Korrupciógyanú

2022.10.16. 09:12

Ursula von der Leyen tanácsadói szerződéssel kedvezhetett a fiának

Az uniós vakcinabotrány miatt egyre kínosabb helyzetbe kerülő Ursula von der Leyent a német kormányban korábban végzett tevékenységének árnyai is kísértik - írja az Origo. Minisztersége idején a német honvédelmi minisztérium több tízmillió eurót fizetett ki külsős tanácsadóknak. Ráadásul az egyik kedvezményezett cégnél, a McKinsey-nél dolgozott abban az időszakban Ursula von der Leyen fia, David von der Leyen is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság informális csúcstalálkozóját követően Prágában, Csehországban 2022. október 7-én

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Nem is olyan régen, 2020 februárjában a Brüsszel iránt mindig is lojális, sőt elfogult Euronews honlapja írt arról, hogy az Európai Bizottság elnökét a 2019-es megválasztásától számos kritika érte a kétes ügyekkel tarkított múltja miatt - hívja fel a figyelmet az Origo.

Ursula Von der Leyen szinte végigszolgálta Angela Merkel négy kormányzati ciklusát, a volt kancellár egyik lehetséges utódjának számított. Először 2005. november 22-én lépett hivatalba, mint Angela Merkel kormányának családügyi minisztere. Majd 2009-től szociális és munkaügyi miniszter, 2013-tól pedig honvédelmi tárcavezető volt. Pozícióját odahaza sokáig az is erősítette, hogy meggyőződéses atlantistának, liberálisnak és globalistának számít, ami komoly előnyt jelent a mai Németországban. Ursula Von der Leyent azonban több alkalommal is utolérte a múltja, mindenekelőtt a honvédelmi miniszteri korszakának fő botránya, a külsős tanácsadói szerződések ügye.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a Tallinni Digitális Csúcstalálkozón 2022. október 10-én
Fotós: Toms Kalnins / Forrás: MTI/EPA

A történet nyilvános része 2018 őszén, a Német Szövetségi Számvevőszék egy jelentésének kiszivárgásával vette kezdetét. A botrány évekig elhúzódott, 2020-ban – már az Európai Bizottság elnökeként – Ursula von der Leyennek tanúvallomást kellett tennie a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt a honvédelmi tárca által külsős tanácsadóknak kifizetett több tízmillió euró miatt. A teljes összeg csak 2019 első felében 154 millió euró volt. Viszonyításképpen: 2019 első hat hónapjában az összes többi német minisztérium 178 millió eurót költött külső tanácsadókra. Azaz, 

a védelmi minisztérium önmagában majdnem annyit költött külsős tanácsadókra, mint az összes többi együtt.

Éppen egy ilyen külsős tanácsadó cégtől, a McKinsey berlini irodájának vezetői székéből került a minisztériumba Katrin Suder, Von der Leyen államtitkára, aki egyébként büszkén és gyakran beszélt a nyilvánosság előtt, hogy leszbikus. Sőt, 2016 és 2019 között szintén ennél a multinál dolgozott a miniszternő fia, David von der Leyen, és az időbeli egybeesés nem tűnik véletlennek. Főként úgy, hogy Suder több milliárd eurós közbeszerzéseket felügyelt a fegyverkezés területén, és közvetlenül a miniszternek jelentett napi munkájáról.

Ursula von der Leyen a német parlamentben beismerte, hogy hibák történtek, „és mindennek soha nem lett volna szabad megtörténnie". Jogi következménye ugyanakkor nem lett a botránynak. Az Európai Bizottság jelenlegi elnökére az sem vet túl jó fényt, hogy még a balliberális Politico is arra jutott, hogy minisztersége idején ennél a kulcsminisztériumnál egyre növekedett a külső tanácsadói befolyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában