Újabb eljárás

2023.04.13. 07:21

Kitiltatná az LMBTQ-propagandát az iskolákból, feljelentették érte Budaházy Györgyöt

Gaudi-Nagy Tamás, a Budaházyéknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a Mandinernek elmondta, a Háttér Társaság tagjai egy nyilvánosan meghirdetett rendezvényen korlátozták a gyanúsítottak és több jelen lévő más személy alkotmányos jogát a véleménynyilvánításhoz.

Budaházy György az ellene és társai ellen terrorcselekmény bűntette miatt másodfokon indult per tárgyalása előtt a Fővárosi Ítélőtáblán 2018. április 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az LMBTQ-propaganda ellen már a kétezres években is többször felszólaló Budaházy és társai 2019 júliusában szerettek volna részt venni és elmondani véleményüket a „Pride Hónap” keretében, a Háttér Társaság irodájában, Szivárvány Szakkör néven meghirdetett, elvileg nyilvános rendezvényen, ám oda nem engedték be őket – idézi fel a Mandiner. Kisebb vita után ezért csak egy „Tiltsák ki az LMBTQ-propagandát az iskolákból!” molinót feszítettek ki a bejáratnál, végül békésen távoztak. A Háttér Társaság azonban feljelentést tett ellenük.

Gaudi-Nagy Tamás közölte: a feljelentést a rendőrség először elutasította, de az a Háttér Társaság panaszára újraindult. Ezt egy újabb eljárásmegszüntetés, majd egy megismételt panasz hatására újabb nyomozás követett a Fővárosi Főügyészség utasítására.

Ennek eredményeképpen tavaly májusban csoportosan elkövetett, közösség tagjai elleni erőszak bűntettével gyanúsították meg Budaházyt és két társát.

Ez a bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett. Gaudi a Mandinernek jelezte, hogy egy hónappal ezelőtt az ügyben benyújtottak egy alapos megszüntetési indítványt és a két másik gyanúsított írásbeli vallomásait. A rendőrség azt jelezte feléjük, hogy tanulmányozzák az indítványt. Ezzel együtt az ügyvéd információi szerint nem kizárt, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal akarja továbbítani az iratokat az ügyészségnek. „Bízom azonban abban, hogy a szakmaiság végül felülkerekedik és megszüntetik ezt a képtelen eljárást” – fogalmazott az ügyvéd. 

Az indítványban Gaudi-Nagy Tamás felhívja a figyelmet: 

a vallomások alapján a gyanúsítottak semmilyen bűncselekményt nem követtek el, magatartásuk nem tekinthető sem erőszakosnak, sem kihívóan közösségellenesnek. 

A jelen büntetőeljárás alapjául szolgáló tényállás, amely gyakorlatilag a jelenlévők vitája volt, alapvetően azért történt meg, mert 

a Háttér Társaság tagjai korlátozták a gyanúsítottak és több, jelen lévő más személy alkotmányos jogát a véleménynyilvánításhoz egy nyilvánosan meghirdetett rendezvényen.

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában