Tízezrek búcsúztatták

2023.01.05. 09:25

Végső nyugalomra helyezték XVI. Benedek emeritus pápát (videó)

Pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút a volt egyházfőtől. A gyászmisén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

MTI

XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a vatikáni Szent Péter térre viszik a 2023. január 5-i temetési szertartáson

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

Noha már nem volt a katolikus egyház feje, pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápától, aki az óév utolsó napján, 95 évesen hunyt el egy vatikáni kolostorban.

A búcsúztatáson, amelyet az elhunyt kérésére „az egyszerűség jegyében” tartottak, Ferenc pápa mondott gyászmisét, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt.

Prédikációjában Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint „a Vőlegény (Jézus) hű barátját”.

A gyászmisét 130 bíboros, 400 püspök és 3700 pap mutatta be.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának tájékoztatása szerint az MKPK-t Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Tóth Tamás, a testület titkára képviselte. A szertartáson jelen volt még Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi püspök, Varga Lajos váci segédpüspök, több magyar pap és zarándok – közölték.

A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta: „Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.”

A HírTV közvetítését itt tudja megtekinteni:

A nyilvános gyászszertartás után a 12 fehérkesztyűs koporsóvivő visszavitte XVI. Benedeket a Szent Péter-székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót Georg Gänswein érsek, aki évtizedek óta volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

XVI. BENEDEK; FERENC pápa
Ferenc pápa XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én
Fotós: Antonio Calanni / Forrás: MTI/AP

A templomban a ciprusfa koporsót egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba tették, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyén helyezték el, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

 

A még a gyászszertartás előtt a koporsóba zárt tekercs, az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó rogitum „elismert teológusként” méltatja a néhai egyházfőt.

A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

XVI. BENEDEK; STEINMEIER, Frank-Walter
Frank-Walter Steinmeier német elnök (b2) és neje, Elke Budenbender XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásán a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én
Fotós: Ben Curtis / Forrás: MTI/AP

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a Szent Péter térre való bejutás gyorsan, de biztonsági átvizsgálás mellett zajlott, folyadékot tartalmazó palackokat nem lehetett bevinni.

A borongós, hűvös időben térdepelve imádkozó, megrendült emberek, kisgyermekekkel résztvevő családok, idősek és fiatalok egyaránt elbúcsúztak XVI. Benedek nyugalmazott pápától. A liturgia szövegét a hívők nyomtatott füzetecske segítségével követhették.

A koporsó bevitele alatt a gyászoló tömeg tapssal és a „Köszönjük, Benedek pápa” molinóval búcsúzott XVI. Benedektől.

XVI. BENEDEK
Tömjénezést végeznek XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsója körül a vatikáni Szent Péter téren tartott temetési szertartáson 2023. január 5-én
Fotós: Ben Curtis / Forrás: MTI/AP

A temetés kihívás elé állította a vatikáni hatóságokat, mert a katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő pápa búcsúztasson. Utoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban, II. János Pált, őt a most elhunyt pápa búcsúztatta akkor még bíborosként.

A vatikáni csendőrség 50 ezerre becsülte a temetésre összegyűltek számát. A gyászolók közül sokan érkeztek Németországból, főleg a néhai pápa szűkebb hazájából, Bajorországból.

XVI. BENEDEK
Egyházi személyek XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásán a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én
Fotós: Antonio Calanni / Forrás: MTI/AP

A gyászmisén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A néhai nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én 9 óra 34 perckor hunyt el. XVI. Benedek hat évszázada az első olyan pápa volt, aki lemondott tisztségéről.

Korábban írtuk:

Visszavitték a koporsót a bazilikába

A római Szent Péter téren tartott nyilvános gyászszertartás után visszavitték XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a Szent Péter székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt.

XVI. Benedek ciprusfa koporsóját egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba helyezik, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyére fektetik, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

XVI. BENEDEK
Gyászolók népesítik be a vatikáni Szent Péter teret XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásán 2023. január 5-én
Fotós: Radek Pietruszka / Forrás: MTI/EPA-PAP

Mielőtt a koporsó eltűnt a bazilika kapui mögött, Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte. Csókkal illette a koporsót a téren Georg Gänswein érsek, aki évtizedeken át volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

Ferenc pápa elbúcsúztatta a néhai egyházfőt

Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt XVI. Benedek nyugalmazott pápa csütörtöki gyászmiséjén elmondott prédikációjában, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint „a Vőlegény (Jézus) hű barátját”.

A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára.

RE, Giovanni Battista; XVI. BENEDEK; FERENC pápa
Ferenc pápa  XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjének kezdete előtt a vatikáni Szent Péter téren 2023. január 5-én
Fotós: Andrew Medichini / Forrás: MTI/AP

A mise végének közeledtével Ferenc szentelt vizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta:

„Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.”

A kórus válaszul a következőt énekelte, ugyancsak latinul:

„a paradicsomba vezessenek be téged az angyalok, érkezésedre siessenek oda az apostolok! Fogadjanak téged a vértanúk, és vigyenek be a szent városba, Jeruzsálembe!”

XVI. BENEDEK
Zsúfolásig tele gyászolókkal a vatikáni Szent Péter tér XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásán 2023. január 5-én
Fotós: Ben Curtis / Forrás: MTI/AP

A gyászmise egyik imája Istenhez szóló könyörgéseket tartalmazott mind XVI. Benedekért, mind Ferenc pápáért.

„Elismert teológusként” méltatja XVI. Benedeket az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekercs (rogitum), amelyet még a temetési szertartás előtt helyeztek el a koporsóban.

A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

Novák Katalint fogadta Ferenc pápa

Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részt vett csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén – közölte az MTI-vel a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

 

A tájékoztatás szerint Novák Katalint és férjét, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest a Szent Péter téren tartott szertartás előtt fogadta Ferenc pápa.

Megkezdődött a gyászszertartás

Megkezdődött XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászszertartása a római Szent Péter téren több tízezer hívő jelenlétében.

A volt egyházfő búcsúztatását utódja, Ferenc pápa vezeti, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végzi el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt.

A gyászmisét 120 bíboros, 400 püspök és csaknem 4000 pap mutatja be.

Ferenc pápa kerekesszéken érkezett fél 10-kor XVI. Benedek koporsójához, amelyen egy evangéliumot helyeztek el.

A katolikus egyház kétezer éves történetében meg nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt. XVI. Benedeket pápának kijáró szertartással búcsúztatják, amelyen a helyzet újszerűsége miatt kisebb változtatásokat hajtottak végre.

XVI. BENEDEK
Gyászolók a vatikáni Szent Péter téren XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásának kezdete előtt 2023. január 5-én
Fotós: Fabio Frustaci / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Elhelyezték a koporsót a Szent Péter téren

Elhelyezték XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsóját a római Szent Péter téren, ahol a volt egyházfő nyilvános temetési szertartását tartják.

A ciprusfa koporsót háromnegyed 9-kor vitte ki a térre 12 világi méltóság, és helyezte el azt a tér lépcsőjén.

XVI. BENEDEK
Szürke zsakettet viselő koporsóvivők XVI. Benedek nyugalmazott pápa koporsójával a vatikáni Szent Péter téren tartott temetési szertartáson 2023. január 5-én
Fotós: Andrew Medichini / Forrás: MTI/AP

A Szent Péter téren már sok ezer gyászoló gyűlt össze, sokan érkeztek Németországból, ezen belül is főleg a néhai pápa szűkebb hazájából, Bajorországból.

A tömeg fél 10-ig, a gyászmise kezdetéig a rózsafüzér imádságot mondta.

Korábban írtuk:

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal helyezik végső nyugalomra csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

Az „ünnepélyes, de szerény” ceremónia reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. A Vatikán közlése szerint az elhunyt pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása „az egyszerűség jegyében” történjen.

A gyászmisét Ferenc pápa vezeti, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végzi el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa tartja.

XVI. BENEDEK
Egyházi személyek érkeznek a vatikáni Szent Péter térre XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásának kezdete előtt 2023. január 5-én
Fotós: Ben Curtis / Forrás: MTI/AP

Csütörtökön a mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba viszik, majd a nyilvánosság kizárása mellett egy cinkből készült (antibakteriális hatású) koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezik, és leeresztik a székesegyház kriptájába.

A volt egyházfőt a pápasága alatt kibocsátott érmékkel és egy csőalakú irattartóval, a rogitummal, az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekerccsel a koporsóban temetik el.

XVI. Benedeket – saját kívánságára – abban a pápai sírhelyben helyezik el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd 2011-es boldoggá avatásáig II. János Pál is nyugodott. 

Hajnaltól gyülekezik a tömeg a Szent Péter téren

Hajnal óta gyülekezik a tömeg a római Szent Péter téren, hogy részt vegyen XVI. Benedek nyugalmazott pápa fél 10-kor kezdődő temetésén.

Az első gyászolók már 4 órakor megjelentek a helyszínen, öt és fél órával a szertartás kezdete előtt. Már ezrek várakoznak a téren, ahova csak fémdetektoros kapukon lehet belépni. Többen jelentek meg hagyományos bajor népviseletben és annak a bajorországi régiónak a zászlajával a kezükben, ahonnan a volt egyházfő származott.

A vatikáni hatóságok a korábban becsült 60 ezer helyett mintegy 100 ezer emberre számítanak a búcsúztatáson. A gyászolók biztonságára több mint 1000 rendőr ügyel.

XVI. BENEDEK
Gyászolók a vatikáni Szent Péter téren XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartásának kezdete előtt 2023. január 5-én
Fotós: Massimo Percossi / Forrás: MTI/EPA/ANSA

A Szent Péter-bazilikában felállított ravatalnál három nap alatt körülbelül 200 ezer ember rótta le kegyeletét.

A gyász jeleként szerte Olaszországban félárbocra eresztették a zászlókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában