Korrupciós botrány

2023.03.12. 12:28

Katar-gate: a világ legnagyobb szakszervezetének vezetőjét is lefizették

Luca Visentini 50 ezer eurót fogadott el Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselőtől - számol be róla a Magyar Nemzet.

Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) vezetője

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Elbocsátotta Luca Visentinit a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC), azzal indokolva meg a döntést, hogy elveszítették bizalmukat a brüsszeli korrupciós botrányban érintett olasz főtitkárban. 

A világ legnagyobb szakszervezetének vezetője volt az egyik első személy, akit őrizetbe vettek a belga hatóságok a decemberben kirobbant vesztegetési ügy kapcsán, miszerint magas rangú uniós tisztviselők, valamint brüsszeli civil szervezetek (NGO-k) tagjai Katar érdekében befolyásolták az uniós döntéshozatalt a közel-keleti országtól elfogadott kenőpénzért cserébe - írja a Magyar Nemzet

Luca Visentini elismerte, hogy mintegy 50 ezer eurót fogadott el az ITUC vezetői kampányához Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselőtől, a Fight Impunity nevű NGO alapítójától. 

Ám a főtitkár úgy nyilatkozott, nem tudott semmilyen illegális tevékenységről ennek hátterében. Visentini és elődje, Sharan Burrow azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy pozitív nyilatkozatokat tettek a 2022-es katari világbajnokság előtt a közel-keleti ország munkaügyi reformjairól.

Az olasz főtitkárt a belga hatóságok december 11-én szabadlábra helyezték, szigorú utazási korlátozások mellett. Az ITUC december 21-én felfüggesztette a vezetőt állásából, a szombati döntéssel pedig végleg elbocsátották.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában