Genderlobbi

2023.05.03. 06:10

Alsós diákoknak mutatnák be a Meseország mindenkié című könyvet

A Labrisz Leszbikus Egyesület foglalkozása pedagógusokat és oktatási szakembereket céloz meg egy alsós diákoknak tervezett bemutató órával – számol be róla a Magyar Nemzet.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: BearFotos

A 28. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként újabb érzékenyítő foglalkozást hirdet a Labrisz Leszbikus Egyesület. A Soros-féle szervezet közösségi oldalán hirdetett workshop során – amelyre elsősorban a pedagógusokat, pedagógushallgatókat vagy egyéb oktatási területen dolgozó szakembereket várnak – a résztvevők megismerkednek az egyesület gondozásában megjelentetett Meseország mindenkié című mesekönyvvel, részt vesznek egy alsós diákoknak tervezett bemutató órán, majd annak szakmai megbeszélésén. 

Az ingyenes program célja megválaszolni azt a kérdést, hogy hogyan lehet tabuk nélkül, például egy mesén keresztül hitelesen bevinni az LMBTQ-témát az iskolába, akár alsós diákokhoz is.

A Labrisz 2020 őszén az első LMBTQ-ideológiát tartalmazó kiadvány, a Meseország mindenkié kapcsán vált ismertté, amelyben a szerzők újraírták a meséket olyan szereplőkkel, akik valamilyen „stigmatizált” vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. 

Tévedés azonban azt hinni, hogy az egyesület csak az általuk megjelentetett mesekönyvvel  próbálta befolyásolni a gyermekeket. Melegség és megismerés elnevezésű képzésével már a 2000-es évek eleje óta beszivárgott  az iskolákba, a Soros-alapítvány támogatásával pedig kiadta a Még mindig tabu? című tanári kézikönyvet is, amely órai ötleteket, valamint képzésre alkalmas feladatokat tartalmaz a középiskolai pedagógusoknak – írja a Magyar Nemzet

Mivel azonban a gyermekvédelmi törvény eredményeként az LMBTQ-szervezetek kiszorultak az iskolákból, a Labrisz és társai kerülő úton, elsősorban a szülők és a tanárok érzékenyítésével próbálja elérni a fiatalokat. 

2022 februárja és júniusa között egy hat alkalomból álló online beszélgetősorozatot indítottak a szülőknek, ahol a képzés önkénteseivel, valamint szülők és a szakemberek bevonásával jártak körül egy-egy témát. Az online beszélgetések során olyan témákat érintettek, mint az előbújás, vagyis a coming out, az óvodáskorú gyermekek felvilágosítása, a szivárványcsaládok helyzete, a családi ünnepek, valamint a Pride-események kezelése.

A lap emlékeztet, már 2021-ben az egyik XIII. kerületi alapítványi általános iskolában is megjelent az LMBTQ-kiadvány, amit a Ripost cikke szerint a helyettesítő tanító vitt be a negyedikes kisdiákoknak. A lap információi alapján mindez az adott pedagógus magánakciója volt, erről előzetesen sem a szülők, sem az iskola vezetése nem tudott.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában