Ukrán válság

2023.05.15. 08:28

Franciaország több tucat páncélozott járművet szállít Ukrajnának

446. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Emmanuel Macron francia elnök (b) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2023. május 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christophe Petit Tesson

Franciaország megkezdi ukrán pilóták repülési kiképzését

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy „megnyitotta a kaput” ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Ezt több, erre hajlandó európai országgal tesszük. Úgy hiszem, hogy tárgyalások folynak az amerikaiakkal is

- mondta a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban. Emmanuel Macron ugyanakkor úgy vélte, hogy harci repülőgépek esetleges jövőben szállítása Kijevnek „elméleti vita lenne”.

Most a képzés megkezdésére van szükség, ebben állapodott meg több európai ország

- tette hozzá, de a kiképzés folyamatáról nem szolgált részletekkel.  

Párizs mostanig arra hivatkozva napolta el harci gépek esetleges átadását Ukrajnának, hogy a pilóták kiképzése hosszú hónapokat venne igénybe. A kiképzés megkezdése elemzők szerint arra utal, hogy hosszú távon megnyílt a lehetőség a harci repülőgépek átadására.

A fegyvereket illetően az államfő nem kívánta elmondani, hogy milyen új ígéretek hangzottak el francia részéről az ukrán elnök vasárnap esti látogatásán.

Újabb lőszerek szállításáról döntöttünk

 - jelezte Macron. Azt is megemlítette, hogy "azon ukrán csapatok képzése, amelyek feladata az ellentámadás és az ellenállás lesz, a járművek, az ágyuk javítását érinti".

Erre is szüksége van Ukrajnának

- hangsúlyozta a francia elnök válaszul azokra a bírálatokra, miszerint Franciaország jóval elmarad az ukrajnai fegyverszállítások terén Németországhoz vagy Nagy-Britanniához képest.

Emmanuel Macron úgy vélte, „Franciaország stratégiája egyszerű: segíteni Ukrajnát ellenállni, és megszervezni az általa választott pillanatban az ellentámadást annak érdekében, hogy mindenki a tárgyalóasztalhoz üljön, olyan feltételekkel, amelyeket Ukrajna választ meg egy számára tartós béke létrehozásához”.

A vasárnapi esti munkavacsorát követően a francia és az ukrán elnök közös közleményt adott ki, amelyben a két ország bejelentette, hogy Franciaország „több ukrán zászlóaljat képez ki tucatnyi páncélos járművel és könnyű harckocsikkal, köztük AMX-10 RC típusúval”.

Párizs az év elején jelentette be, hogy növelni kívánja a Kijevnek nyújtott segítséget AMX-10 RC típusú könnyű harckocsik szállításával, de azok számát soha nem hozta nyilvánosságra.

Ukrán kormányzó: az orosz erők ismét Harkiv megyét ágyúzták, áldozatok

Az orosz erők hétfőn ágyútüzet nyitottak a kelet-ukrajnai Harkiv megyére, a támadás következtében két civil életét vesztette, egy megsebesült – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

Az ellenség ismét tüzet nyitott a kupjanszki járásban lévő, front menti Dvoricsna falura. Az ágyúzás következtében két ember vesztette életét: egy 65 éves nő és egy férfi. Rajtuk kívül egy 52 éves férfi repeszsebesülésekkel kórházba került

– írta a kormányzó.

Az ukrán légvédelem déli parancsnoksága arról számolt be, hogy hétfőn négy orosz drónt – két felderítő és két csapásmérő pilóta nélküli repülőgépet – semmisítettek meg Herszon megye fölött.

Az urán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők a nap folyamán az orosz csapatok egy lőszerraktárát, egy parancsnoki állását, két csapatbázisát, három tüzérségi egységét és két elektronikus hadviselési állomását találták el. Az ukrán légierő hétfőn hét csapást mért orosz katonai összpontosulásokra és hetet légvédelmi rakétarendszerekre.

Az orosz erők eközben két rakétatámadást indítottak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka ellen Sz-300-as típusú légvédelmi rendszerrel. Ezenkívül 38 légicsapást hajtottak végre, és több mint 25-ször nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrán településekre.

Az oroszok fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányára összpontosítják, az említett településeknél 37 katonai összecsapás volt a nap folyamán. Bahmut és Marjinka továbbra is a harci cselekmények epicentrumában vannak. Bahmut irányában az orosz erők továbbra is támadó műveleteket hajtanak végre, heves harcok folynak a városért – fejtette ki a vezérkar. Hozzátette, hogy

az ukrán erők számos támadást visszavertek Marjinka környékén.

A vezérkar azt is közölte, hogy az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten az orosz belügyminisztérium és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) razziákat tart a vasút- és autóbusz-állomásokon, ahol főleg a krími tatárokat vetik alá ellenőrzésnek.

Nógrádi György: Zelenszkij terve a NATO 5. cikke szerinti támadás lenne Magyarország ellen

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a kőolajvezeték felrobbantásának terve azt szolgálhatná, hogy hazánk ne jusson hozzá több orosz kőolajhoz, ezzel megtörve a magyar ipart és meggyengítve Orbán Viktort. A szakértő szerint a közvetett támadás a NATO 5. cikke szerinti támadásnak is minősülhet – írja a Magyar Nemzet.

Tóth Máté energiajogász szerint egy ilyen cselekmény esetén valóban vizsgálni kellene a NATO-t ért esetleges támadást. A szakértő kiemelte ugyan, hogy a magyar nyersolaj és feldolgozott kőolajtermék tartaléka világszinten is kiemelkedő, azonban hozzátette, hogy a hazai készletek is korlátozottak. Hozzátette: egy ilyen „terrorcselekmény” azonnal felfelé indítaná el a kőolaj- és üzemanyagárakat.

Súlyosan megsebesült az ellene elkövetett merényletben a luhanszki régió belügyminisztere

Súlyosan megsebesült az ellene elkövetett merényletben Ihor Kornet, az Ukrajnától elcsatolt luhanszki régió ügyvivő belügyminisztere, a robbantásban egy ember meghalt – közölte Leonyid Paszecsnyik, az Oroszországhoz csatolt terület megbízott vezetője a Telegram-oldalán.

A Luhanszk belvárosában végrehajtott támadásban egy járókelő vesztette életét, a hét sebesült között van a miniszter három testőre is – idézte a biztonsági szerveket a TASZSZ orosz hírügynökség.

A tárcavezetőt intenzív osztályra szállították. Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia alezredese a kezelőorvosokra hivatkozva arról számolt be, hogy Ihor Kornet életben van és állapota stabil.

Ukrán parancsnok: Az ukrán erők előrenyomultak Bahmutnál

Területi nyereséget értek el az ukrán erők a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei, orosz ostrom alatt álló Bahmutnál – állította az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn.

„Csapataink előrenyomulása Bahmut felé a város védelmét célzó támadó akciók első sikere” – írta. Olekszandr Szirszkij vezérezredes a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. „Az elmúlt napok megmutatták, hogy ilyen rendkívül nehéz körülmények között is képesek vagyunk előrehaladni és megsemmisíteni az ellenséget” (...) „Kevesebb erőforrással harcolunk, mint az ellenség, de képesek vagyunk meggátolni a terveit” – tette hozzá.

Az ukrán hadsereg a múlt héten közölte, hogy a hónapok óta tartó súlyos harcok után megkezdte az orosz erők visszaszorítását Bahmutban és környékén, Moszkva elismerte, hogy erői a várostól északra visszavonultak.

Négy Shahed drónt, egy Orlan drónt lőttek le az ukránok

Az ukrán légvédelem négy Shahed-136/131 kamikaze drónt és egy Orlan-10 drónt lőtt le május 15-én éjjel – jelentette a légierő parancsnoksága.

Avdeevka és Maryinsky településeknél sikeres volt az orosz támadás

Az Ukrán Fegyveres Erők (APU) próbálkozásai az orosz erőkkel szembeni ellenállásra sikertelenek voltak, az orosz egységeknek egyszerre több irányban sikerült javítaniuk pozíciójukon. Ezt május 15-én jelentette be Denis Pushilin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetője.

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én
Fotó: LIBKOS / Forrás: MTI/AP

Franciaország több tucat páncélozott járművet szállít Ukrajnának

Franciaország több ukrán zászlóaljat kiképez és szerel fel tucatnyi páncélozott járművel és könnyű harckocsival, köztük az AMX-10RC-vel – áll a vezetők május 14-i találkozója után kiadott közös nyilatkozatban.

Nincs megállapodás a gabonafolyósóról

A Reuters arról értesült, hogy az ukrán külügyminisztérium azt közölte, hogy a hétre nem terveznek további tárgyalásokat a fekete-tengeri gabonával kapcsolatos kezdeményezésről.

Ukrán hírszerzés: több mint 150 ezer orosz katona van a dél-ukrajnai megszállt területeken

Mintegy 152 ezer orosz katona tartózkodik a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyék orosz megszállás alatti részeiben, jelenleg védekezésre rendezkednek be – mondta el Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálnak.

Nem látunk csapatkivonást sem a zaporizzsjai, sem a herszoni régiókból. Igen, vannak bizonyos mozgások, valamit kivisznek, valakit evakuálnak, valamit el akarnak lopni, de valódi csapatkivonást nem látunk

– fogalmazott a szóvivő. Példaként említette a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városát, ahonnan – mint mondta –, nem vonulnak ki az orosz katonák, csupán kivisznek mindent, amit elloptak: autókat, kórházi felszereléseket, egyebeket mert a harcok kiéleződésére számítanak.

Szavai szerint az orosz erők Zaporizzsja megye megszállt részében védekezésre készülnek, erősítik állasaikat és új erődítményeket építenek. „Az ellenség tudatában van annak, hogy már nincs ereje aktív támadó akcióhoz. Az egyetlen feladat, amivel szembe kell nézniük, a jelenlegi pozícióik megtartása – fejtette ki Csernyak.” „Ugyanezeket a folyamatokat figyeljük meg Herszon megye megszállt részén” – tette hozzá.

Vitalij Barabas, a Donyeck megyei Avgyjivka katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn a városra, aminek következtében legalább négy helyi lakos – két férfi és két nő – egy óvóhelyen életét vesztette.

Az ukrán légierő parancsnoksága hétfői közleményében arról számolt be, hogy a múlt éjszaka megsemmisítettek négy Sahíd kamikaze és egy Orlan típusú orosz drónt az ország keleti részében.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mintegy 580-nal hozzávetőleg 199 460 főre nőtt. Vasárnap az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit. 21 tüzérségi rendszert és 24 drónt. 

Az ukrán fegyveres erők a teljes arcvonalon aktivizálódtak

Az ukrán csapatok a teljes érintkezési vonalon megerősödtek – mondta Denis Pushilin, a DPR megbízott vezetője a Rosszija 24 tévécsatorna adásában.

Ez még nem az az ellentámadás, amiről sokat beszélnek. Azt látjuk, hogy az ellenség megpróbálja felderíteni az állásainkat, egyes területeken erélyes felderítést próbál végezni

– mondta a régió vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a DPR hatóságai készültek az események ilyen alakulására, a helyzet egyes területeken bonyolultabbá vált, de összességében ellenőrzés alatt áll.

Több drón csapott le egy orosz légibázisra

Több drón csapott le egy orosz légibázisra az ukrán határtól 150 kilométerrre északra – közölte a brit védelmi minisztérium. Egy An-124-es nehéz szállító repülőgép „valószínűleg megsérült” – tette hozzá a védelmi hírszerzés legfrissebb jelentésében.

A Seshcha légibázis az orosz katonai szállító repülőgépek (VTA) csomópontja Nyugat-Oroszországban. A telephelyet arra is használják, hogy iráni gyártmányú, egyirányú támadásra alkalmas pilóta nélküli légi járműveket (UAV) indítsanak az ukrán főváros, Kijev felé – írja jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Légi felvétel földig lerombolt lakóépületekről a kelet-ukrajnai Marinkában 2023. május 11-én
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

Oroszország új rohamcsapatokat küld Bahmutba

Oroszország új támadó erőket küld az ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut városának peremére – állította Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Közben az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint Kijev „első sikeres támadó művelete a város védelmében” megmutatta, hogy erői képesek előrenyomulni és szembeszállni az ottani orosz csapatokkal – írja a Sky News.

A G7 vezetői szigorítanák az Oroszországgal szembeni szankciókat

A G7-országok vezetői a héten Japánban tartandó csúcstalálkozójukon az Oroszországgal szembeni szankciók szigorítását tervezik – közölték tisztviselők a Reuters hírügynökséggel.

A vezetők által a május 19-21-i találkozó során bejelentendő új intézkedések a harmadik országokat érintő szankciók kijátszását célozzák majd, és Oroszország jövőbeni energiatermelésének aláásására, valamint az orosz hadsereget támogató kereskedelem megfékezésére törekszenek – tették hozzá.

Robbanások Krímben

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy robbanásokat hallottak Jevpatorijában, a Krím nyugati partvidékén, amelyet Oroszország 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Ukrajnától.

Robbanások Luhanszkban

Több robbanásról számoltak be hétfőn reggel a helyiek a városban – írta az ukrán Suspilne. Leonyid Pasecsnik a régió vezetője a Telegramon azt írta, az ágyúzásnak nincsenek áldozatai.

Ukrajna NATO-tagságát sürgette az ukrán elnök a koppenhágai demokráciacsúcson

Az ukrán elnök hétfőn, a Koppenhágában rendezett demokrácia-csúcstalálkozóra küldött videóüzenetében reményét fejezte ki, hogy "kedvező döntés" születik Ukrajna NATO-tagságáról a katonai szövetség júliusi, vilniusi csúcstalákozóján.

"Ideje megszüntetni a legnagyobb biztonsági bizonytalanságot a kontinensen, vagyis jóváhagyni a pozitív politikai döntést a NATO-tagságunkról" - fogalmazott az ukrán elnök.   

Volodimir Zelenszkij egyúttal köszönetet mondott Dániának és a többi nyugati országnak, amiért segítik Ukrajna harcát az orosz erők ellen.   

"Ha a demokráciák időben válaszolnak a fenyegetésekre, a diktároroknak nincs esélyük" - fogalmazott az elnök, hozzátéve: a demokráciáknak erősebbeknek kell lenniük azoknál, akik ellenük szegülnek.   

Aláhúzta: Finnország NATO-csatlakozása megmutatta, hogy a biztonsági garanciáknak tényleges következményei vannak.   

Hat halott, három sebesült Herszon régióban

Az elmúlt napban hat ember meghalt, három másik megsebesült a herszoni régiót ért orosz támadás utáni lövések következtében – írta az ukrán Suspilne a helyi hatóságokra hivatkozva.

Londonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Rövid látogatást tesz hétfőn Londonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az utazást Zelenszkij jelentette be hétfő reggel a Twitteren.

Az ukrán államfő - aki az elmúlt időszakban több más nyugat-európai országban is megfordult - úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet tölt be Ukrajna hadszíntéri és légi kapacitásainak bővítésében, és "ez az együttműködés folytatódik ma".  

"Találkozom barátommal, Rishivel" - tette hozzá az ukrán államfő Rishi Sunak brit miniszterelnökre utalva.   

Zelenszkij Twitter-bejegyzése szerint a felek tartalmas megbeszéléseket folytatnak négyszemközt, illetve a küldöttségek részvételével.   

A BBC brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó londoni kormányforrások szerint ugyanakkor nem elsősorban tárgyalásról, hanem két órát nem meghaladó időtartamú, "udvariassági és összegző jellegű" látogatásról van szó.   

SUNAK, Rishi; ZELENSZKIJ, Volodimir
Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2023. február 8-án
Fotó: Neil Hall / Forrás: MTI/EPA

London már a múlt héten bejelentette, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket.

Ben Wallace védelmi miniszter a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: Rishi Sunak miniszterelnökkel egyetértésben a brit védelmi tárca úgy döntött, hogy Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának.   

A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

Wallace ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltet szállítására alkalmas, nagy hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Az orosz hadsereg komoly fenyegetést jelent egy amerikai parancsnok szerint

"Az orosz hadsereg ukrajnai bukását nagyon alaposan meg kell vizsgálni. Könnyű lenne azt mondani, hogy összeomlott vagy nagy bajban van, de ennél összetettebb a helyzet" – mondta Christopher G. Cavoli tábornok, az európai amerikai erők parancsnoka vasárnap Tallinnban.

Az észt fővárosban megrendezett Lennart Meri konferencián Cavoli felszólította a nyugati megfigyelőket, hogy ne vonjanak le elhamarkodott következtetéseket az orosz szárazföldi erők ukrajnai harctéri veszteségei alapján.

A tábornok arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg még mindig komoly fenyegetést jelent a NATO-szövetségre

- írja a Magyar Nemzet.

Magas rangú kínai békeküldöttség indult

Egy magas rangú kínai követ hétfőn ukrajnai, oroszországi és más európai városokba utazik, Peking szerint az ukrajnai válság "politikai rendezésének" megvitatása céljából - írja a Reuters.

Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője és korábbi oroszországi nagykövete a többnapos út során Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is ellátogat - jelentette be pénteken a külügyminisztérium anélkül, hogy részletes menetrendet közölt volna.

Ő a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki a tavaly februári orosz invázió óta Ukrajnába látogat,

és utazása egybeeshet az Ukrajna által régóta várt ellentámadás kezdetével, amely az általa elfoglalt területek visszafoglalására irányul.

Prigozsin meg akart állapodni az ukránokkal

A Mandiner a The Washington Post értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy a Wagner-vezér január végén felkereste az ukrán titkosszolgálat reprezentánsait, és egy ajánlattal élt irányukba.

A lap információ szerint Prigozsin azt ajánlotta az ukránoknak, hogy ha visszavonják az erőiket Bahmutból, akkor azért cserébe átadja nekik az orosz hadsereg bizonyos egységeinek lokációját, hogy lecsaphassanak rájuk.

Prigozsin állítólag lepaktált volna az ukránokkal 
Forrás: Telegram/concordgroup_official/AFP

Az Egyesült Államok aggódik Oroszország új lépése miatt

Az USA-nak aggódnia kell az Oroszország és Irán közötti kapcsolat erősödése miatt – írja a 19FortyFive.

"Washingtonnak és a hasonló gondolkodású országoknak sürgősen lépéseket kell tenniük az Amerika-ellenes orosz-iráni tengely ellensúlyozására, mielőtt további károk érik Amerika nemzeti érdekeit" - mondta James Phillips és Peter Brooks.
A szerzők szerint Moszkva és Teherán erősíti a kétoldalú katonai, külpolitikai és gazdasági együttműködést. Az újságírók szerint ez "aláássa az Egyesült Államok érdekeit Európában, Eurázsiában és a Közel-Keleten".
Irán negyedik generációs Szu-35-ös vadászrepülőgépek és egyéb felszerelések vásárlását tervezi Oroszországtól. Emellett – írja az újság – attól tartanak, hogy a Kreml segíthet partnerének az atomprogramban, valamint a nagy hatótávolságú rakéták ügyében.

Orosz tüzérek elérték az Azov zászlóalj bázisát

Az orosz tüzérek elérték az "Azov" ukrán nemzeti zászlóalj ideiglenes bázisát a Donyecki Népköztársaságban – mondta Vadim Asztafjev, a "Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

Az orosz katonaság megsemmisítette az ellenség lőszerraktárát, hét katonai járművet, az ukrán csapatok két tüzérségi lőállását és egy 120 milliméteres aknavetőt. Emellett a "Déli" csapatcsoport repülőgépei megtámadták az ukrán fegyveres erők 5. dandár 25. zászlóaljának ideiglenes bevetési pontját Krasznoe faluban - közölte a szóvivő.

A NATO-ban nincs konszenzus Ukrajna tagságáról

A The Washington Post által megkérdezett források szerint a NATO nem ad ki hivatalos meghívót Ukrajnának a szövetséghez való csatlakozásra a közelgő júliusi vilniusi csúcstalálkozón.

A balti nemzetek és a Cseh Köztársaság konkrét lépéseket támogat a tagsághoz vezető út meghatározásában a csúcstalálkozó előtt. Ezek az országok azzal érvelnek, hogy Ukrajna elég szenvedést viselt el ahhoz, hogy kiérdemelje helyét, és a habozás csak felhatalmazza Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A cikk szerint Franciaország, Németország és az Egyesült Államok "lassabb, óvatosabb megközelítést" preferál. A gyors felemelkedés ellen felhozott érvek közé tartozik a harctéri támogatás prioritása.

Nem fest jó képet a brit jelentés

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők létszáma a háború kezdete óta jelentősen csökkent, a csapatok mára többnyire rosszul képzett mozgósított tartalékosokból állnak, és egyre inkább az elavult felszerelésekre támaszkodnak. Sok egység erőtlen, csak nagyon egyszerű gyalogsági műveleteket hajtanak végre – közölték.

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az elmúlt 24 órában legalább 620 katonát veszített az orosz fél – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az elesett orosz katonák teljes számát 198 880-ra teszik.

A háború kezdete óta összesen 3756 harckocsi, 7325 páncélozott harcjármű és 308 katonai repülőgép semmisült meg az ellenséges veszteségekről szóló napi ukrán jelentés szerint.

Sokan kritizálják Zelenszkijt Németországban és Franciaországban is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben mondott köszönetet a német elnöknek és a kancellárnak az "erőteljes katonai segélycsomagért", valamint Emmanuel Macron francia vezetőnek és Franciaország népének Ukrajna támogatásáért.

A felhasználók azonban negatívan reagáltak az ukrán elnök üzenetére:
- Biztos vagyok benne, hogy nem csak taktikai nadrágod és pulóvered van - írta egyikük.
- Még egy nap pizsamában – írta egy másik kommentelő.
- Vegyél magadnak öltönyt. Van pénzed - írta egy harmadik.
- Német adófizető vagyok. Tisztázzuk: soha nem leszek az Ön oldalán. Ön soha nem látott méretű háborús sztár - háborodott fel valaki.
- Mikor hagyja abba a pénzért koldulást? – kérdezte egy kommentelő.
- Micsoda bohócműsor – írta egy felhasználó.

Zelenszkij elhagyta a telefonját

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök berlini látogatása során az autóban felejtette az okostelefonját – írja a Bild. A német kancellárral való találkozója után Zelenszkij helikopterbe szállt, hogy továbbutazzon. Amikor az ajtók már zárva voltak, és minden készen állt a felszállásra, az elnök rájött, hogy a mobiltelefonja és power bankja az őt szállító autóban maradt. Egy német rendőr szaladt vissza az autóhoz és hozta az ukrán államfő után a fontos technikai eszközt.

Így vigyáztak az ukrán elnökre Berlinben

Mielőtt az ukrán elnök Párizsba utazott volna, korábban Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója megosztott egy videót a Volodimir Zelenszkij utazása előtt bevezetett "példátlan" biztonsági intézkedésekről. Az utcákat lezárták, és több tucat rendőrautó járőrözött a látogatás idején.

Francia ígéretek

Emmanuel Macron és Volodimir Zelenszkij három órán át tárgyalt a francia elnöki palotában.

Macron hivatala közölte, hogy Franciaország több tucat könnyű harckocsit és páncélozott járművet fog szállítani „az elkövetkező hetekben", konkrét számok megadása nélkül. További légvédelmi rendszereket is ígértek, de részleteket ezúttal sem hoztak nyilvánosságra.

MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir
Emmanuel Macron francia elnök (j) ukrán partnerét,  Volodimir Zelenszkijt fogadja a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2023. május 14-én
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

Franciaország az idén mintegy 2000 ukrán katonát kíván kiképezni Franciaországban, és közel 4000 másikat Lengyelországban egy szélesebb körű európai erőfeszítés részeként – közölte a francia elnök hivatala.

Aachenből Párizsba utazott az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel. A megbeszélésen szó volt Franciaország Ukrajnának nyújtott katonai segítségéről, különösen az ország védelmi képességeinek megerősítésére és az ukrán égbolt védelmére vonatkozó szükségletekről.

Volodimir Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy Franciaország támogatja a szövetségesek elvi közös döntését a "vadászgépek koalíciójának" létrehozásáról, amelyre Ukrajna már régóta vár.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 5656 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5747 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 87 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában