EU-csúcs

2022.10.24. 09:41

Óriási sikert ért el Brüsszelben Orbán Viktor

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjút, melyben az uniós csúcs eredményeit értékelve arról beszélt, hogy a gázszankciók esetében a józan ész talaján álló német és magyar álláspont kerekedett felül, az viszont biztos, hogy továbbra sem fogják feladni Brüsszelben.

Orbán Viktor az uniós csúcsértekezleten sikeresen képviselte hazánkat

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Pénteken hajnali kettőkor ért véget az EU-csúcs első napja Brüsszelben. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte, hogy ha lesz is gázársapka, Magyarország az alól mentességet kap, így az nem veszélyezteti hazánk biztonságos gázellátását, és ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező ránk nézve. 

Kiszelly Zoltán szerint azért tekinthető ez óriási sikernek, mert

a magyar lakosság és ipar energiaellátása továbbra is biztosítva lesz, és nálunk nem fenyeget energiahiány. Lesz olaj is és gáz is, és fontos eredmény, hogy tengeri kikötő nélküli országként mentességet kaptunk a vezetékes olaj után a gázra is, így sikerült az európai egységet megőrizni

– fogalmazott az Origónak adott interjúban.

Hozzátette: „Nálunk most az energia terén egy árprobléma és nem ellátási probléma van, mint Nyugat-Európa több részén. A már elfogadott és – mint a gáznál, rendszeresen belengetett – brüsszeli szankciók viszont nálunk is felhajtják az árakat, ezért beszélhetünk joggal szankciós inflációról.”

A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója úgy vélte, 

az Európai Bizottság gázszankciós javaslatai teljes kudarcot vallottak, mert a németek mindhármat lesöpörték az asztalról.

Elmondta: a gázszankciók kérdésében a magyar és a német álláspont nagyon közel van egymáshoz, mert végre a német ipar és az azzal összefüggő magyar munkahelyek érdekét tartják szem előtt. A szankciópárti magyar baloldal és a háborúpárti német zöldek ellenében sikerült a németországi és a magyarországi termelőszektorbeli munkahelyek védelmében egy fontos előrelépést tenni. Ez egy óriási siker Magyarországnak és persze a német gazdaságnak is.

Kiszelly Zoltán szerint a bizottságnak három újabb átgondolatlan szankciós javaslata volt.

  • Az első a gázársapka volt, amit ha elfogadnának, akkor az oroszok nem szállítanának gázt Európába. Ez egyértelmű, de fontos megjegyezni azt is, hogy nemcsak az oroszok, hanem a katariak, az amerikaiak és a norvégok sem adnának gázt olcsóbban, mint a piaci ár. Ezért is öngyilkos ötlet az ársapka. Berlin ezt elveti.
  • A második, amit a franciák akartak (a tárgyalás során Macron francia elnök rendkívül udvariatlan módon negyedórát meg is várakoztatta Olaf Scholz német kancellárt), hogy vegyenek fel közös hitelt a rezsitámogatásra. A németek ezt a javaslatot sem támogatták. Így már jobban érthetővé válik, hogy miért nem adják oda a lengyeleknek az újjáépítési pénzt, és a németek miért mondták azt, hogy a fel nem használt pénzeket kell átforgatni. Amit például nem adnak oda a lengyeleknek és nekünk, és ami így „bent ragad”. Ezekből a pénzekből kell szerintük az eladósodott déli országokat, így Franciaországot, Olaszországot a rezsicsökkentésnél támogatni. A németek ez elől maximálisan elzárkóztak, ők a 200 milliárdjukkal jól megvannak.
  • A harmadik javaslat pedig a közös gázvásárlás, aminek nincs értelme, mert ilyen nagy mennyiségben csak az oroszoktól tudnának vásárolni. Azt viszont pont el szeretnék kerülni.

Egy szó, mint száz: a bizottság mindhárom javaslata kudarcot vallott, előkészítetlen és rossz javaslatokat tettek, és azt látjuk, hogy

a gázszankciókat elutasító, a józan ész talaján álló német és magyar álláspont kerekedett felül, de az biztos, hogy továbbra sem fogják feladni Brüsszelben. Ennyit arról, hogy Orbán Viktor és a magyar álláspont mennyire „elszigetelt” Európában.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában