Tárgyalások

2022.11.18. 11:56

Varga Judit: Magyarország mindent megtett az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében (videó)

Az igazságügyi miniszter kiemelte, a Magyar Országgyűlés szeptember óta a megegyezésen dolgozik és további tervek vannak az asztalán.

Varga Judit igazságügyi miniszter

Forrás: Facebook

Magyarország mindent megtett azért, hogy az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében a korábban kialkudott, az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő 17 vállalást határidőre teljesítse – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben pénteken.

Az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit hangsúlyozta: 

Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között. 

Kiemelte, a Magyar Országgyűlés szeptember óta a megegyezésen dolgozik és további tervek vannak az asztalán. 

Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról 

– tájékoztatott az igazságügyi miniszter. 

A Magyarországgal szemben indított jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban azt mondta, a folyamat „próbaper” jellegét öltheti, hiszen – szavai szerint – példája lehet az előremutató párbeszédnek, szimbóluma az egységnek és megerősítése a szolidaritásnak. Figyelmeztetett: 

az eljárás ugyanakkor könnyen túszává válhat a különböző politikai napirendeknek.

Ezt – mint mondta – meg kell előzni, ugyanis alá tudja ásni az Európai Unió egységét egy olyan időszakban, amikor Európa soha nem látott kihívásokkal áll szemben.

Kijelentette:

 Magyarország a tárgyalási folyamatot a „bizalomépítés teszteljárásának” tekinti, ugyanis felelősséget vállalva, emberi és pénzügyi erőforrást nem sajnálva jár el. 

Magyarország elvárja, hogy partnerei szintén felelős európai hozzáállást tanúsítsanak azért, hogy végre azokkal a feladatokkal lehessen foglalkozni, amelyek igazán fontosak – húzta alá. 

Hangsúlyozta:

 Magyarország minden olyan vállalást és javaslatot megfontolt, amely hozzá tud járulni az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságához.

 A magyar intézkedések modellértékűek Európában, példaként szolgálhatnak más tagállamok számára – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában