Kormányinfó

2022.11.16. 14:50

Gulyás Gergely: ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be Lengyelországban (videó)

A lengyelországi rakétabecsapódás is egyértelművé teszi, milyen fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón. A tájékoztatón elhangzott: akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Gulyás: újraindult a Barátság kőolajvezeték

A kormány kedden késő délutáni tájékozódott a Barátság kőolajvezeték leállása kapcsán – mondta el a sajtótájékoztató elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo tudósítása szerint. A leállás – közölte – ideiglenes volt, de ha nem indult volna újra, az ország kőolajellátása akkor is biztosított lett volna. Ahogy Szijjártó Péter bejelentette: 

szerdán 14 órától, alacsonyabb nyomással, de újra üzemel a Barátság kőolajvezeték.

Ukrán rakéta csapódhatott be Lengyelországban

 A miniszter a kormányülés után tartott budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolja szerint kifejtette: 

a rendelkezésre álló információk szerint az valószínűsíthető, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére. A teljeskörű vizsgálat eredményét mindenképpen meg kell várni

 - hangsúlyozta.

Szerinte azonban ez a helyzet, és azok órák, amelyek során nagyon sokan orosz támadást vélelmeztek, egyértelművé teszik, milyen fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen, és minél előbb azonnali béketárgyalások kezdődjenek, illetve hosszú távon is olyan megoldást lehessen találni, amely tekintettel van Ukrajna érdekeire és területi szuverenitására, ugyanakkor a lehető leghamarabb véget vet a szomszédságunkban az elmúlt hat-hét hónapban zajló vérontásnak.

Gulyás Gergely kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy a magyar kormány a NATO-alapszerződést, különösen annak 5. cikkelyét magára nézve kötelezőnek tartja. Úgy látja, hogy valamennyi tagállam elkötelezett ebben a tekintetben.

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet tudósítása szerint hangsúlyozta: 

turisztikai akciótervezetet fogadott el a kormány, az idei évben, még az energia válságban is jó évet fognak zár az ágazat, de a szállodákat és vendéglátóhelyeket segíti a kormány. 

A miniszter kifejtette: tavaly 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el. Ennek 26 százaléka Budapesthez és 74 százaléka vidékhez kapcsolódik. A vendéglátás árbevétele 45 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest. Gulyás Gergely kiemelte: az energiaárak emelkedése miatt az iparág nehéz helyzetbe került,ezért a kormány olyan turisztikai akciótervet fogadott el, hogy a csökkenés mértéke ne legyen magas.

Az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között – írja az MTI.

 

A kormány eltörli a Széchenyi Pihenő Kártya "különböző füleit", vagyis a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható.

 

A kormány fél évre "lazít" a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására - közölte a miniszter.

Magyarország délről is be tud szerezni kőolajat

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva jelezte, hogy a haderőfejlesztési program gyorsításáról nem kellett dönteniük, mert már korábban meghozták ezeket a döntéseket. A miniszter jelezte, a tegnap esti eseményekkel kapcsolatban kezdetben mindenki a saját igazát akarta bizonyítani, de szerinte a tények tudatában kell levonni a politikai konzekvenciákat. Gulyás Gergely elmondta;

 

örülnek annak, hogy Magyarország szövetségeseinek nagy része józan választ adott a helyzetre.

 

Az amerikaiaknak vélhetően pontos információik voltak − jelezte a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter elmondta; viszonylag hamar meg lehetett állapítani, hogy az oroszok lőtték-e ki a rakétát, vagy sem. 

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva jelezte; Magyarország kőolajat is tud beszerezni a délről, Horvátország felől, jogi értelemben ugyanis az ide tankerekkel szállított orosz olaj is vezetéken érkező kőolajnak számít, aminek embargója alól Magyarország mentességet harcolt ki Brüsszelben.

Magyarország  Törökország előtt ratifikálni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő posztjára, miszerint vélhetően orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba, a miniszter szerint ilyen helyzetben nem szabad az első indulatnak megfelelően nyilatkozni. Hozzátette: 

a képviselőasszony az EP-ben dolgozik, ott lehet mindenféle kijelentéseket tenni, következmények nélkül, a magyar kormány viszont nem így jár el.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: 

A háborúért csak Oroszország felelős. 

Még közvetett felelőssége is van az oroszoknak a rakétatámadás miatt, de meg kell várni a fejleményeket. Ugyanakkor úgy véli, ami az ukránoknak kifejezett felelőssége, hogy nem nyilatkozott felelősségteljesen az ukrán elnök, mert az oroszokat tette meg felelősnek, holott a jelen adatok szerint a rakétatámadást az ukránok követték el. A miniszter elmondta azt is: Törökország előtt Magyarország ratifikálni fogja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

Egységes irányítást hoz létre az egészségügyi ellátás átalakítása

Az ügyeleti ellátás átalakításával kapcsolatban a miniszter kifejtette: nem akartuk úgy bevezetni, hogy ne próbáltuk volna ki. Az államnak egyébként drágább ez a rendszer. Hajdu-Bihar megyei tapasztalatokat ajánlotta figyelemre a miniszter. Kiemelte: Az orvosi kamarával hosszú egyeztetések voltak. Mint fogalmazott: Egységes irányítást hoz létre az egészségügyi ellátás átalakítása, az ellátás színvonalának javulását hozzák a törvénymódosítások.

 

Van egy bérkeret, amely most növekedni fog, az orvosbéremelés utolsó részlete ez, 2023 elején

 

− hangsúlyozta a miniszter. Spórolni senki nem akar vele, lehetőség van arra, hogy aki többet akar dolgozni, az többek is kereshessen. Elmondta azt is:  A fővárosra az új ügyeleti rend nem terjed ki. Nem tartja méltányosnak, ha Fót polgármestere hathavi jutalmat kap. Nem tart, hogy országosan ne legyen elegendő burgonya és tojás, minden boltra vonatkozik és fel sem merül, hogy bármelyik láncot diszkriminatívan érintsen.

Lesz elég tojás és burgonya

Gulyás Gergely azt mondta, 

az árstoppal összefüggésben a kormány nem tart burgonya- vagy tojáshiánytól a közelgő ünnepek idején.

A vizsgálat végét meg kell várni

A kormány véleménye az, hogy a vizsgálat végét meg kell várni − jelezte az Index felvetésére válaszolva Gulyás Gergely. Az internetes portál újra azt kérdezte a minisztertől, hogy mit gondol a kormány a tegnap esti rakétabecsapódásról.

 

A külügyminiszter és a honvédelmi miniszter is beszélt lengyel kollégájával

 

− mondta el egy másik kérdésre válaszolva a Miniszterelnökség vezetője. A turisztikai szektorban nem osztanak szét pénzeket, a befizetendő járulékot engedi el a kormány, a SZÉP kártya zsebeinek eltörlésével pedig pluszbevételhez juthatnak a turizmusban dolgozók.

 

A kormány továbbra is örömmel tárgyal a Magyar Orvosi Kamarával, ha vannak értelmes felvetéseik

 

− jelezte egy vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás. − Készenléti helyzet van, a katonaság jelenleg is bevethető, honvédeink felsorakoztathatóak a határon, de tegnap ezt végül nem látta indokoltnak a kormány − jelezte a TV2 kérdésére válaszolva a miniszter.

A kormány arra számít, hogy emelkedhet az Ukrajna felől érkező menekültek száma − válaszolt egy másik kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Donald Trumpnak a magyar kormány sok sikert kíván − kommentálta az egykori amerikai elnök újraindulásáról szóló bejelentését Gulyás Gergely. 

Amíg a családok védelmét megfelelően szolgálja, marad az üzemanyagárstop

Egy éve működik Magyarországon az üzemanyagárstop. Gulyás Gergely felidézte, bevezetésével a kormány elsősorban a családoknak kívánt segíteni, ezt sikerrel teljesítette is, Európában ugyanis a magyar családok tankolhatnak a legkedvezőbb áron. Az intézkedés érvényben marad, amíg megfelelően szolgálja a családok védelmét – tette hozzá.

A kormány mindent megtett az uniós megállapodás érdekében

Az uniós pénzeknek a tagállami légvédelemhez nincs köze, és nem is lesz köze − szögezte le a Heti TV felvetésére válaszolva Gulyás Gergely. A honvédelmi miniszter, aki Izraelbe utazott Novák Katalin államfővel együtt találkozik az ügyvezető kormány honvédelmi miniszterével.

 

A kormány az első hónapokban mindent megtett, és most is megtesz mindent azért, hogy az Európai Unióval sikerüljön megállapodni

 

− válaszolta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. Azt is jelezte, hogy ezek a pénzek nem adományként érkeznek, hanem szerződésben rögzített módon amiatt járnak nekünk, mert megnyitottuk piacainkat a nyugat-európai országok előtt.

 

Magyarország a GDP-je 1,4 százalékát kapja az uniótól, mert vannak befizetéseink is

 

− jelezte a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely nem aggódik amiatt, hogy a Mi Hazánk akciói miatt romlana Magyarország hírneve a világban. A miniszter úgy gondolja, hogy hazánkról nyugaton jelenleg csak rosszat szabad írni a médiában. 

 

Az ukrán oktatási törvény további szigorításáról szóló tervekről Gulyás Gergely elmondta; az a bánásmód, amit Ukrajna megengedett a nemzeti kisebbségekkel szemben az elmúlt években, durván sérti az emberi jogokat.

 

Ukrajnának változtatnia kellene ezen a gyakorlaton − jelezte a miniszter. − A migráció fontos téma, erről Európában beszélni kell, de eddig jó uniós megoldás nem volt, csak a tagállami megoldások működnek − mondta el egy kérdésre válaszolva Gulyás. 

Vizsgálódnak a baloldal külföldi kampányfinanszírozása miatt

A baloldal tiltott kampányfinanszírozásával kapcsolatos sajtóhírek alapján az ügy kellően súlyos ahhoz, hogy komoly vizsgálat folyjon. 

Kiemelte: külföldi befolyásszerzési szándék is felsejlik az ügy mögött.

A teljes kormányinfót itt nézheti vissza: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában