Ukrán válság

2023.02.07. 06:14

Áramkimaradások nehezítik az ukránok helyzetét

349. napja tart a háború a szomszédban.

Illusztráció/egy férfi biciklit tol Kijevben

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar Dilkoff

Ukrajna száznál is több Leopard 1-es harckocsit kap

Ukrajna száznál is több régebbi, Leopard 1 A5 típusú német harckocsit kap európai országoktól – jelentette be kedden Kijevben Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Ez a három hete hivatalba lépett német tárcavezető első hivatalos látogatása az ukrán fővárosban. Tájékoztatása szerint 2024 első vagy második negyedévéig legalább három zászlóaljra való Leopard 1-es harckocsit terveznek Nyugatról Ukrajnába küldeni.

A miniszter, aki biztonsági okokból nem jelentette be előre a látogatást az ukrán fővárosban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és helyi hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval is egyeztetett.

Kiemelte, hogy a Leopard 1-esek szállítása lépcsőzetesen zajlik majd, a nyárig 20-25, az év végéig pedig 80 harckocsival. A cél az, hogy legkésőbb 2024 nyaráig több mint százat át tudjanak adni legalább három harckocsiszázad felállításához, a szükséges alkatrészekkel és lőszerkészlettel együtt. Hozzátette, hogy már megkezdték 600 altiszt kiképzését.

A Leopard 1 az első német harckocsi, amelyet a hadseregnek (Bundeswehr) fejlesztettek a második világháború után. A hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig mintegy 4700 darab készült. A Bundeswehr húsz éve leselejtezte a típust.

A német kormány hosszas vitákat követően két hete döntött arról, hogy a Leopard 1-es utódjával, a világ legmodernebb harckocsijaént számon tartott Leopard 2-es típusú harckocsival is támogatja az ukrán erőket az orosz támadás elleni védekezésben, majd a napokban közölték, hogy Leopard 1-eseket is átadnak.

Boris Pistorius Kijevben hangsúlyozt: nincs kétely afelől, hogy Németország, valamint partnerei Európán innen és túl a jövőben is kiállnak Ukrajna mellett, a szükséges felszereléssel segítve a védekezést. Hozzátette, hogy február végéig Ukrajna további manőverező robotrepülőgépeket, öt Gepard légvédelmi páncélost és öt Dachs páncélozott utászjárművet kap, márciusban pedig öt darab Biber típusú hídvető harckocsi érkezik.

A szövetségi védelmi minisztérium a tárcavezető kijevi látogatásával kapcsolatban közölte, hogy Hollandiával és Norvégiával együttműködve támogatják Ukrajnát a Leopard 1-esekkel. Legfeljebb 178 darab Leopard 1 A5 típusú harckocsit tudnak küldeni, a pontos szám a felújítási, karbantartási munkálatok sikerétől függ.

A minisztérium egy Twitter-bejegyzésben arról is tájékoztatott, hogy március végére készen állnak az Ukrajnának ígért Leopard 2 A6 típusú harckocsik. A kormány 14 ilyen harckocsit ad át a Bundeswehr állományából, és azt is vállalta, hogy összehangolja a védekezést ugyancsak Leopard 2-esekkel segítő partnerországok erőfeszítéseit. A támogatási programhoz kiképzés, lőszer, szállítás és karbantartás is jár.

Az ukrán hírszerzés nem erősítette meg az orosz hadijelentést a Bahmut körüli helyzetről

Az ukrán hírszerzés nem erősítette meg, hogy az orosz erők számos falut, köztük a Donyeck megyei Bahmut közelében lévő településeket foglaltak volna el, mint ahogy azt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden bejelentette.

Az Oroszországi Föderáció védelmi minisztere, Szergej Sojgu egy videókonferencián bejelentette, hogy a megszálló hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta Donyeck megyében Szoledar, Kliscsijivka, Krasznopillja, Blahodatne és Mikolajivka, valamint a zaporizzsjai régióban lévő Pidhirne és Lobkove településeket. Az ukrán fegyveres erők vezérkara már hivatalosan bejelentette, hogy január 25-én kivonták az ukrán csapatokat Szoledar városából. Ami a többi települést illeti, az ellenség általi elfoglalásukat jelenleg nem erősítették meg. Az ukrán védelmi erők folytatják a védelmet az említett helyek mindegyikében

– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága által kiadott sajtóközleményt.

A hírszerzés hozzátette: Sojgu szándékosan elhallgatta azt a tényt, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport erői aktívan részt vettek a harci cselekményekben a felsorolt települések térségében, ami – szerinte – az Oroszországi Föderáció katonai-politikai vezetése közötti konfliktus folytatódását jelzi.

Jegyzékben óvta a moszkvai amerikai nagykövetséget a belügyeibe való beavatkozástól az orosz külügy

Jegyzékben követelte a moszkvai amerikai nagykövetségtől az orosz külügyminisztérium, hogy ne avatkozzon be Oroszország belügyeibe – közölte a RIA Novosztyi állami hírügynökség kedden a moszkvai diplomáciai hivatal vezetéséhez közelálló forrásra hivatkozva.

Az informátor szerint a Lynne Tracy új amerikai nagykövetnek átadott jegyzék rámutatott, hogy az amerikai diplomáciai képviselet többszöri figyelmeztetés ellenére folytatja rosszindulatú tevékenységét az információs térben, nem helyénvaló kijelentéseket enged meg magának Oroszország vezetéséről, és hamis híreket terjeszt az orosz fegyveres erőkről.

Az amerikai diplomatákat figyelmeztetésben részesítettük, hogy ne kíséreljenek meg felforgató tevékenységet folytatni, befolyásoló ügynököket toborozni azzal a céllal, hogy nézeteltérést és viszályt szítsanak az orosz társadalomban, államellenes fellépésre ösztönözzenek

– mondta a lap forrása.

A neve elhallgatása mellett nyilatkozó illetékes kilátásba helyezte az érintett diplomaták kiutasítását, függetlenül attól, hogy milyen pozíciót töltenek be. Mint mondta, az orosz külügyminisztérium kemény üzenetet intézett Tracy nagykövethez, amelynek lényege, hogy szigorúan be kell tartania az orosz törvényeket, és fel kell hagynia a Moszkva követelményeivel és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény rendelkezéseivel ellentétes tevékenységekkel.

Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség információs forrásai által terjesztett féktelen oroszellenes propagandát, és minden rendelkezésre álló eszközt fel kíván használni annak semlegesítésére

– hangoztatta a RIA Novosztyi informátora.

Tracy, akit 2022 végén neveztek ki az Egyesült Államok oroszországi nagykövetévé, január 30-án kereste fel az orosz külügyminisztériumot, hogy bemutassa megbízólevelét. A tárca szóvivője, Marija Zaharova a látogatást követően reményét fejezte ki, hogy az új misszióvezető nem fog beavatkozni Oroszország belügyeibe.

Lángokban egy lett fegyvergyár

Hatalmas tűz ütött ki az Edge Autonomy Riga közelében lévő dróngyárban, ahonnan többek között Ukrajna számára is szállítanak drónokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy szándékos gyújtogatásról, szabotázsról van-e szó. A helyszínen 50 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat – írja a Meduza.

Újabb orosz siker a fronton

Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu a védelmi tárca keddi videokonferenciáján elmondta, hogy a Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában indított orosz offenzíva hét település, köztük Szoledar „felszabadítását” eredményezte. Beszámolója szerint a harcok Artemivszk és Vuhledar térségében sikeresen haladnak.

A miniszter azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők csak januárban több mint 6500 embert, 26 repülőgépet és hét helikoptert, 341 páncélozott járművet és 40 sorozatvetőt, valamint 208 drónt veszítettek.

Segélyként érkezett ivóvizet osztanak a kelet-ukrajnai Donyeck közelében fekvő Olekszandro-Kalinove lakosainak 2023. február 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Danyilov: Ukrajna már most is képes csapást mérni Oroszországra

Ukrajna idővel kap amerikai gyártású F–16-os repülőgépeket, és már most rendelkezik az ország olyan fegyverekkel, amelyek képesek csapást mérni oroszországi területre – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a CNN-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett kedden.

Csak idő kérdése, mikor kapjuk meg az F–16-osokat. Biztosan megérkeznek. Sajnos, időközben veszítjük a függetlenségünkért küzdő embereinket

– fogalmazott Danyilov.

Utalt arra is, hogy Ukrajna nemcsak az ideiglenesen megszállt ukrán területeken lévő orosz erőkre, hanem Oroszországra is képes lenne csapást mérni.

Ami az orosz területet illeti, senki sem tiltja, hogy Ukrajnában gyártott fegyverekkel pusztítsunk el célpontokat. Vannak ilyen fegyvereink? Igen, vannak

– szögezte le.

A CNN arra emlékeztetett, hogy a nyugati országok megtiltották Ukrajnának, hogy a Nyugat által biztosított fegyverekkel csapást mérjen Oroszország területére. A háború kezdete óta azonban állandóan történnek robbanások Oroszország stratégiai létesítményeiben, ugyanakkor Ukrajna egyszer sem ismerte még el nyilvánosan a felelősségét ezekért a csapásokért.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője januárban „egyre mélyebb” támadásokat jósolt Oroszországban, anélkül, hogy elismerte volna Ukrajna felelősségét. Budanov akkor azt mondta az ABC Newsnak, „nagy örömmel látja” az Oroszországon belüli csapásokat, de a háború végéig nem tud választ adni arra, hogy Ukrajnának köze van-e ezekhez.

Danyilov, az RNBO titkára Twitteren reagált Dmitrij Medvegyevnek, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesének a Telegram-csatornáján kedden közzétett kijelentésére. Az orosz politikus szavai szerint Ukrajna állítólag egy „koreai forgatókönyv” lehetőségét fontolgatja az Oroszországgal vívott háborúban, megpróbál Dél-Koreához hasonlóvá válni, és közben reménykedik az orosz megszállás alá került területeinek felszabadításában. Ezt Medvegyev vágyálomnak minősítette. Kijelentette, hogy a Koreai-félszigetnek a 38. szélességi kör mentén történt felosztása két független országot hozott létre, a Donyec-medence, és más területek viszont már Oroszország részeivé váltak.

Danyilov ezzel szemben cáfolta, hogy Kijev ilyen terveket szövögetne.

Ukrajna nem Korea. Nem lesznek 38-as és más szélességi körök, kívülről rákényszerített külföldi történetek és forgatókönyvek

– szögezte le bejegyzésében.

Üzent a csecsen vezér

Ramzan Kadirov csecsen vezér szerint a háború még 2023-ban véget ér, a Nyugat pedig térdelni fog. Hozzátette, hogy a nyugati hatalmak be fogják ismerni, hogy tévedtek, ezt követően pedig ismét mindenben együtt kell majd működniük Oroszországgal.

Visszavonulnak az ukránok

Orosz katonai értesülések szerint Luhanszk megyében az ukránok egy második védelmi vonal kiépítésén dolgoznak, ami arra utal, hogy hamarosan visszavonulhatnak – írja a Lenta.

Ismét meghosszabbították Ukrajnában a hadiállapotot

Nagy többséggel megszavazta az ukrán parlament kedden, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítják az országban a hadiállapotot.

Ez már a hadiállapot ötödik megújítása volt. A május 20-ig hatályos intézkedéssel egyidejűleg az általános mozgósítás időtartamát is meghosszabbították. Így továbbra is tilos a külföldi utazás – csekély kivétellel – a katonaköteles, 18 és 60 év közötti férfiak számára.

Ezenfelül a kijevi parlament kedden kétharmados többséggel hivatalosan is kinevezte Ihor Klimenko volt országos rendőrfőnököt belügyminiszternek. A tárca előző vezetője, Denisz Monasztirszkij január közepén halt meg helikopterbalesetben. Azóta Klimenko volt a belügyminisztérium ügyvezető irányítója.

Megkapta hivatalos kinevezését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) élére Vaszil Maljuk is, aki eddig, több mint hat hónapon át, a testület ideiglenes vezetőjeként töltötte be a tisztséget. Elődjét, Ivan Bakanovot, Volodimir Zelenszkij elnök fiatalkori barátját tavaly nyáron menesztették a biztonsági szervek körében végrehajtott elbocsátások keretében. Zelenszkij célul tűzte ki a biztonsági hatóságok átszervezését.

Hét települést foglaltak el az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők hét települést foglaltak el.

Üzent az EBESZ

Ausztriának jogi kötelezettsége vízumot adni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi parlamenti közgyűlésén részt venni kívánó orosz és fehérorosz delegáció tagjainak – szögezte le az EBESZ Parlamenti Közgyűlése kedden. A testület nyomatékosította: a vízum kiállítása nem mérlegelés kérdése.

Nincsenek készen, de mégis megteszik 

Kijevnek megvannak a tartalékai Moszkva erőinek visszatartására, még akkor is, ha a legújabb nyugati katonai szállítmányok nem érkeznek meg időben – állította Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. "Nem minden nyugati fegyver érkezik meg időben. De készen állunk. Megteremtettük erőforrásainkat és tartalékainkat, amelyeket képesek vagyunk bevetni, és amelyekkel vissza tudjuk tartani a támadást" - mondta. Reznyikov hozzátette, hogy a leendő támadásnak "szimbolikus" okai vannak, mert az oroszok erőforrásai katonai szempontból még nem állnak készen, de a közelgő évforduló miatt mégis megteszik" – mondta. 

Orosz katona lőgyakorlaton a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én
Fotós: Alekszej Alekszandrov / Forrás: MTI/AP

Ennyien menekültek el Ukrajnából

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen - mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

A héten még nem váltják le a védelmi minisztert

A korrupciós botrány nyomására Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert egy másik kormányzati pozícióba helyezik át – jelentette be vasárnap David Arakhamia, Zelenszkij elnök pártjának parlamenti vezetője. Azt is tényként közölte, hogy Reznyikov helyét Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője veszi át. Arakhamia hétfőn már azt mondta, hogy Reznyikov leváltására a héten nem kerül sor. Budanov előélete a törvények szerint amúgy is kizáró tényező, a védelmi miniszternek ugyanis a civil szférából kell érkeznie.

REZNYIKOV, Olekszij
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én
Fotós: Daniel Cole / Forrás: MTI/AP

Luhanszk nyugati részére várják az orosz támadást

Valószínűleg a luhanszki régió nyugati területe lesz minden újabb orosz offenzíva fókuszában – mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés első embere, akit a védelmi minisztérium leendő vezetőjeként említenek. A mindössze 37 éves vezérőrnagy a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy az offenzívát nagy valószínűséggel "megfelelő gépesített dandárok" indítanák meg, nem pedig a rosszul képzett tartalékosok és Wagner-zsoldosok, akik súlyos veszteségeket szenvedtek a legutóbbi csatákban.

Abbamaradt a luhanszki orosz bombázás

Az orosz erők a Donbász keleti régiójában folytatott harcokkal próbálják megfékezni az ukrán erőket – közölte Ukrajna. A hírek szerint Moszkva további csapatokat von össze a következő hetekben várható offenzívára, amely talán Luhanszk térségét veszi célba. "A térségért folyó harcok kiéleződnek" – mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck kormányzója. Szerhij Hajdaj kormányzótársa Luhanszkban azt mondta, hogy az ottani ágyúzás abbamaradt, mert "az oroszok lőszert takarítanak meg egy nagyszabású offenzívához".

Moszkvai részvétnyilvánítás Törökországnak

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu telefonon beszélt Hulusi Akar török védelmi miniszterrel, hogy részvétét fejezze ki a törökországi és szíriai pusztító földrengés miatt. Moszkva közölte, hogy segítséget kíván küldeni Törökországnak és Szíriának, annak ellenére, hogy az ukrajnai háború miatt elszigetelődött.

Törökország a konfliktus kezdete óta kulcsfontosságú közvetítő Oroszország és Ukrajna között, és Vlagyimir Putyin korábbi elnök "mély részvétét" és "őszinte együttérzését és támogatását fejezte ki az elhunytak családjainak".

A Wagner-csoport alapítója légi párbajra hívta Zelenszkij elnököt

Egy, a Wagner-csoport által üzemeltetett Szu-24-es bombázógép pilótafülkéjéből készült videóban a magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin légi párbajra hívta az ukrán elnököt. "Volodimir Olekszandrovics, leszálltunk. Bombáztuk Bahmutot. Holnap repülök egy MiG-29-essel. Ha úgy akarod, találkozzunk az egekben. Ha nyersz, elfoglalod Bahmutot. Ha nem, a Dnyipro folyóig haladunk" - mondta a videóban Prigozsin.

Az Egyesült Államok becslése szerint a Wagnernek jelenleg körülbelül 50 000 embere van Ukrajnában, közülük 10 000 jól képzett zsoldos és 40 000 frissen kiképzett elítélt, akiket orosz börtönökből toboroztak.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 4175 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3380 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 6-án 55 ember, köztük 22 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Kanadai Leopard 2-es érkezett Lengyelországba

Kanada két hete megerősítette, hogy Leopard 2 harckocsijai közül négyet küld Ukrajnába, miután Berlin közölte, hogy lehetővé teszi a német gyártmányú tankok továbbküldését. Az első harci eszköz már meg is érkezett Kanadából Lengyelországba. A további szállíátsokról nincs nyilvános információ.

Iráni tervezésű drónokat gyártanának Oroszországban

Beszámolók jelentek meg egy állítólagos közös projektről Oroszország és Irán között, hogy több drónt gyártsanak az ukrajnai háborúban való használatra. Moszkva és Teherán megállapodott egy olyan gyár felépítéséről Oroszországban, amely legalább 6000 iráni tervezésű drónt készíthet – írja a Wall Street Journal. A jelentés hozzátette, a két ország azt reméli, hogy az új drónok gyorsabbak lesznek, és új kihívások elé állítják Ukrajna légvédelmét.

Később Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszországnak "számos saját programja van pilóta nélküli légi járművek létrehozására különféle célokra. Ezeket a programokat végrehajtják, és Putyin elnök a közelmúltban utasítások listáját fogadta el a pilóta nélküli légi járművek területének fejlesztésére" - tette hozzá.

Az iráni kormány korábban elismerte, hogy korlátozott számú drónt küldött Oroszországba, bár tagadta, hogy az invázió kezdete óta küldtek volna ilyet.

Új fegyveres testület alakul Ukrajnában

"Folytatódik a Nemzetőrség, a Rendőrség és a Határőrség új dandárjainak - a Támadóőrség - megalakítása. Köszönöm mindenkinek, aki érdeklődést mutatott a brigádok megalakítása iránt. Köszönöm mindenkinek, aki jelentkezett! A jó motiváció és a jó kiképzés egyenlő a védelmi és biztonsági erőink azon képességével, hogy visszaszerezzék azt, ami Ukrajnához tartozik" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Ukrán segítség Törökországnak

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában megemlékezett a törökországi földrengés áldozatairól. Részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök, valamint a szíriai áldozatok hozzátartozói felé, egyben felajánlotta Ukrajna segítségét a túlélők után kutató mentőakciókhoz.

Odessza környékén még áramkimaradások vannak

A hétvégi műszaki hibát még nem sikerült teljesen felszámolni Odessza régióban, ezért a térség nagy részén most is áramkimaradások vannak, de minden érintett szolgálat és a helyreállításban dolgozó szakember azon van, hogy mielőbb helyreálljon a szolgáltatás - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint addig is generátorokat szállítanak a régióba, hogy a legkritikusabb helyeken mégis legyen valamennyi áram.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában