Gyermekvédelem

2023.03.10. 17:40

Pedofil-nyilvántartás: eddig csaknem nyolcezer esetben kértek le adatokat a rendszerből

A gyermekek, a családok biztonsága elsődlegesen fontos a kormány számára, ezért minden szülőnek segítséget nyújtunk, aki úgy érzi, hogy gyermeke veszélyben van – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a tavaly február óta elérhető „pedofil-nyilvántartás” működéséről számolt be.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az államtitkár közlése szerint a gyermekvédelmi törvény 2021-es módosítása tette lehetővé, hogy létrehozzanak egy nyilvántartást azokról, akik gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt követtek el.

A szolgáltatás korlátlan alkalommal, ingyenesen vehető igénybe a kiskorú gyermeket nevelő szülők számára, csak ügyfélkapu szükséges hozzá – magyarázta, hozzátéve: a nyilvántartás segítséget nyújt a pedofilok beazonosításában.

Mint mondta, az adatbázis a magyarorszag.hu oldalon, ügyfélkapus belépés után a család menüpontra kattintva, azon belül pedig a gyermekvédelem menüponton keresztül érhető el.

Ha az ellenőrizni kívánt személyről nincs terhelő adat, akkor a nyilvántartásban nem lesz találat, ha viszont az illetőt korábban jogerősen elítélték gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt, akkor a rendszer kiadja a keresett személy nevét és lakóhelyét, főváros esetén a kerületet is – ismertette Rétvári Bence.

Úgy gondoljuk, az államnak minden segítséget meg kell adnia a családoknak, hogy ne kerülhessen gyermekek közelébe az, aki elkövetett ilyen jellegű bűncselekményt – húzta alá az államtitkár.

Emlékeztetett: a gyermekvédelmi törvény értelmében ezek az elítéltek később sem tölthetnek be olyan munkakört, ahol gyermekekkel kell foglalkozni.

Rétvári Bence beszámolt arról, hogy a nyilvántartás tavaly februári létrejötte óta csaknem nyolcezer esetben kértek le adatokat a rendszerből, ebből közel ötezer ellenőrzés az indulást követő első hónapban történt, azóta pedig havonta száz és ötszáz között mozog a lekérdezések száma. Idén januárban 276, februárban pedig 187 adatigénylést regisztráltak – tudatta.

Leszögezte, hogy a családok biztonságának őrzése a rendőrség számára is fontos. Mint mondta, a bűnüldöző hatóságok minden alkalommal vizsgálatot, illetve nyomozást indítanak, ha gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekményekről kapnak bejelentést. Idén már 352 esetben indult eljárás, ezek között volt például gyermekpornográfia, kerítés, prostitúció elősegítése, szexuális erőszak, kényszerítés és visszaélés is.

Rétvári Bence emlékeztetett arra is, hogy a gyermekvédelmi törvény ellen az Európai Bizottság keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon. Szerinte azonban mindenkinek figyelembe kell vennie azt, hogy a tavalyi népszavazáson a magyar emberek egyértelműen kiálltak a gyermekek védelme mellett. „Soha ennyi ember egy irányba még nem szavazott”, mint a gyermekvédelmi népszavazáson – mondta.

Kérdésre válaszolva az államtitkár beszélt arról is, hogy a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb pedagógus-béremelésére készül a kormány: összesen 75 százalékkal emelik a pedagógusok fizetését. Ehhez arra van szükség, hogy a Magyarországnak járó forrásokat Brüsszel elkezdje folyósítani – jegyezte meg.

Elmondta továbbá, hogy teljesítményarányos bérezés bevezetését tervezik a pedagógusok körében, hogy többet kereshessenek azok a dolgozók, akik több tanórát tartanak, többet foglalkoznak hátrányos helyzetű diákokkal, aktívabbak a tehetséggondozásban vagy éppen az iskolán kívüli programok szervezésében. Rétvári Bence szerint a teljesítményarányos bérezési rendszer bevezetése akár több százezer forintos különbséget is jelenthet a fizetésekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában