Tisztességtelen játszma

2022.10.15. 10:43

Lengyel közgazdász: Németország agressziót alkalmaz és Ursula von der Leyen az eszköze

Zbigniew Krysiak közgazdász professzor szerint ez egy olyan agresszió, amely az egyes uniós országok gazdaságainak tönkretételére irányul, de valójában az EU gazdasági modelljét is tönkreteszi. Ryszard Legutko kormánypárti európai parlamenti képviselő szerint pedig Ursula von der Leyen a karrierje érdekében még tisztességtelenebbül fog játszani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és honfitársa, Olaf Scholz német kancellár

Forrás: AFP

Fotó: Mandel Ngan

“Terjeszkedés, kizsákmányolás, és agresszió amelyet Brüsszelben különösen az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országokkal szemben alkalmaznak”

 – jelentette ki Zbigniew Krysiak közgazdász professzor egy lapinterjúban annak kapcsán, hogy egyes jelentések szerint aránytalanul sok támogatást ítéltek oda Franciaországnak és Németországnak, míg egyes közép-európai tagállamoktól visszatartják a nekik járó pénzt. A V4NA hírügynökség szerint a professzor megjegyezte, hogy korábban is igazságtalan volt a rendszer: a lengyel hajógyártás fellendítésére nem lehetett támogatást nyújtani, mindeközben ez magában hordozta azt is, hogy a hamburgi és más, nyugati-európai kikötővárosokban felértékelődött a hajógyárak szerepe. Zbigniew Krysiak szerint

 

“most a tőke agressziójának elmélyülését látjuk, ebben az esetben látványos módon. Ez már a nehézágyúk elővétele, ez egy olyan agresszió, amely – meg kell mondani – az egyes uniós országok gazdaságainak tönkretételére törekszik, de valójában az EU gazdasági modelljét is tönkreteszi”.

 

A közgazdász professzor szerint mindezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke hajtja végre, akit a németek ültettek a székébe. Leszögezte ugyanakkor, hogy Lengyelország nem fog kilépni az EU-ból, csak nem fogja hagyni, hogy valamiféle szabad Amerika jöjjön létre, így a helyzetnek megfelelő eszközöket kell használnia Lengyelországnak.

A lengyeleknek járó, egyelőre visszatartott pénzek kifizetését az Európai Bizottság valószínűleg nem is fogja jóváhagyni a lengyel választásokig, erről már Ryszard Legutko kormánypárti európai parlamenti képviselő beszélt. A lengyel politikus elmondta, hogy a kormány folyamatosan lépéseket tesz a megegyezés felé, nemrég még az EU-val való kapcsolatokért felelős miniszteri poszton is személyi változás történt, a Bizottság részéről azonban nem történik érdemi közeledés. Kiemelte Ursula von der Leyen nyilatkozatait,

 

“akinek el kellett volna térnie Juncker és Timmermans nagyon rossz irányvonalától, azaz a Bizottság pártosodásától, nemhogy nem tért el attól, hanem még fokozta is azt”.

 

– fogalmazott. Úgy véli, Von der Leyen vállára óriási nyomás nehezedik, hiszen a következő ciklusban is az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni és ha bármilyen gesztust tesz Lengyelország felé, akkor jelentősen megcsappannak az esélyei az elnöki székre.

 

“Szerintem nem fogja kockáztatni a karrierjét azzal, hogy tisztességesen játszik, inkább még tisztességtelenebbül fog játszani, mint eddig, hogy ne akadályozza meg a karrierjét”.

 

– jelentette ki a lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában