Kérdések és válaszok

2022.11.02. 12:52

Magyarország 650 milliárd forintot fordított eddig a déli határ védelmére

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszámolt arról, hogy 894 határvadásznak jelentkezővel kötöttek szerződést, és várhatóan télre eléri a határvadász ezred létszáma az ezret.

Határvadász szolgálat közben a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Magyarország 2015 óta közel 650 milliárd forintot fordított a déli határ védelmére, ennek két százalékát biztosította az Európai Unió - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt szerdán Budapesten.

Rétvári Bence a határvadász egységek személyi és szervezeti kérdéseiről, a déli határszakasz védelmével összefüggő kérdésekről hallgatta meg a testület. 

A politikus közölte, 650 milliárd forintból építették meg a kerítést, gondoskodtak a szükséges technikai berendezésekről és az üzemeltetésről. Az összeg nagy részét Magyarország "meghitelezte" az EU-nak - mondta.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy 894 határvadásznak jelentkezővel kötöttek szerződést, és 636-an már sikeres vizsgát is tettek. Hozzátette: továbbra is hetente százas nagyságrendben kezdik el a képzést az új szerződésesek, és várhatóan télre eléri a határvadász ezred létszáma az ezret; ekkor a katonák levonulhatnak a határról. Mint mondta, a parancsnoki, tiszti állományt továbbra is a rendőrség biztosítja majd.

Elmondta: idén november 1-jéig 234 ezren próbáltak bejutni az országba, ez a szám tavaly 122 ezer volt, előtte 6 ezer. Idén már 1624 embercsempészt fogtak el, míg tavaly 1277-et, tavalyelőtt pedig 455-öt.

Rétvári Bence kiemelte: sikeres a határvadász ezred felállítása, a déli határ "elrettentő ereje" nőtt, és ennek tudható be, hogy továbbra is sok illegális migráns próbál bejutni az országba még a teljes ezred felállítása előtt. Magyarázatként hozzáfűzte, a kibocsátó országokba is eljutott a déli határkerítés megerősítésének és a határvadász ezred felállításának a híre, ezért igyekeznek minél többen, minél hamarabb átjutni, "kapuzárási pánikszerűen elkezdtek özönleni a magyar határ felé". 

Elmondta, az illegális migránsok menekülés helyett sokszor inkább fizikai konfliktusba bocsátkoznak a határt védőkkel, és súlyos fizikai atrocitásokra is sor kerül a határnál. Közölte azt is, zajlik a határkerítés megerősítése, a hódunai szakaszon pedig új kerítés épül.

Harangozó Tamás (MSZP) kevesellte a határvadászok egyhetes lőkiképzését és azt jósolta, hogy a munkakörülmények változása miatt várhatóan sokan fognak leszerelni.

Novák Előd (Mi Hazánk) felvetette az elrettentő hatású tűzparancs bevezetését a déli határon, arra hivatkozva, hogy "elmúlt az idő a kísérgetés, börtönben etetés felett", valamint javasolta az illegális határátlépőkkel szemben "többmilliós" helyszíni bírság kiszabását. A politikus szerint elfogadhatatlan a kormány terve, hogy a 4-12 órás szolgálatteljesítési időt 12-16 órára bővítsék, és jelezte, információi szerint elkezdődött a határvadászok leszerelése az alacsony fizetésük miatt.

Válaszában Rétvári Bence kiemelte, a határvadászoknak minden jogi garancia, felszerelés és kiképzés a rendelkezésükre áll, hogy meg tudják magukat védeni. A helyszíni bírsággal kapcsolatban megjegyezte, az illegális migránsoknál nincs sok pénz, az embercsempészeknek a családok utalnak. A bérekről pedig azt mondta, a határvadászok kiképzésük alatt bruttó 300, a vizsgát követően pedig 400 ezer forintot kapnak, a felderítők 500 ezer forintot.

Lukács László György (Jobbik) arra volt kíváncsi, miért zártak be több, a déli határhoz közeli rendőrőrsöt és hogyan oldják meg ezeknek a településeknek a biztonságát. Úgy vélte, az elfogott embercsempészek számának emelkedése azt jelzi, a jelenlegi büntetési gyakorlatnak nincs kellő elrettentő ereje. Rétvári Bence szerint a rendőrőrsök átszervezése kismértékű és nem érinti a szolgálatellátást. Az embercsempészekkel szembeni fellépésre azt válaszolta, a kormány nyitott minden életszerű javaslatra, hogy elriasszák őket Magyarországtól.

Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár a képviselők kérdésére válaszolva elmondta, 9 százalékos a fluktuáció azok körében, akikkel szerződést kötöttek, de szerdán például 103-an tesznek vizsgát. A szolgálatteljesítési idő átalakításával kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta, az azért előnyös, mert a határvadász két hét emelt óraszámú munka után két hetet a családjával tölthet.

Kósa Lajos (Fidesz), a bizottság elnöke arra volt kíváncsi, más érintett uniós tagországok mekkora támogatást kaptak az EU-tól a határvédelmükre, de erre a kérdésre a Belügyminisztérium képviselői későbbre ígértek választ. A bizottság elnöke megköszönte a déli határ védelmében közreműködőknek a munkájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában