Átlátszó

2022.11.15. 07:52

Karácsonyék havi 30 milliót költenek tanácsadókra, de a fogaskerekűt spórolásra hivatkozva leállítják

Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: a fővárosnál óriási összegek mennek el brüsszeli irodára vagy jubileumi rózsakertre. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint érdemi lépések helyett csak tovább keseríti a főváros az emberek életét.

Karácsony Gergely főpolgármester spórolásra hivatkozik

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

– Meglehetősen átlátszó a főváros magyarázata, miszerint a spórolás indokolja a fogaskerekű leállítását – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Fonti Krisztina, a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. Kiemelte, hogy a főváros a várt, mintegy 120 millió forintos megtakarításnál sokkal több pénzt költ ­például jubileumi rózsakert kialakítására, a Budapest Brand politikai marketingirodára vagy a főváros brüsszeli irodájára. – Ha ezekre van pénz, akkor furcsállom, hogy miért kell ennek töredékéért feláldozni a fogaskerekűt – hangsúlyozta.

Mint ismert, civilek petíciót kezdeményeztek a fogaskerekű megmentéséért, miután a Budapesti Közlekedési Központ bejelentette: az alacsony kihasználtság és a megemelkedett energiaárak miatt a fővárossal úgy döntöttek, hogy a téli időszakban nem üzemel majd a fogaskerekű.

– Nem kizárt, hogy lesznek a fogaskerekű leállításához hasonló „fájdalmas döntések” 

– mondta tegnap Karácsony Gergely az ATV Híradójának. (A Magyar Nemzet szerette volna megkérdezni a főváros álláspontját az ügyben, de többszöri megkeresésükre sem válaszoltak.) A fogaskerekű kihasználtsága a hétköznapokon tíz százalék körül van, a zaj miatt pedig több panaszt kapnak, mint amiatt, hogy nem jár a fogaskerekű – állította Karácsony. A fogaskerekű hosszú távú fejlesztésére továbbra sincs forrás, ami szerinte nem a Fővárosi Önkormányzaton múlik – tette hozzá.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület korábban felhívta a figyelmet, hogy a fogaskerekű fejlesztése a főváros egyetlen olyan projektje, amelynek már a kiviteli tervét is elkészítették és azonnal elkezdhető lenne, „mégis évek óta megy az elhallgatás, a fiókba süllyesztés”.

Ennyire képes Karácsony: a problémát megelőzni nem hajlandó, baj esetén pedig a baloldali szokáshoz híven tovább keseríti az emberek életét.

Számos kérdést is felvet a fogaskerekű leállítása, például mennyivel több busz jár a vonalon és mennyivel nőhet a károsanyag-kibocsátás egy olyan helyen, ahol a Budapest tüdejét adó erdők találhatók. Vajon a döntésnél figyelembe vette ezeket az a főpolgármester, aki főként a zöldígéreteivel nyert választást? – tette fel a kérdést Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Érdemes felidézni, hogy Karácsony korábban azt ígérte: az energia- és gazdasági válság nehézségeire nem jelent megoldást, ha bármit bezárnak vagy megszüntetnek, ezért nem is abba az irányba indulnak el. – Jelentem, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem nagyon fog bezárni semmit – mondta szeptember végén a főpolgármester, aki akkor úgy fogalmazott: – Egyet tudok mondani, túléljük, ha beledöglünk is.

Mint ismert, a főváros – szintén a takarékoskodás jegyében – úgy döntött, 

idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás, ettől pedig összesen 28 millió forint megtakarítást várnak. Csak összehasonlításként: a főpolgármesteri hivatalban több mint negyven tanácsadót és főtanácsadót alkalmaznak, akik havonta bruttó harmincmillió forintjába kerülnek az adófizetőknek.

KARÁCSONYI VÁSÁROK

Lesz karácsonyi vásár a Vörösmarty téren – közölte Belváros–Lipótváros önkormányzata. Mint közleményükben írták, kellő körültekintéssel meghozott intézkedéssel gondoskodnak arról, hogy az V. kerületben idén is ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak. Díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket. Bár Belváros önkormányzata csökkentett üzemidőben tervezte a karácsonyi díszkivilágítást, a főváros nem volt partner ennek megvalósításában, és a felmerülő költségeket is rájuk hárította volna. Így az V. kerület az energiatakarékossági és a világörökségi szempontokat összehangolva a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában