Sikertelen közvetítés

2022.11.23. 09:36

Az unió képtelen kezelni a szerb–koszovói ellentétet

A hét eleji, az Európai Unió közvetítésével lezajlott, sikertelen egyeztetéseket követően újra pattanásig feszült a helyzet Koszovó és Szerbia közt. – Az Egyesült Államoknak sokkal aktívabban kellene részt vennie a normalizációs folyamatokban, mivel az unió önerőből képtelen áttörést elérni − mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére Németh Ferenc, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Olasz rendőrök járőröznek az Ibar folyó hídján Mitrovicában 2022. november 22-én, miután a rendszámtáblákkal kapcsolatos vitáról folytatott, EU által közvetített tárgyalások kudarcba fulladtak

Forrás: AFP

Fotó: Armend Nimani

Az elmúlt hónapokban megfigyelhető volt a Nyugat erőteljes nyomásgyakorlása mind Szerbia, mind Koszovó esetében, melynek célja a kapcsolatok minél előbbi normalizálása volt. Ennek köszönhetően pozitív légkör alakult ki a tárgyalásokra, melyet most újból megtört a rendszámtáblák körüli mizéria − értékelte a szerb−koszovói fejleményeket Németh Ferenc. Szerbia és – a saját tartományának tekintett, ám függetlenségét 2008-ban kikiáltó – Koszovó között hosszú hónapok óta húzódik a vita, amiért Koszovó betiltotta a Belgrád által kiadott rendszámtáblák használatát az ország területén. Ez elsősorban az ország északi részén élő koszovói szerbeket érinti. Pristina pénzbüntetést róna ki azon gépjármű-tulajdonosokra, akik nem cserélik le a rendszámtábláikat. 

Habár Albin Kurti koszovói miniszterelnök tegnapi − amerikai nyomásra tett − bejelentése szerint 48 órával elhalasztják a büntetések kirovásának megkezdését, az eddigi tapasztalatok alapján nem várható áttörő megállapodás a kormányfő által megjelölt határidőig. 

A probléma az, hogy nem az egész helyzet megoldására törekednek a felek, hanem pillanatnyi „tűzoltásokra”. A határidőig valószínűleg létre fog jönni valamilyen látszatmegállapodás, melyet a koszovói és szerb vezetés is el tud adni otthon, ez azonban a problémát hosszú távon nem fogja orvosolni − mutatott rá a kutató. 

A mostani fejleményeket megelőzően a hónap elején eddig nem látott mértékben romlott meg a két ország viszonya: a koszovói szerb rendőrség tagjai határozatlan időre otthagyták munkahelyüket, és hasonlóan tettek a bírák is. − Habár a koszovói szerb politikusok kivonulása a törvényhozásból abszolút nem új gyakorlat, a rendőrök és bírák esetében másról van szó. 

Ilyen mértékű válaszlépés még nem következett be, ez pedig nagyon riasztó, mivel a 2013-as brüsszeli megállapodás, a két ország közti párbeszéd alapjának számító egyezség egyik legnagyobb hozománya, hogy a koszovói szerbeket sikerült integrálni a rendvédelmi és az államigazgatási szervekbe − ecsetelte Németh Ferenc. 

Az elmúlt időszakban a nemzetközi sajtóban keringett egy német−francia tervezet híre, mely az értesülések szerint a hidegháború idején kettészakadt Németország mintájára kívánta rendezni Szerbia és Koszovó kapcsolatait. 

Ennek lényege, hogy Belgrád lényegében elfogadja Koszovó függetlenségét − noha el nem ismeri −, cserébe Pristinának kötelessége betartania az eddig kötött megállapodásokat, köztük az ország északi részének magas fokú autonómiát biztosító szerb önkormányzatok közösségének létrehozását. 

Az elképzelések szerint a csomag 2023 elejére normalizálta volna a két ország kapcsolatait. Habár Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője szerint a tervezet végrehajtásáról nem tettek le a felek, a szakértő úgy látja, a mostani fejlemények arra utalnak, hogy ez is a kukában végezte. 

Az unió túl impotens ahhoz, hogy kordában tartsa a feleket, ezért az Egyesült Államoknak sokkal aktívabban kellene részt vennie a normalizációs folyamatokban − mutatott rá Németh Ferenc.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában