Bevándorláspolitika

2023.03.10. 08:48

Az Európai Unió migrációs politikája miatt folytatódik az illegális bevándorlás

Évről évre egyre többen próbálnak bejutni az Európai Unió területére, és amíg nincsenek fizikai határzárak, addig ez gyakorlatilag egy meghívólevél a világ összes nemzete számára – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

Illegális bevándorlók a Spanyol Vöröskereszt munkatársai által kiosztott segélycsomagok mellett ülnek a Kanári-szigetek Lanzarote szigetén levő Órzola kikötőjében 2022. október 18-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Adriel Perdomo

„Nem véletlen, hogy mindenki megpróbál bejutni az Európai Unióba. A jelenlegi szabályozások közepette nagyjából 80-90 százalék az esélye annak, hogy ha valakinek egyszer sikerül átjutnia a határokon, akkor soha többet nem fog hazakerülni” – mondta Marsai Viktor a Magyar Nemzetnek

A szakértő ismertette, egyre több uniós ország emel szót az európai határvédelem megerősítése érdekében: a február eleji EU-csúcson meglehetősen komoly viták övezték az egyik kulcskérdést, hogy Brüsszel legyen végre hajlandó közös forrásokból megtéríteni például a fizikai határzárak építését, amit egyébként a magyar kormány már évek óta szorgalmaz.

Marsai Viktor szerint a kérdésben Németország álláspontja a leghangsúlyosabb, mellette még a Benelux államok azok, amelyek határozottan ellenzik a fizikai határzárakat.

Az európai kormányok azonban egyre nehezebben veszik fel a küzdelmet az Európába érkező illegális migránsok tömegeivel. 2016 óta tavaly regisztrálta a legtöbb illegális határátlépést az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex).

Adatai szerint a nyugat-balkáni és a kelet-mediterrán útvonalon volt a legnagyobb a növekedés: előbbit több mint 146 ezren választották, ami 136 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Törökország irányából pedig csaknem 43 ezren érkeztek a kontinensre, ami 108 százalékkal több, mint előző évben.

A Migrációkutató Intézet igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy az európai kormányok már kezdenek kimozdulni a nagyon nyitott és befogadáspárti narratívából, hiszen ez gyakorlatilag egy meghívólevél a harmadik országbeliek számára. Tavaly a menedékkérők száma is rekordokat döntött, megközelítette az egymilliót, hazatoloncolásuk azonban korántsem olyan egyszerű: az EU nem tudja rákényszeríteni a harmadik országokat arra, hogy visszafogadják állampolgáraikat és saját állampolgárait sem tudja rákényszeríteni arra, hogy hazaszállítsák ezeket az embereket.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában