Titkos adatok

2022.10.13. 06:39

Óriásplakátok, szórólapok sokasága bizonyítja: amerikai mozgalom pénzelte a baloldal kampányát

Hiába minden tagadás, a külföldről érkezett dollármilliók minden bizonnyal bekerültek a baloldal összesített kampánykasszájába.

A mai napig nem hozta nyilvánosságra támogatóinak nevét a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

A Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének támogatására létrejött 99 Mozgalom korábbi ígérete ellenére máig nem hozta nyilvánosságra bőkezű adományozóinak névsorát – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet cikke

A szerveződés májusban ugyanis csupán egy egyszerűsített beszámolót tett közzé, ebből pedig csak az derült ki, hogy szűk fél év alatt, tavaly júniustól decemberig több mint negyedmilliárd, pontosan 263 millió forint bevétele származott kizárólag külső támogatásokból – tagdíjakból, alapítói befizetésekből semennyi. Érdekes körülmény, hogy a beszámoló szerint a 99 Mozgalom végül több mint 280 milliós kiadással zárta az évet, azaz valahonnan akadt még további húszmillió forint Karácsony támogatására – amíg váratlanul vissza nem lépett Márki-Zay Péter javára, aki ekkor azt állította, hogy a főpolgármester addigi kampányára 500 millió forintot fordítottak.

A 99 Mozgalommal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy azt Perjés Gábor jegyeztette be egyesületként a bíróságon, de ő tölti be az elnöki és képviselői tisztséget is.

Azonkívül, hogy már évek óta ő vezényelte Karácsony szisztematikus imázs­építését, illetve már főpolgármesteri kampányára is „mikro­adományokat” gyűjtött, Perjést egyértelműen Bajnai Gordonhoz közel álló, bizalmi személyként emlegetik. Ez pedig azért nem mellékes, mert a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott az adathalászási botrányba keveredett, Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat cégcsoport magyarországi részlegénél, a DatAdat Professional Kft.-nél. A NAV információink szerint hónapok óta költségvetési csalás miatt folytat nyomozást a cégcsoporttal összefüggésben, és ennek az eljárásnak a keretében történt a kutatás is. 

Újabb tények valószínűsítik, hogy a baloldal választási kampányát finanszírozták az Amerikából érkezett dollármilliókból

A Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) juttatott csaknem kétmilliárd forintos támogatásról Márki-Zay Péter azt állította, hogy azzal nem a baloldal választási kampányát pénzelték, ami az Origo szerint nehezen hihető, hiszen a kampányanyagokon – óriásplakátokon, szórólapokon, digitális megjelenéseken, fórummeghívókon – az összes párt mellett a bukott kormányfőjelölt szervezetét is feltüntették. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a külföldről érkezett dollármilliók minden bizonnyal bekerültek a baloldal összesített kampánykasszájába.

Az eddig sem volt kérdés, hiszen maga Márki-Zay Péter mondta el a nyilvánosság előtt, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom összesen 1,8 milliárd forintot kapott az Egyesült Államokból, konkrétan az Action for Demokracy (AD) nevű szervezettől. Az Action for Demokracy (AD) nevű szervezet vezetője az a Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai főtanácsadójaként már 2019 őszétől a Városháza alkalmazottja és hosszú évek óta a globális baloldali hálózat egyik kulcsembere: ahol megjelenik, oda előbb-utóbb megérkezik Soros György pénze is. Korábban beszámoltunk arról is, hogy az AD az előválasztás idején százmilliókat költő, szintén ismeretlen adományozók által pénzelt 99 Mozgalmat is támogatottjai közé sorolta. Amikor azonban nemrégiben a magyar sajtóban téma lett az Action for Democracy és Karácsony Gergely mozgalma közötti pénzügyi kapcsolat, az amerikai szervezet megváltoztatta honlapját, és levette az általa támogatott csoportok listájáról az átláthatatlan finanszírozású egyesületet.

Korányi Dávid korábban azt nyilatkozta, hogy a magyarországi választás inspirálta az Action for Democracy megalakítását, a működésük kapcsán pedig hangsúlyozta, a demokratikus erőket próbálják erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain.

Teljesen nyilvánvaló tehát, hogy az Egyesült Államokból máig ismeretlen adományozók, jelentős pénzösszegekkel is igyekeztek befolyásolni a magyar politikai életet, az országgyűlési választások kimenetelét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában