Jogtalanul

2023.01.19. 12:29

Várhelyi Olivért támadják az európai szocialisták

Az uniós biztos ellen politikai támadás zajlik.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

A magyar biztost azzal vádolják, hogy igyekszik háttérbe szorítani a demokratikus értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó tagfelvételi követelményeket, amikor a csatlakozó országok teljesítményét értékeli. A hír hangzatos, ráadásul igen jól illik abba a régóta festett képbe, hogy a magyarok számára a jogállamiság, a demokrácia és úgy általában a szabályok betartása nem fontos írja a Mandiner

A lap szerint azonban több komoly probléma is van ezzel: 

azon túl, hogy maga az állítás nem tényeken alapuló politikai támadás, a megoldás, ami alapján az eljárást el akarják indítani, jogilag minimum problémás, de nagy eséllyel házszabályellenes is.

A Várhelyi Olivér munkájával kapcsolatos aggodalmakról szóló kiegészítést az európai szocialisták kezdeményezésére helyezték el egy európai parlamenti jelentésben. Csakhogy a közös kül- és biztonságpolitika egy másik európai uniós biztos portfóliójába tartozik. Az EP házszabálya szerint  pedig módosítást egy dokumentumhoz csak akkor lehet hozzátenni, ha az szorosan annak témájához kapcsolódik hívja fel a figyelmet a Mandiner. 

Megjegyzik, 

az Európai Parlament szakbizottsága egyébként nemrég, októberben hallgatta meg a magyar biztost, aki képviselőkkel ismertette a teljes bizottság által elfogadott éves bővítési jelentését. Az említett szakbizottsági ülésen a jelentéssel és éves munkájával kapcsolatban komoly elismeréseket kapott a magyar biztos.

Az európai szocialisták egyébként többek között azt kifogásolják, hogy Várhelyi nyugat-balkáni politikusokkal találkozik és nem utasítgatja rendre az EU nevében az unió régióbeli partnereit. A magas szintű találkozókon való részvétel egyébként a mindenkori bővítési biztos munkájának és feladatának a része, a partnerek utasítgatásával pedig tudatosan szakított a most regnáló bizottság. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában