Dollárbaloldal

2023.02.21. 07:01

Megint ellentmondásba keveredett Márki-Zay Péter a guruló dollárok ügyében

Megkeresi a kampányfinanszírozási botrányban érintett magáncégeket az Állami Számvevőszék.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelő beszédét tartja a hódmezővásárhelyi városházán 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában néhány napja Márki-Zay Péter ismét felháborodott azon, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) miért vizsgálja az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM), amely egyébként 1,8 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott az amerikai Action for Democracy (AD) nevű NGO közvetítésével – írja a Magyar Nemzet.

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje ismét azzal próbált érvelni, hogy az ellenőrző hatóságoknak semmi közük nincs az MMM-hez, mert a mozgalom nem párt és nem rendelkezik közpénzzel. Majd kijelentette, hogy az MMM mindennel elszámolt, „minden számlát leadtunk most is az ÁSZ-nak”.

Márki-Zay azonban másfél hete még azt állította, hogy nem tudnak elszámolni minden kampányköltséggel, hiányoznak számlák és szerződések. Ezzel tehát egyszer már beismerte, hogy a guruló dollárok elköltése még csak átlátható sem volt a kampányidőszakban, most viszont saját magát is cáfolta.

A dollárbaloldal volt kormányfőjelöltjének zavaros és ellentmondó magyarázkodásai természetesen nem kerülték el a hatóságok figyelmét sem.

Az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzet kérdésére közölte, hogy a jelölő szervezeteknél ellenőrzi a 2022. évi országgyűlési választás kampányköltségeire fordított összegek felhasználását.

Ezzel összefüggésben jelezték, hogy a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozott jelentésében és bizonyos sajtóbeli nyilatkozatokban – így például Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt közléseiben – szóba kerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek.

– A jelentés alapján felmerülhet a kétség, hogy az együttműködő baloldali pártok kampányköltései az elszámolásban nem jelennek meg teljeskörűen. A folyamatban lévő ellenőrzés keretében az ÁSZ megkereséssel él az érintett magáncégek felé – derül ki a számvevőszék írásos válaszából.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában