Nehéz órák

2022.12.29. 06:20

XVI. Benedek állapota továbbra is súlyos, de jelenleg stabil

A Vatikán megerősítette a nyugalmazott pápa egészségi állapotának romlását. A 2013-ban lemondott egyházfő saját temetéséről is rendelkezett.

XVI. Benedek még hivatalban lévő pápaként

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: Malte Ossowski/Sven Simon

A nyugalmazott pápa éber, állapota stabil - hangoztatta Matteo Bruni szentszéki szóvivő a XVI. Benedekről kiadott közleményben csütörtökön. A vatikáni nyilatkozat szerint a nyugalmazott pápa jól pihent az éjszaka, gondolkodása tiszta és teljesen éber. Állapota változatlanul súlyos, de a helyzet jelenleg stabil - hangsúlyozta a szentszéki szóvivő. 

Ferenc pápa továbbra is imára szólítja fel a hívőket, hogy a nehéz órákban a nyugalmazott pápa mellett legyenek. XVI. Benedekért mutatnak be misét a "kis Vatikánnak" tartott római lateráni Szent János-bazilikában pénteken

 - tette hozzá Matteo Bruni.

Korábban írtuk: 

Az olasz püspöki kar (Cei) imára szólított fel XVI. Benedekért egészségi állapotának romlása miatt. Matteo Zuppi bíboros, Bologna érseke, a püspöki kar elnöke hangoztatta, hogy a testület tagjai csatlakoznak Ferenc pápa felhívásához, aki azt kérte, imádkozzanak XVI. Benedekért.

"Közel vagyunk hozzá a szenvedés és a próba pillanataiban"

- jelentette ki Matteo Zuppi.

Imára szólított fel a római egyházmegye is, a város templomaiban már szerda este megkezdődött az imával egybekötött virrasztás.

A világ számos részéből csatlakoztak Ferenc pápa felhívásához: Charles Jude Scicluna máltai érsek, aki korában Joseph Ratzinger közeli munkatársa volt a Hittani Kongregációban, közösségi oldalán csatlakozott az imához.

Hasonlóképpen Szvjatoszlav Sevcsuk görögkatolikus ukrán nagyérsek is, aki novemberben találkozott az emeritus pápával.

Aggodalmát fejezte ki, és imáját biztosította XVI. Benedek javulása érdekében a római zsidó közösséget vezető Riccardo Di Segni főrabbi.

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók értesülései szerint XVI. Benedek állapota már karácsony előtt rosszabbodott, a december 24-i esti misén sem tudott részt venni a legközelebbi kápolnában, ezért otthonában mutattak be neki misét.

A 95 éves nyugalmazott pápa esetleges temetése számos kérdést vet fel Claudio Magnoli atya szerint, aki az AdnKronos hírügynökségnek nyilatkozott. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció liturgiai szakértője hangsúlyozta, hogy

amiként lemondása és az azt követő egyházi szolgálata, XVI. Benedek búcsúztatása is egyedi lesz, mivel nyugalmazott pápa temetésére nincsen korábbi példa.

Megjegyezte, XVI. Benedek nem számít sem bíborosnak, sem pápának, ezért "ki kell majd találni", ki temeti el, milyen egyházi ruhában búcsúztatják, és hol lesz a sírhelye.

A temetés helyszínéről, időpontjáról a bíborosi testület határoz. XVI. Benedek temetését nagy valószínűséggel a Szent Péter-bazilikában vagy a Szent Péter téren tartják. Pápa temetési szertartását a hagyomány szerint a legidősebb bíboros vezeti, de ebben az esetben Ferenc pápa celebrálhatja.

Magnoli atya úgy vélte, XVI. Benedek szokása szerint már korábban rendelkezhetett temetése részleteiről, miként lemondása forgatókönyvét is maga dolgozta ki. Egyedül döntött arról, hogy a nyugalmazott pápa címet viseli, megtartja fehér színű pápai ruháját, és utódja megválasztása után visszaköltözik a Vatikánba.

Köztudott, hogy Joseph Ratzinger bíborosként még szülőföldjén, Bajorországban tervezte temetését. 2020-ban viszont II. János Pál pápa korábbi sírhelyét jelölte meg a Szent Péter-bazilika altemplomában, miután a szentté avatott lengyel pápa földi maradványait a bazilikába helyezték át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában