Diplomáciai találkozó

2023.03.14. 14:01

Európa jövőjéről egyeztetett Orbán Viktor a francia elnökkel

A két vezető Európa jövőjéről tárgyalt a hétfői munkavacsora alkalmával, valamint szó esett Amerika Európa elleni kereskedelmi háborújáról is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Elysée-palotában 2023. március 13-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

Mint ismert, Párizsban tárgyalt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A munkavacsorát az Elysée-palotában tartották. 

A hétfői volt a harmadik hivatalos találkozó a két politikus között, először 2019-ben folytattak kétoldalú tárgyalásokat, akkor szintén Párizsban. Később Macron eljött Budapestre

- idézi fel az Origo

Emmanuel Macron és Orbán Viktor találkozójának a középpontjában Európa jövője állt.

Az ukrajnai háború sajnos továbbra is a legfőbb napirendi pont Európában, mivel egyelőre nagyon távol vagyunk a fegyverszünettől. Macron abból a szempontból kilóg a nyugat-európai vezetők közül, hogy a fegyverszállítások terén jóval visszafogottabb, mint például a lengyelek és a balti államok. Mindezek mellett ő az egyetlen jelentős nagyhatalom vezetője, aki rendszeresen egyeztet Putyinnal - írja a portál. 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közlése szerint az ukrán-orosz háború kapcsán a miniszterelnök világossá tette, hogy Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

Orbán Viktor leszögezte, hogy Magyarország a háború kezdete óta békepárti és az is marad.

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Elysée-palotában 2023. március 13-án
Fotós: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A találkozó másik központi kérdése az volt, hogyan tudna az Európai Unió hatékony válaszokat adni az Egyesült Államok által okozott kereskedelmi háborúra. 

Azok után, hogy a magas energiaárak miatt az Európai Unió egyre több energiaintenzív céget veszít, már azok a korábban támogatott vállalatok is megkezdték a kivándorlást, amelyek most fordulnának termőre és amelyekre a közösség a jövőjét alapozta.

Mindezek mellett a tárgyaláson szóba került az is, hogy Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol az EU-ra, hogy valamilyen módon lépjen fel Kínával szemben. 

Mind Orbán Viktor, mind Macron egyértelműen amellett áll, hogy nem lehet megszakítani az ázsiai nagyhatalommal a gazdasági kapcsolatokat. 

Az Origo úgy tudja, a találkozón szó esett arról is, hogy Párizs gyakorlatilag a brüsszeli bizottság és Berlin nyomasztó súlya alatt kénytelen politizálni. Macron célja, hogy a francia-német együttműködés szorosabb legyen Brüsszellel szemben, és ebben partnerre találhat a magyar kormányfőben. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában