Főhajtás

2022.10.23. 19:01

Park és emléktábla őrzi már Wittner Mária emlékét Csepelen

A közelmúltban elhunyt 1956-os szabadságharcos nemes lelkű volt, igaz szívű, a hazájához mindhalálig hű, példakép a jelen és a jövő számára – mondta Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere a vasárnapi rendezvényen.

Kertész Péter római katolikus kanonok a közelmúltban elhunyt 1956-os szabadsághősről, Wittner Máriáról elnevezett park avatásán Csepelen a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az avatón Borbély Lénárd  polgármester felidézte: Wittner Mária 1937-ben született, 2 éves korától a karmeliták rendjénél nevelkedett. 1956-ban már a Magyar Rádió ostrománál bekapcsolódott a forradalomba, a Corvin közben sebesülteket gondozott, részt vett a fegyveres harcokban, november 4-én megsebesült. 

WITTNER Mária
Résztvevők a közelmúltban elhunyt 1956-os szabadsághősről, Wittner Máriáról elnevezett park avatásán Csepelen a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

A forradalom leverése után Ausztriába ment, de rövidesen visszatért, s 1957 júliusában letartóztatták. 1958-ban halálra ítélték, több mint fél évig volt a halálsoron, 1959-ben változtatták a büntetését életfogytiglanra. 13 évet töltött börtönben; az utolsók között, 1970-ben szabadult az '56-os elítéltek közül.

Wittner Mária 1989-től bekapcsolódott a közéletbe, elsősorban '56-os szervezetek munkájában vett részt, majd 2006 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt. A közélettől ezután sem vonult vissza, számos kitüntetést kapott, 2011-ben Csepel díszpolgára lett - mondta Borbély Lénárd.

 "Büszkék vagyunk Marika nénire, szabadságszeretetére, bátorságára, meg nem alkuvására" 

– hangsúlyozta a polgármester. 

A rendezvényen leleplezték és felszentelték Wittner Mária parkban álló emléktábláját.

 

BORBÉLY Lénárd; WITTNER Mária; KERTÉSZ Péter
Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere és Kertész Péter római katolikus kanonok a közelmúltban elhunyt 1956-os szabadsághősről, Wittner Máriáról elnevezett park avatásán Csepelen a forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án
Fotós: Kovács Attila

 Wittner Máriát kitüntették a többi között a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, a Szent István-díjjal és az Emberi Méltóságért díjjal.

Szeptember 14-én, életének 86. évében hunyt el. Temetésén részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Áder János volt államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában