Dollármédia

2022.12.20. 11:59

Az amerikai kormány és Soros György pénzéből indul az új baloldali lap

Bár az Internews létrehozásával az USA a szlogen szerint a "független" médiát támogatja, a cél valójában a Biden-kormányzatnak is kedves baloldali narratíva további erősítése.

Joe Biden

Forrás: AFP

Fotó: Brendan Smialowski

Az utóbbi hetekben egyre több magyarországi balliberális médiumról derül ki, hogy Amerikából támogatják őket, legutóbb például a Telex 300 millió forintnyi támogatásától volt hangos a sajtó, mi is írtunk róla.  

A Biden-kormányzat azonban most újabb szintre emeli a média befolyásolását: egy új lapot indítanak.

 Az Origo szerint az amerikai kormány Soros György alapítványával, a Rockefeller Alapítvánnyal és másokkal együtt új médiaszervezetet akar létrehozni Magyarországon Internews in Hungary néven. Az információt a balliberális Független Hírügynökség (FüHü) oldalán publikálták. Mint írják, nem Magyarország az egyetlen célország: Ukrajna, Lengyelország, Románia, Örményország és Georgia (Grúzia) is szerepel a programban, melynek célja "erős független média létrehozása”. 

Az Origo cikke szerint az Internews nevű médiumot eredetileg 1982-ben hozták létre, majd 1986-ban jegyezték be az amerikai jog értelmében „nonprofit szervezetként” Kaliforniában, méghozzá Internews Hálózat néven.  Az Internews európai verzióját 1995-ben indították, központja Londonban van. Az amerikai hálózati portál saját bevallása szerint „médiafejlesztéssel” foglalkozik egy sor országban. 

Méghozzá politikai céllal: az Origo szerint 

az Internews forrásainak 80 százaléka ugyanis az Amerikai Egyesült Államok kormányától származik, de beszámolóikból kiderül, hogy támogatóik között ott van a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, valamint Facebook és a Google is. 

Az Internewshoz már munkatársakat is toboroznak, december 6-án pedig a Magyar Nemzet már azt is megírta, hogy a médiavállalkozás főszerkesztőt keres. A LinkedIn nevű közösségi álláskereső portálon is megjelent hirdetésben az olvasható, hogy budapesti helyszínre szeretnének főszerkesztőt találni. Ideális jelöltjüket eredetileg októberig tervezték kiválasztani, de ez sikertelennek bizonyulhatott, mivel hirdetésük még mindig aktív volt december elején. A hirdetés azóta eltűnt, de nem tudni, hogy sikeres volt-e a főszerkesztő-keresés. 

Korábban, 2016-ban egyébként már megjelent egy, az Internewshoz köthető oldal Magyarországon: a Soros-féle alapítvány mellett ők is finanszírozták a Direkt36 nevű balliberális oldalt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában