Félrenézések

2023.01.26. 15:47

Mindennapi a kicsinyes korrupció az EU-ban egy törvényhozó szerint

A Politico hírportál arról ír, hogy az Európai Parlamentben a visszaéléseket feltáró személyek bort isznak, de vizet prédikálnak.

Az Európai Parlament ülésterme

Forrás: AFP

Fotó: FREDERICK FLORIN

„Leszámolás? Az nem létezik” – idézi a Politico hírportál – a hazánkat gyakran bíráló – Gwendoline Delbos-Corfield francia Zöldpárti képviselőt, aki támogatja azt a javaslatot, hogy az Európai Parlamentben a visszaéléseket feltáró személyeket törvénnyel védjék a feletteseik befolyásától. „Ahelyett, hogy reagálnának az unió számára káros elemekre és személyekre, félrenéznek és nem beszélnek róla” – fogalmazott képviselőtársairól.

Hozzátette:

Bort isznak, de vizet prédikálnak. Szakértői annak, hogy másokra mutogassanak és szabályokhoz kössék őket, de magukkal szemben már nem ilyen kemények.

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico. Egy uniós törvényhozóra hivatkozva – mint írják – az EU-ban „mindennapi a kicsinyes korrupció”.

Hozzáteszik, hogy a mostani botrány is csak egy „szűkebb kört érint, ám az nem fenyegeti, hogy hamarosan minden visszaálljon a megszokott kerékvágásba”.

A képviselőknek ugyan van lehetőségük „megakasztani a fogaskereket”, sőt már egy 14 pontból álló javaslatot is megfogalmazott Roberta Metsola, az EP-elnöke, amely többek között megtiltaná az extörvényhozóknak, hogy közvetlen azután kezdjenek lobbitevékenységbe, hogy hátrahagyták parlamenti tisztségüket.

A politikai lap azonban maga is bizonytalan, hogy valóban lesz-e érdemi változás az EP-ben, és nem csak „kidobálják a rohadt almákat” a soraik közül.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában