III. Károly király megbízta

2022.10.25. 13:14

Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke

A politikust előző nap választotta meg nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció.

Nagy-Britannia újonnan kinevezett miniszterelnöke, Rishi Sunak a londoni Downing Street 10. szám előtt 2022. október 25-én

Forrás: AFP

Fotó: Daniel Leal

Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király kedden hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

III. Károly brit király köszönti Rishi Sunak újonnan kinevezett Konzervatív Párt vezetőjét és a hivatalba lépő miniszterelnököt a londoni Buckingham-palotában tartott audiencián 2022. október 25-én
Fotós: Aaron Chown / Forrás: AFP/POOL

Sunakot előző nap választotta meg nagy többséggel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjévé az alsóházi tory frakció.

A tisztségről Liz Truss volt miniszterelnök múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett, a költségvetés bevételi oldalán jórészt fedezetlenül hagyott adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást kavart.

Truss távozása a párt éléről kormányfői tisztségének megszűnését is jelentette, és lemondását III. Károly kedden, nemsokkal Sunak kinevezése előtt formálisan elfogadta.

A 42 esztendős Rishi Sunak az Egyesült Királyság 57., egyben 1812 óta a legfiatalabb miniszterelnöke.

Sunak: mély gazdasági válsággal kell szembenézni

Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság - jelentette ki miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak.

Az új brit kormányfő, akit kedden nevezett ki III. Károly király, a Buckingham-palotában tartott audiencia után, Downing Street-i hivatala előtt tartott beszédében kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el. 

Sunak szerint 

nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez "nemes cél", de eközben "történtek bizonyos hibák". 

Ezeket "nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában