Ukrán válság

2022.11.20. 07:18

Civilek százainak holttestére találtak rá a megszállt területeken, heves csaták dúlnak Kelet-Ukrajnában

Nem szűnnek az ádáz harcok Ukrajnában. A szomszédban tomboló háború 270. napjának krónikája.

Banksy művész graffitije a kijevi Függetlenség tér betontömbjein 2022. november 19-én

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Maxym Marusenko

Az ukránok újabb orosz veszteségekről számoltak be

Mintegy 60 orosz katona meghalt egy nagy hatótávolságú precíziós ukrán csapásban - állítja az ukrán hadvezetés.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy 

Oroszország csütörtökön újabb súlyos veszteségeket szenvedett el, amikor támadás érte a déli Herszon város közelében fekvő Mykhailkva települést.

Négy napon belül ez már a második alkalom, hogy Ukrajna azt állítja, hogy egy precíziós csapás során jelentős veszteségeket okozott az orosz hadseregnek - írja a Sky News.

Korábban egy mélyen a frontvonalak mögött fekvő Denezhnykove falu elleni támadás során jelentettek 50 orosz katonai áldozatot.

Iráni pilóta nélküli repülőgépeket gyárthat Oroszország

Oroszország megállapodást kötött Iránnal arról, hogy több száz harcászati pilóta nélküli repülőgép (UAV) gyártását kezdik meg orosz földön

 - írja a Washington Post.

Az újság amerikai és más nyugati biztonsági ügynökségek által szerzett hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a moszkvai és teheráni tisztviselők a hónap elején egy iráni találkozón véglegesítették az üzletet.

Oroszország és Irán gyorsan halad a tervek és a kulcsfontosságú alkatrészek átadása felé, ami lehetővé teszi, hogy a gyártás hónapokon belül megkezdődhessen - állítja három, az ügyet ismerő tisztviselő.

Ukrajna szerint az oroszok lövik a zaporizzsjai erőművet

A zaporizzsjai atomerőmű ukrán üzemeltetője szerint oroszok állnak a szombat éjszakai és vasárnap reggeli ágyúzás mögött, ellentmondva Moszkva állításának, miszerint a támadás Ukrajnából indult. 

Az Energoatom atomenergetikai vállalat szerint legalább 12 találat érte az erőmű infrastrukturális létesítményeit – írja a Reuters.

A cég a Telegramon azt írta, hogy a megrongált berendezések listája azt jelzi, hogy a támadók 

"pontosan azt az infrastruktúrát vették célba és tették működésképtelenné, amely az 5. és 6. erőművi blokk újraindításához" és az ország szükségleteinek megfelelő energiatermelés helyreállításához szükséges.

Vizsgálja Ukrajna az orosz hadifoglyok kivégzéséról szóló videókat

Ukrajna kivizsgálja a közösségi médiában keringő vitatott videofelvételeket, amelyeken Moszkva szerint az ukrán erők orosz katonákat ölnek meg, miközben azok megpróbálják megadni magukat – írta az AP.

Olga Sztefanisina, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, "az ukrán hatóságok természetesen kivizsgálják ezt a videót". 

Állítása szerint "nagyon valószínűtlen", hogy a rövid klipek azt mutatják, amit Moszkva állít.

Oroszország pénteken közölte, hogy büntetőeljárást indított az orosz közösségi médiában keringő klipek alapján, az orosz külügy szerint a felvételeken "kivégzés" látható.  

Oroszország nemzetközi vizsgálatot akar, de Sztefanisina szerint az ukrán erők "egyáltalán nem érdekeltek senki kivégzésében", és közvetlen parancsot kaptak arra, hogy "annyi hadifoglyot ejtsenek, amennyit csak tudnak", hogy a fogolycsere során Oroszországgal kicserélhessék őket.

Ukrán adatok az eddigi orosz veszteségekről

Az ukrán védelmi minisztérium napi frissítést közölt az orosz veszteségekről, és arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában további 330 katonát likvidáltak. A minisztérium szerint az invázió során elesett orosz katonák száma jelenleg 84 210 fő.

Így járnak azok a mozgósított katonák, akik megtagadják a harcot 

Oroszország állítólag egyre több ilyen videót tesz közzé.

Az oroszok szerint Ukrajna lövi a zaporizzsjai atomerőművet

Az orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjai atomerőművet ukrán lövések érték, de sugárszivárgást nem észleltek - jelentette vasárnap a TASZSZ a Roszenergoatom orosz atomenergetikai szolgáltató egyik tisztségviselőjére hivatkozva.

Tizenöt lövedéket lőttek ki az erőmű létesítményeire - idézte a TASZSZ Renat Karcsaát, a Roszenergoatom tanácsadóját.

Elmondta, hogy a lövedékeket egy száraz nukleáris hulladéktároló és egy friss kiégett nukleáris fűtőelemeket tároló épület közelében lőtték ki – írja a Reuters nyomán az Origo.

Kifosztották a visszavonuló oroszok a herszoni Helytörténeti Múzeumot 

A fotók alapján szinte mindent vittek. 

 

Aknásított erdőből gyűjtenek fát télre a herszoniak

Ukrajna energiarendszerének nagy részét megbénították a célzott orosz csapások, ami érinti Herszon lakosságát is, akik a közeli erdőből gyűjtenek télire fát. Az ukrán hatóságok azonban figyelmeztették a polgárokat, hogy az orosz csapatok aknákat hagyhattak hátra az erdőkben – írta a The Guardian.

Orosz támadás okozta tűz füstöl a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 19-én
Fotós: Roman Hricina / Forrás: MTI/AP

Bizarr javaslatokat kap Ukrajna a Nyugattól

Az AFP hírügynökségnek az ukrán elnökség egyik kulcsfontosságú tanácsadója azt mondta, hogy a nyugatiak kísérletei, amelyek arra próbálják rávenni Ukrajnát, hogy tárgyaljon Moszkvával, miután Kijev több jelentős katonai győzelmet aratott, "bizarrak" és egyenlőek azzal, hogy kapitulációt kérnek. 

"Amikor az ember a csatatéren kezdeményező szerepet játszik, kissé bizarr, hogy olyan javaslatokat kap, mint: 'katonai eszközökkel úgysem fogtok tudni mindent elérni, tárgyalni kell'"

 - mondta Mykhajlo Podoljak.

Az amerikai média nemrég arról számolt be, hogy egyes magas rangú tisztviselők kezdik arra biztatni Ukrajnát, hogy fontolja meg a tárgyalásokat, amit Zelenszkij eddig elutasított.

Megsemmisítik a felszereléseket a visszavonuló oroszok

Oroszország kivonulása az ukrajnai Herszon kikötővárosból viszonylag rendben zajlott a megszállt területekről való korábbi nagyobb visszavonulásokhoz képest – áll az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának jelentésében.

Valószínű, hogy Oroszország a visszavonulás során nem több száz, hanem csak több tíz járművet veszített.

Közben sikeresen megsemmisítette a hátrahagyott felszerelés nagy részét, hogy az ne kerüljön ukrán kézre. 

Ez a látszólagos javulás valószínűleg a Szergej Szurovikin tábornok vezette hatékonyabb egységes műveleti parancsnokságnak köszönhető - írta a The Guardian.

Kijevbe látogatott az új-zélandi védelmi miniszter

Kijevbe látogatott  Peeni Henare új-zélandi védelmi miniszter, aki védelmi kérdésekről egyeztetett ukrán kollégájával – jelentette be vasárnap az új-zélandi kormány.

 Olekszij Reznyikovval tartott egyeztetése után Peeni Henare közleményben arról tájékoztatott, a felek megállapodtak, hogy Új-Zéland 2023 júliusáig meghosszabbítja az ukrán katonák Egyesült Királyságban történő kiképzését támogató programját.

Henare hangsúlyozta, hogy látogatását "üzenetnek szánja", és hozzátette: Wellington Ukrajna iráni elkötelezettsége megingathatatlan.

Új-Zéland a múlt héten jelentette be, hogy további 66 honvédségi alkalmazottat küld az Egyesült Királyságba, hogy segítsenek az ukrán katonák kiképzésében.

A háború kezdete óta Wellington több mint 1200 orosz természetes és jogi személyt helyezett szankciós listára és több mint 60 millió új-zélandi dollár (14,5 milliárd forint) támogatást küldött Ukrajnának.

Henare Lengyelországba is ellátogatott, ahol ottani partnerével, Mariusz Blaszczakkal találkozott, és kifejezte együttérzését a kedden történt kelet-lengyelországi rakétaincidens miatt, amelyben két ember meghalt.

Heves harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők visszaverték az orosz előrenyomulást hét település közelében Luhanszk és Donyeck megyében - jelentette ma az ukrán vezérkar.

Luhanszki területen Bilohorivka, a Donyecki területen pedig Spirne, Jakovlivka, Bakhmutske, Bakhmut, Opytne és Klishchiivka állították meg az orosz támadást.

Orosz támadás a donyecki régióban 

Bakhmutnál zajlik heves orosz támadás.

Egy nap csend a Szumi régióban 

Az elmúlt 24 órában Szumi területét nem érte orosz ágyúzás – közölte Dmytro Zsivickij kormányzó. Ez azon kevés napok egyike volt, amikor csend uralkodott a régióiban – fogalmazott.

Több ezer menekült érkezett 

Magyarország területére november 19-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5302 lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4557 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 163 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szombaton 154 ember, köztük 57 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság

Több száz civil holttestére bukkantak

Az elmúlt két hónapban több mint 700 holttestet találtak a megszállt területeken, amelyeknek csaknem 90%-a civil – írta a Nexta. Több mint 20 olyan helyet találtak a megszállt Harkovban, a herszoni régióban és Donbaszban, ahol ukránokat kínoztak.

Propagandával erősít Oroszország

Oroszország az információs tér ellenőrzésére törekszik a megszállt területeken, ezért ott tévécsatornákat indít - közölte az amerikai Institute for the Study of War ukrán forrásra hivatkozva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában