Megnyugtató jelentés

2022.11.22. 14:58

A magyar katonák képesek garantálni a magyar emberek biztonságát

Hivatalában fogadta Novák Katalin köztársasági elnök Béres Jánost, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját és Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát kedden. A katonai vezetők tájékoztatták az orosz-ukrán háborúról és biztosították arról, hogy a magyar katonák képesek garantálni a magyar emberek biztonságát.

Novák Katalin köztársasági elnök (j2), Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegéde (j3), Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke (j), Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója (b, takarva) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b2) a Sándor-palotában 2022. november 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Kun Szabó István, az államfő főhadsegéde a találkozó után a közmédiának azt mondta: a szokások szerint negyedévente kap tájékoztatást a Magyar Honvédség főparancsnokaként Novák Katalin, 

de a kialakult helyzetre tekintettel, az orosz-ukrán háború miatt kéthetente tartanak ilyen találkozót.

Ismertette: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója általános tájékoztatást adott, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig a honvédség feladatrendszeréről számolt be, kiemelve a haderőfejlesztési programot. Ruszin-Szendi Romulusz számot adott arról, hogy folyamatos a Zrínyi 2026 elnevezésű program végrehajtása.

Kun Szabó István kijelentette, hogy a honvédség fejlesztése jól átgondolt.

Emlékeztetett: a múlt héten Izraelben járt az államfő, ahol személyesen tekintette meg a Vaskupola működését. Hozzátette: a rakétaelhárító-rendszer egyes elemei már jövőre megérkeznek Magyarországra.

Hangsúlyozta: a köztársasági elnök rendkívül fontosnak tartja, hogy a csaknem kilenc hónapja tartó orosz-ukrán háborúról pontos tájékoztatást kapjon. A Magyar Honvédség parancsnoka azt jelentette: 

a magyar katonák meg tudják védeni Magyarország területét, garantálni tudják a magyar emberek biztonságát.

Az államfő számára fontos, hogy személyesen is találkozzon a katonákkal, ezért látogatta meg tavasszal a határon szolgálókat és így tett Koszovóban is, amikor meglátogatta a KFOR-missziónál szolgáló katonákat, és rövid időn belül látogatást tesz az Irakban szolgáló magyar katonáknál is - közölte Kun Szabó István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában