„Ruszkik, haza!”

2023.04.11. 15:57

Amerikai támogatással indult plakátkampány a magyar álláspont ellen

A plakátokon felhasznált felirat eredetije 1956-ban, egy Kálvin téri tűzfalon

Forrás: Fortepan

Az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg a napokban országszerte – számolt be ma reggel a Telex, a lap nyomán pedig a teljes baloldali média. A plakátokon párhuzamot vonnak a magyarországi 1956 és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A felirat közös:

Ruszkik, haza! A plakáton lévő szöveg szerint „béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul” 

– írja a Magyar Nemzet.

A plakátokon szereplő felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az USA budapesti nagykövetsége támogatta. A több tízezer követővel rendelkező oldal célja, „hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője”, 2020 februárjában hozták létre és azt az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a Flow PR Kft. kommunikációs ügynökség üzemelteti. 

Mi úgy gondoljuk, Magyarország a Nyugathoz tartozik, és a jövőben is a nyugati pályán érdemes folytatnia. Ehhez szolgáltatunk érveket, és erről szeretnénk meggyőzni minél több magyart

 – írják. A tematikus oldal azt a kérdést járja körül, hogy Magyarország hova tartozzon: „Nyugathoz vagy Kelethez?”

A plakátkampány a magyar kormány azonnali tűzszünetre és békepártiságra épülő álláspontjának ellensúlyozására szolgál. Az Országgyűlés március végén fogadta el a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború első évfordulójáról szóló békepárti határozati javaslatot, amelyben a parlament egyebek mellett kifejezte elkötelezettségét a béke mellett, elítélte Oroszország katonai agresszióját, és elismerte Ukrajna jogát az önvédelemhez. A határozat azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. Rögzítették, hogy a fegyverszállítások és szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában