Tudásmenet

2023.01.07. 20:39

Budapestre ért az oktatásért Miskolcról indult menet

Az oktatásért hétfőn Miskolcról indult Tudásmenet szombat délután a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál ért véget, ahol a diák- és pedagógusszervezetek egyúttal demonstrációt is tartottak.

Résztvevők az oktatásért Miskolcról indult menet közben a fővárosban, az Andrássy úton 2023. január 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A megmozdulást a Tanítanék, a noÁr, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanárok a Tanárokért és az ADOM Diákmozgalom szervezte.

A Tudásmenet 180 kilométeres távjának egészét teljesítő szónokok - köztük Szűcs Tamás (PDSZ) és Gosztonyi Gábor (PSZ) - a többi között arról beszéltek, hogy reményeik szerint mihamarabb megszületik a szabad és gyermekbarát oktatás. Hangsúlyozták a szolidaritás fontosságát, azt is megígérve, hogy amit tavaly elkezdtek az oktatás terén, azt idén is folytatják.

A demonstráción szó esett továbbá a magyar közoktatásban tapasztalható, a romákat sújtó "rendszerszintű" szegregációról. A felszólalók úgy vélték, hogy a belügyminiszter "rendőrállamot szervez a rendőrállamban, amit úgy fognak hívni: magyar oktatás".

 

Szintén elhangzott, hogy a magyar társadalom többsége a minőségi oktatás oldalán áll, a felszólalók emellett bírálták a pedagógusok tervezett értékelési rendszerét, amely szerintük csak arra jó, hogy büntessen és fenyegessen, valamint többször éles kritikát fogalmaztak meg a polgári engedetlenségben résztvevő 14 tanár elbocsátása miatt, akiket szolidaritásukról biztosítottak.

 

A tömegben egyebek mellett Tanár nélkül nincs jövő, A sztrájk alapjog, Ofőt vissza! és A fideszes szankciók tönkretesznek minket feliratú molinókat tartottak, valamint nemzeti, európai uniós lobogót, kockás zászlót, a PDSZ, a PSZ és a Tanítanék mozgalom zászlóit is a magasba emelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában