Terrorizmus

2022.12.05. 13:19

Több száz dzsihadistát tartanak nyilván Belgiumban

Több mint 600, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában - jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, mely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.

Brüsszeliek az áldozatok emléke előtt tisztelegnek a Tőzsde téren 2016. március 22-én, miután az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el Brüsszelben, amelyekben 34 ember meghalt és több mint kétszáz megsebesült

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

Az OCAM információi szerint jelenleg 702 kiemelten veszélyes személy, köztük 624 dzsihadista, 64 jobboldali szélsőséges és 14 baloldali szélsőséges szerepel a különleges megfigyelés alatt tartottak listáján.   

Gert Vercauteren, az OCAM igazgatója közölte, tavaly 218 jelentés készült főként terrorizmushoz, illetve szélsőséges ideológiához, javarészt jobboldali szélsőségekhez kapcsolódóan Belgiumban. Számos fenyegetésről érkezett figyelmeztetés külföldről. A baloldali szélsőségesség veszélye korlátozott az országban - mondta.   

Egy áldozat holttestét szállítják el a brüsszeli Maelbeek metróállomásról 2016. március 23-án, miután az előző nap a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren két, az európai uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson egy robbantásos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái
Fotós: YOAN VALAT / Forrás: MTI/EPA

A terrorista fenyegetések leginkább elszigetelt esetek, elkövetői általában egyedül cselekszenek. Legtöbbször olyan emberekről van szó, akik annak ellenére kerültek a dzsihadista ideológia hatása alá, hogy valaha is jártak volna Szíriában vagy Irakban - közölte. 

Az ideológia mellett más tényezők is szerepet játszhatnak támadás elkövetésében, például személyes sérelmek, bizonyos szimbolikus események vagy pszichológiai problémák

- tette hozzá.   

A napilap beszámolt arról is, hogy 

a gyanúsítottak bemutatásával, és az eset részleteinek ismertetésével hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások pere. 

A több hónaposra tervezett pert a NATO egykori központjában folytatják le. A tájékoztatás szerint a szövetségi ügyész kedden kezdi meg a vádirat felolvasását. A 469 oldalas dokumentum ismertetésére három napot szánnak. December 12-én, hétfőn és 13-án, kedden a védelem mutatja be álláspontját. A vádlottak meghallgatása leghamarabb december 19-én kezdődik, és a tervek szerint január 13-ig tart. A per január 16-tól iszlamista és dzsihadista szakértők, pszichiáterek, szemtanúk, valamint az elhunytak hozzátartozónak meghallgatásával folytatódik - közölték.   

Az eljárás során kilenc vádlott áll majd a bírák elé, akiket terrorizmussal, emberöléssel, ezek kísérletével és szervezett terrorista tevékenységében való részvétellel vádolnak. Egyikük szervezett terrorista tevékenységében való részvétel miatt felel az eljárás során. 

A bíróság egy további terrorista ügyében is dönt majd, de az érintett távollétében, mert ő feltehetően meghalt Szíriában.   

Az áldozatok tiszteletére ír üzenetet egy házfalra két nő Brüsszelben 2016. március 23-án
Fotós: YOAN VALAT / Forrás: MTI/EPA

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak - köztük a három elkövető - valamint 340-en megsebesültek, köztük két magyar. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában