Ukrán válság

2022.10.14. 07:26

Orbán Viktor: Magyarország az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett áll – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel arról beszélt, hogy a béketárgyalások magával hoznák a gazdasági megnyugvást is.

Budapest, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Fischer Zoltán

– Vannak, akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, míg mások, mint Magyarország, arról beszél, hogy tűzszünetre van szükség – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című péntek reggeli műsorában. 

Az interjút itt nézheti meg:

A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak nem kell elmagyarázni, hogy milyen lehet most harcolni az oroszok ellen, hiszen mi tudjuk, milyen volt a szovjet brutalitás. 

– A szabadságunk elérését 1956-ban is egy béketárgyalásban reméltük – rögzítette a kormányfő. Mint mondta, van egy béketábor Európában, akik ezt a logikát követik. 

A béketábor

– Tűzszünet kell és béketárgyalások, ez hozná el a gazdasági megnyugvást is – fogalmazott. Elmondta, van egy béketábor: Ferenc pápa, amerikai republikánusok, üzletemberek, Kissinger. A tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el. Nem sok jó szankciót láttunk eddig a világban – mondta Orbán Viktor. 

„Brüsszelben viszont elszúrták a szankciókat”

 – mutatott rá a miniszterelnök. Mint fogalmazott,

az országok óvatosak voltak a szankciókkal, mert tízből csak kettő-három szokott beválni, és sok esetben jobban fáj annak, aki kivetette, mint annak, akire kivetették. 

Szankciókat azok szoktak kivetni, akiknek erőfölényük van. Energiaügyben viszont kétséges, hogy erőfölényünk lenne, mivel mi vásárlók vagyunk, az oroszok pedig a szállítók. Tehát, az, hogy ez energiatörpe szankciót vet ki az energiaóriásra, igencsak szokatlan – rögzítette a kormányfő.

Már nem Magyarország az egyetlen, amelyik felteszi a kérdést

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy hat hónapja sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegyen le egy árcsökkentési javaslatot a szankciók mellé. Ezt viszont nem tette meg, ezért szankciós infláció van és szankciós felárat fizetünk. Véleménye szerint végső megoldás az lenne, ha az unió elállna ettől a politikától, de ettől még nagyon messze vagyunk. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország részletesen megnézi az asztalra kerülő szankciókat. 

– Mindent megvizsgálunk, és ha hazánk számára hátrányos szankciókat látunk, akkor felvesszük a küzdelmet. Nő az elégedetlenség, így az európai kormányfők között is egyre többen mondják, hogy nem ezt ígérték – hívta fel a figyelmet. – Most már nem Magyarország az egyetlen, amelyik felteszi a kérdést, hogy mi folyik itt – mondta a miniszterelnök a brüsszeli szankciókról. 

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Terrorcselekménynek tekintenék

Hangsúlyozta, hogy mindezen az USA nyer, Oroszország nem veszít, Európa viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül. 

Az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott:

„A mi nézőpontunk szerint ez terrorcselekmény.” 

Jelezte: az utolsó nagy kapacitású gázvezeték, a török vezeték, továbbra is gázt szállít Magyarországra, ha pedig ezt felrobbantanák, akkor azt terrorista cselekménynek tekintenék. 

Európa két táborra szakad

A nemzeti konzultációra térve a miniszterelnök úgy fogalmazott: 

"egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk. Európa egyre inkább két táborra szakad". 

Hazánk amellett érvel, hogy a szankciós politikát mindenképpen meg kell változtatni, mert „belegebedünk” ebbe. Mint mondta, rendszeresen fel is veti a miniszterelnökök ülésén, hogy meddig fogják ezt csinálni, beszéltek-e az amerikaiakkal, hol van ennek a vége. Mivel számolhatnak a cégek vagy a családok? Orbán Viktor szerint ezekre a kérdésekre választ kell adni azoknak, akik a szankciókat kivetik, és ha ők nem tudnak választ adni, nem várhatják el, hogy ezeket a döntéseket csak hallgatólagosan is tudomásul vegyük. 

Magyarország eddig sikeresen harcolt a mentesítésért, ha azonban nem sikerült volna, akkor az infláció és az energiaárak a mainál is magasabb lennének, ráadásul nem lenne elegendő energia sem

 – mutatott rá. A kormányfő kitért arra is, hogy idehaza jelenleg 48,5 százaléka az éves fogyasztásnak a tározókban van, tehát, ha valami folytán nem jönne gáz, akkor Magyarország körülbelül hat hónapig működni tudna. Ez fantasztikus teljesítmény, amivel az energiabiztonság tekintetében az elő háromban vagyunk Európában – húzta alá.

Nem kérdeztek meg senkit

Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy a szankciók bevezetéséről nem kérdeztek meg senkit, erről csak a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntött. Egyelőre viszont demokrácia van, és számít, hogy mit mondanak az emberek. Éppen ezért a magyar kormány a legfontosabb kérdésekben rendszeresen megkérdezi és a döntésekbe is bevonja az embereket. 

A nemzeti konzultáció pedig jó politikai eszköz arra, hogy egy többségi vagy nemzeti egyetértés jöjjön létre, amely a kormányt segíti a brüsszeli csatákban.

Ezzel a nemzetközi színtéren is világossá lehet tenni, hogy van egy határ, amit a magyar emberek már nem fogadnak el – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai gáz ötször-tízszer olcsóbb, tehát, fel kell tenni a kérdést, hogy ki nyer ezen. – Úgy van összerakva az egész, hogy az európaiak csak veszíteni tudnak – tette hozzá.

A Frontex nem oldja meg a határvédelmet

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, a Frontex nem tudja megoldani a határvédelmet, mert az egy utazási ügynökség.  

Az illegális határátlépés bűncselekmény és nem támogatandó. Ezért van a déli határon kerítés és ezért dolgoznak határvadászok

– hívta fel a figyelmet a kormányfő, majd közölte: majdnem 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt idén. Úgy látja, hogy a balkáni útvonalon óriási a nyomás, mindez pedig már a 2015-ös helyzetet idézi. 

– A szolidaritási mechanizmus, ami ilyen puhán hangzik, az valójában azt jelenti, hogy szétosztjuk egymás között a migránsokat. Ezt meg kell akadályoznunk, ami 2015 óta sikerült is – húzta alá Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte, kizárólag a magyar emberek döntése, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában