Külügyminiszteri tanácsülés

2023.01.23. 08:05

Szijjártó: óriási hiba lenne egy újabb szankciós csomag előterjesztése

A zsákutcát jelentő szankciók és a több száz millió eurós fegyverszállítások helyett az Európai Uniónak inkább az ukrajnai béketeremtésre kellene összpontosítania - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó Péter az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Bizottság már dolgozik az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagon, és a javaslat előrehaladott állapotban van, azt a tagállamok többsége is támogatja – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményéből.

A miniszter kiemelte, hogy a találkozó elején bejelentkezett az ukrán diplomácia vezetője is, aki az orosz nukleáris szektor szankcionálására szólított fel, és ennek az EU-n belül is van bizonyos támogatottsága.

Mi, magyarok alapvetően vitatjuk a szankciók eredményességét. Ha a szankcióknak az volt az eredeti célja, hogy megállítsuk a háborút, akkor az elmúlt lassan egy év világos bizonyítéka volt annak, hogy ez sikertelen kísérlet volt. A szankciók zsákutcába vitték az Európai Uniót, a szankciók nagyobb károkat okoznak nekünk, mint az oroszoknak

 - közölte.

Majd elmondta, hogy Magyarország energiaellátása szempontjából az atomenergia nélkülözhetetlen, a paksi blokkok az ország villamos energiatermelésének harmadát biztosítják, a bővítésről pedig kilenc évvel ezelőtt írták alá a szerződéseket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján jól látható, hogy az az ország van biztonságban az energiaellátás szempontjából, amely a maga által elfogyasztott energia jelentős részét maga elő tudja állítani.

"Teljesen evidens és senki számára nem okoz meglepetést, hogy Magyarország nem fog támogatni semmi olyan intézkedést, amely az Oroszországgal való nukleáris együttműködést bármilyen módon korlátozná"

 - szögezte le.

"A nemzeti energiaellátás tekintetében nincsen kompromisszum" - tette hozzá.

Majd aláhúzta: "Magyarország továbbra is a béke pártján áll, és jó lenne, ha az Európai Unió nem rohanna tovább befele abba a zsákutcába, amibe belefordult akkor, amikor elkezdte a szankciós politikát végrehajtani".

 

A miniszter végül újságírói kérdésekre válaszolva hazugságnak nevezte az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására szánt EU-források magyar vétójáról szóló híreszteléseket.

 

Valamint kiemelte, hogy az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókról folyamatos konzultáció, felülvizsgálat zajlik. Ennek kapcsán pedig fontosnak minősítette az európai hitelesség szempontjából, hogy olyan személyek ne szerepeljenek a szankciós listákon, akik esetében ennek nincsenek jogi vagy tartalmi okai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában