Ukrán válság

2023.05.16. 12:48

Fel van háborodva a magyar kormány az ukrán elnök fenyegető kijelentései miatt

Válaszként Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt európai békekeret felhasználását.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Forrás: Federico Gambarini

Fotó: AFP / POOL

 A kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – írja az egyik magyar kormánytagra hivatkozva az Index.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a The Washington Post a kiszivárgott amerikai titkosszolgálati lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva hétvégén megírta, hogy Volodimir Zelenszkij egy február közepi megbeszélésen az általa oroszpártinak tarott Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezeték felrobbantására tett javaslatot, szándékai szerint így mért volna csapást a magyar iparra.

Az Indexnek nyilatkozó magyar kormánytag azt is elmondta, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából, amelynek kiesése súlyos problémát okozna hazánknak. Kiemelte azt is, hogy

az ukrán elnöki kijelentés miatt a magyar kormány blokkolja az Ukrajnának szánt európai békekeret felhasználását.

Az Index forrása hozzátette, a helyzet súlyosságát csak tovább tetézi, hogy az OTP ukrán szankciós listára került, amit magyarellenes lépésnek tartanak.

Az OTP szankciós listára kerüléséről még múlt pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kifejtette a véleményét, hangsúlyozta, hogy a

a pénzintézet egyetlen nemzetközi jogszabályt és elvárást sem sértett meg, ezért a bank felhelyezése a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos.

Az ügy kapcsán érdemes felidézni, hogy Ukrajna korábban többször is azzal fenyegette hazánkat, ha ragaszkodik az Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós szankciókkal  szembeni álláspontjához, akkor megakadályozza a kőolaj Magyarországra szállítását. Egy évvel ezelőtt egy megbeszélésen az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes pedig kijelentette: „Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában