Brüsszeli korrupció

2023.02.11. 16:09

Szavazatvásárlás és maffiaügyek is felbukkannak a most letartóztatott EP-képviselő múltjában

Nápolyban tartóztatták le pénteken az olasz hatóságok Andrea Cozzolino EP-képviselőt, a brüsszeli korrupciós botrány egyik érintettjét. Cozzolino Katarnak és Marokkónak is tett gesztusokat az Európai Parlamentben, de korábban is keveredett már kétes ügyekbe.

Andrea Cozzolino

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

Cozzolino letartóztatását a nápolyi Guardia di Finanza intézte a belga ügyészség felkérésére, mivel a belga rendőrség a pénteki házkutatás során nem találta a politikust brüsszeli otthonában – írja a V4NA hírügynökség. Az olasz hatóságok a politikus nápolyi lakását is üresen találták, mivel orvosi vizsgálatok miatt a város egyik klinikájára került, itt vették őrizetbe az olasz sajtó szerint.

 

Andrea Cozzolino és egy másik EP-képviselő, Marc Tarabella mentelmi jogát a múlt héten függesztette fel az Európai Parlament a belga hatóság kérésére. Tarabellát pénteken vették őrizetbe.

 

Egy parlamenti jelentés szerint Cozzolino, aki januárig az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke volt, azzal gyanúsítható, hogy másokkal együtt részt vett egy olyan megállapodásban, amely az Európai Parlamentben a külföldi államok érdekeinek védelmére irányuló együttműködésről szólt, írja a belga közszolgálati média. A jelentés szerint a megállapodásban részt vevők „pénzösszegekért cserébe megakadályozták olyan parlamenti állásfoglalások elfogadását, amelyek sérthették volna ezen államok érdekeit”.

Az Európai Parlament hatalmas korrupciós botrányának vizsgálata során a belga nyomozók 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le Pier Antonio Panzeri, a történet központi figurájának számító, volt szocialista EP-képviselő és Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő otthonában, valamint Kaili apjának bőröndjében.

 

A belga titkosszolgálatok által összegyűjtött információkból az derült ki, hogy Andrea Cozzolino Antonio Panzerivel és Francesco Giorgival, Kaili élettársával együtt közvetlenül Abderrahim Atmountól, Marokkó lengyelországi nagykövetétől is kaphatott pénzt.

 

A belga bírák által az olasz EP-képviselő ellen kiadott európai elfogatóparancs szövegéről az ANSA olasz hírügynökség számolt be. Eszerint Cozzolino, mint kifejtik, “közvetlen kapcsolatban” állt Atmounnal, és 2022. június 1-jén, a kettejük közötti varsói találkozón “egy kitüntetést és egy nyakkendőt is kapott, és állítólag megvitatták az EP EU-Marokkó vegyes bizottságában követendő irányvonalat”.

Az olasz politikus Katarnak is tett gesztusokat, legalábbis erre enged következtetni, hogy az az e-mail, amit az egész S&D frakciónak küldött a katari labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos, emberi jogokról szóló határozatról szóló november 24-i szavazás előestéjén. Ebben azt írta: “Állítólag a FIFA visszaéléseknek és korrupciónak köszönhetően ítélte oda a világbajnokságot Katarnak. Az Európai Parlament nem vádolhat meg egy országot bizonyíték nélkül”.

Ügyvédei egyébként újságíróknak azt mondták, hogy az olasz politikus soha semmilyen „kompenzációt” nem kapott külföldi hatalmaktól.

 

Cozzolino azonban nem először keveredik kétes ügybe.

 

Korábban gyanús módon nyert meg egy olaszországi előválasztást is, felmerült a szavazatvásárlás lehetősége, és még a maffiaellenes kerületi igazgatóság is vizsgálatot indított az ügyben.

A szóban forgó előválasztás során arra voksolhattak az olaszok, hogy ki legyen Cozzolino pártjának, a Demokrata Pártnak (PD) a nápolyi polgármester-jelöltje. A választást meglepő módon Andrea Cozzolino nyerte meg a szavazatok 37,3 százalékával, 1200 szavazat különbséggel a favoritnak vélt Umberto Ranieri előtt, főként a Secondigliano és Miano körzetekben összegyűlt szavazatokkal.

Az eredményt azonban a többi polgármester-jelölt aspiráns megkérdőjelezte. Mint kiderült, a szavazókörökben több gyanús eset is előfordult, feltűnő volt a kínai közösség nagy arányú részvétele egyes körzetekben, ami felkeltette a gyanút, hogy megvásárolták a szavazataikat.

 

Ráadásul éppen azokban a körzetekben szerzett kiugróan sok szavazatot Cozzolino, ahol a Camorra maffiaszervezet is aktív volt, ezért a botrányos választás után a maffiaellenes kerületi igazgatóság vizsgálatot indított a Lo Russo Camorra-klán befolyásolása miatt.

 

Az előválasztást végül érvénytelenítették, és más neveztek ki jelöltnek a pártból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában