Ukrán válság

2022.10.31. 07:34

Moszkva felfüggeszti a forgalmat a fekete-tengeri gabonafolyosón (videó) – frissül

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 250. napjáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kamikazedrónnal pózol Kijevben 2022. október 27-én

Forrás: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency via AFP

Cikkünk frissül!

Zelenszkij: Ukrajna folytatja a gabonaegyezményben vállaltak teljesítését

Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petr Fiala cseh miniszterelnökkel hétfőn Kijevben tartott közös tájékoztatójukon.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról szóló kezdeményezés keretében két párhuzamos dokumentumot írtak alá. Az első Ukrajna, az ENSZ és Törökország között jött létre. Kijelentette, hogy e három aláíró fél egyike sem közölte, hogy le akarná állítani a gabonaszállítási megállapodást. "Ezért úgy folytatjuk tovább, ahogy megbeszéltük" - szögezte le az államfő.

A második dokumentumot Oroszország, Törökország és az ENSZ írta alá. Zelenszkij megjegyezte, nem hallott arról, hogy ezt az ENSZ vagy Törökország megsértette volna, hiszen ezek az aláíró felek nem érdekeltek abban, hogy Afrikát és Ázsiát éhínség sújtsa.

Az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya által 2022. október 31-én közreadott képen robotrepülőgépet lőnek ki egy ukrajnai célpontra egy orosz hadihajóról

"Ha Oroszország azt mondja, hogy kilép a gabonaegyezményből, az azt jelenti, hogy az utóbbi három fél által megkötött egyezségből lép ki, azaz megszegi az ENSZ-szel és Törökországgal aláírt megállapodását" 

- magyarázta Zelenszkij.

"Biztos vagyok benne, és hiszünk abban, hogy a partnerek le tudják csillapítani az Oroszországi Föderáció retorikáját. Mi a magunk részéről folytatjuk a gabonaegyezmény teljesítését. Azért, mert tudjuk, hogy stabilitást hozunk a világban, és az élelmiszerpiacokon" - tette hozzá Zelenszkij.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy hétfőn 12 hajó 354,5 ezer tonna mezőgazdasági termékkel a fedélzetén indult útnak Ukrajna déli kikötőiből Afrika, Ázsia és Európa országai felé, miután Oroszország bejelentette a "gabonaszerződés" felfüggesztését. Az ENSZ, Törökország és Ukrajna eközben hétfőn egyeztette 14 további gabonaszállító hajó útitervét a török vizeken.

Moszkva felfüggeszti a forgalmat a fekete-tengeri gabonafolyosón

Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a "fekete-tengeri kezdeményezés" keretében gabona szállítására kijelölt biztonsági folyosón, amíg nem tisztázódik a Szevasztopolban orosz hadi- és polgári hajók ellen szombaton végrehajtott ukrán dróntámadás körül kialakult helyzet - közölte hétfő este az orosz védelmi minisztérium.

"A hajóforgalom a biztonsági folyosóban elfogadhatatlan, mivel az ukrán vezetés és az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra használja fel, hogy harci műveleteket hajtson végre az Oroszországi Föderáció ellen" 

- áll a közleményben.

A moszkvai katonai tárca szerint lehetetlen bármely objektum biztonságát szavatolni a gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával.

Kezd elfogyni az alkaltrész az ukrán kritikus infrastruktúra helyreállításához

A DTEK ukrán energetikai vállalat közölte, hogy kifogyóban vannak az orosz rakétacsapásokban megsérült kritikus infrastruktúra javításához szükséges alkatrészek és eszközök. A vállalat tudott vásárolni néhány pótalkatrészt az elektromos vezetékek megjavításához, de a ma reggeli támadások után több millió dollár értékben lenne még többre szüksége a rendszer helyreállításához.

A vállalat egyik létesítménye megsérült a támadásban, ami súlyos áramkimaradásokat okozott a hálózatukban

 - írja a The Guardian.

A DTEK ügyvezető igazgatója, Dmytro Sakharuk elmondta: "Már elhasználtuk a raktárainkban lévő alkatrészkészleteket az október 10-e óta tartó támadások első két hulláma után."

Az ENSZ megkérdőjelezi a fekete-tengeri gabonaegyezmény felfüggesztésével kapcsolatos orosz indoklást

Az ENSZ hétfőn megkérdőjelezte Moszkvának a fekete-tengeri gabonaegyezmény felfüggesztésével kapcsolatban adott indoklását.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) ülésén arról beszélt, hogy az orosz fekete-tengeri flottát ért támadás éjszakáján nem tartózkodtak hajók az ukrán gabonaexport biztosítását szolgáló tengeri folyosón.

"Amikor a kezdeményezéshez tartozó hajók nem tartózkodnak a térségben, a folyosó nem rendelkezik semmiféle különleges státusszal. Nem nyújt fedezéket, vagy védelmet a támadó, illetve védelmi jellegű katonai műveletekkel szemben. Nem használható sem védőpajzsként, sem rejtekhelyként. Nem is tiltott zóna" 

- hangoztatta Griffiths.

Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt 2022. október 22-én 
Fotós: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Oroszország a hétvégén közölte, hogy "határozatlan időre" felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert nem tudja "szavatolni a polgári hajók biztonságát", miután a fekete-tengeri flottáját dróntámadás érte. Moszkva szerint a kijevi vezetés a támadás végrehajtásához a folyosó védelmével visszaélt.

Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.

Hulusi Akar török védelmi miniszter a nap folyamán tartott telefonbeszélgetésük alkalmával felszólította orosz hivatali partnerét, Szergej Sojgut, hogy Moszkva vizsgálja felül döntését. A török védelmi tárca közleménye szerint Akar felhívta Sojgu figyelmét az egyezmény fontosságára, illetve arra, hogy azt az ukrajnai konfliktustól függetlenül kell végrehajtani.

Kreml: a gabonaegyezmény kockázatosabbá válik Moszkva részvétele nélkül

A gabonakiviteli megállapodás végrehajtása Oroszország részvétele nélkül aligha lehetséges és egyre kockázatosabbá válik - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

"Olyan körülmények között, amikor Oroszország kijelenti, hogy a hajózás biztonságát lehetetlen szavatolni a kijelölt területeken, egy ilyen üzlet természetesen aligha megvalósítható, megváltozik a jellege, sokkal kockázatosabbá, veszélyesebbé és garanciamentessé válik" - mondta.

A szóvivő Kijevet tette felelőssé amiatt, hogy az egyezmény veszélybe került. Törökországnak azt a szándékát kommentálva, hogy a gabonaegyezmény végrehajtását Oroszország részvétele nélkül kívánja folytatni, rámutatott, hogy az orosz külügyminisztérium és intézmények folytatják a kapcsolattartást Ankarával és az ENSZ-szel. Peszkov nem tudta megnevezni Moszkva milyen feltételek mellett lenne hajlandó fenntartani gabonaegyezményt.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország a gabonaegyezményből való kilépés után is támogatni fogja a legszegényebb országokat, amire konkrét intézkedéseket fog kidolgozni. Emlékeztett rá, hogy a megállapodás alapján elszállított ukrán gabonának csak egy jelentéktelen hányada jutott el a nevezett államokba, a nagy része pedig Európában maradt. Megígérte hogy az orosz fél a kieső mennyiségeket saját költségén kompenzálja és felidézte, hogy Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter szombaton közölte: Oroszország készen áll arra, hogy a következő négy hónapban akár félmillió tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.

Az EU 100 millió eurót biztosít az ukrajnai menekültek megsegítésére hét tagállam számára

Az Európai Bizottság további 100 millió eurót bocsát az ukrajnai menekülteket befogadó hét uniós tagország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Észtország, Lettország és Litvánia számára - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Az uniós bizottsági közlemény emlékeztetett, az Európai Unió április 9-én határozott arról, hogy legfeljebb 400 millió eurós támogatást biztosít az Ukrajnából érkező menekültek támogatására, az orosz-ukrán háború okozta menekülthullám által leginkább érintett tagállamok számára. Az első, 248 millió eurós részletet májusban juttatták az ukrajnai háború öt frontországának, Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország számára.

Ágyak az ukrajnai menekültek számára létesített segélyszálláson a délkelet-lengyelországi Chelmben 2022. április 26-án 
Fotós: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA-PAP

A hétfőn megítélt újabb támogatási összeg az érintett tagállamokat abban segíti, hogy továbbra is segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek, például élelmet és szállítást biztosíthassanak számukra. A közlemény kiemelte: 

 

mivel a civil szervezetek és a helyi, valamint regionális hatóságok kulcsszerepet játszanak az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségnyújtásban, a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az uniós finanszírozásból az érintett szervezetek és hatóságok is részesüljenek.

 

Bejelentette a részleges mozgósítás lezárását az orosz védelmi minisztérium

Megszűnt a részleges katonai mozgósítással kapcsolatos minden tevékenység, beleértve a behívók előkészítését és kézbesítését - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu védelmi miniszter utasítására az orosz vezérkar elrendelte, hogy a összes katonai körzet csapatparancsnoka és az Északi Flotta parancsnoka november 1-jéig tegyen jelentést a részleges mozgósítási intézkedések befejezéséről. 

 

A tárca szerint a katonai biztosi hivatalok mostantól csak az önkéntesek és szerződéses szolgálatra jelentkezők felvételével fognak foglalkozni.

 

Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 5-én 
Fotós: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Sojgu pénteken tett jelentést Vlagyimir Putyin elnöknek a szeptember 21-én megkezdett részleges mozgósítás befejezéséről. A miniszter szerint 300 ezer embert hívtak be és a részleges mozgósítás keretében nem maradt további feladat.

Ukrán rendőrfőnök: többen megsérültek a reggeli tömeges orosz támadásban

Az eddigi információk szerint 13-an sérültek meg az Oroszország által hétfő reggel ukrán városok ellen végrehajtott tömeges rakéta- és dróntámadásban - közölte Ihor Klimenko országos rendőrfőnök egy tévéműsorban.

Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők támadása tíz régiót - azaz az ország csaknem felét - érintette, 18 javarészt energetikai létesítményben tettek károkat.

Ukrajna hét régiójában több száz település maradt áram nélkül. Szavai szerint a következmények sokkal súlyosabban is lehettek volna, de az ukrán légvédelem a kilőtt több mint ötven rakétából 44-et a levegőben megsemmisített.

Utcai kútról vesznek vizet emberek Kijevben 2022. október 31-én 
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Smihal kiemelte, hogy a javítócsapatok teljes kapacitással dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. Jelenleg még nem állt helyre az áramszolgáltatás helyenként a kijevi, a zaporizzsjai, a dnyipropetrovszki és a harkivi régióban. Ismételten arra kérte a lakosságot, hogy spóroljanak az árammal.

Norvégia hadseregét magasabb készültségbe helyezik

Norvégia hadseregét magasabb készültségi szintre helyezik, hogy fokozzák az ukrajnai háborúra adott válaszlépéseket - jelentette be Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök.

Az ország november 1-től szigorítja a biztonsági intézkedéseket, alig néhány héttel azután, hogy az Északi Áramlat gázvezeték szivárgását követően csapatokat vezényelt a tengeri földgáz platformok és a kiemelt szárazföldi létesítmények őrzésére.

A háború közepette Norvégia az Európai Unió legnagyobb földgázexportőrévé vált, amely a blokk teljes importjának mintegy negyedét adja - írja a Sky News

Az orosz támadások mérlege

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők nyolc ukrán vezetésipontot, 57 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 136 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve négy lőszerraktárt. Az orosz légvédelem lelőtt 13 ukrán drónt, négy HIMARS- és Vilha-lövedéket, valamint hét HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 328 repülőgépet, 167 helikoptert, 2393 drónt, 384 légvédelmi rakétarendszert, 6213 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 879 rakétasorozatvetőt, 3540 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6920 speciális katonai járművet veszítettek.

Luhanszkban és Donyeckben is visszaverték az ukrán támadást

A luhanszki régióban, Liman irányában, három taktikai századcsoporttal megkísérelt ukrán támadásokat vertek vissza az orosz erők, több mint 170 ukrán katonát megölve, valamint három harckocsit, öt páncélozott harcjárművet és kilenc járművet üzemképtelenné téve.

Donyeck irányában a beszámoló értelmében az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán több mint 60 ukrán katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két járművet semmisített meg. Mikolajiv-Krivij Rih irányában ukrán taktikai századcsoportok négy támadást kíséreltek meg a Herszon megyei Pjatihatki, Cservoni Jar, Iscsenko és Zelenji Haj település felé, több mint 70 katonát és zsoldost, öt páncélozott harcjárművet, hét járművet és egy német Panzerhaubitze-2000 önjáró tüzérségi löveget veszítve.

Ukrán csapatokat is ért az orosz támadás

A Harkov megyei Kupjanszk irányában és a "Luhanszki Népköztársaságban" két ukrán taktikai századcsoportot és két külföldi "zsoldosalakulatot" ért orosz csapás. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének állítása szerint ennek következtében több mint 110 katona és harcos elesett, egy harckocsi, három páncélozott harcjármű, két kisteherautó és két egyéb jármű pedig megsemmisült.

Tankelhárító akadályok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut egyik szállodája előtt 2022. október 28-án
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

18 létesítmény sérült meg

A ma reggeli támadás következtében Ukrajna 10 régiójában 18 létesítmény, többségükben energetikai objektumok sérültek meg - közölte Denis Shmyhal miniszterelnök.

Ukrán állítások

Az ukrán légierő október 31-én reggel 44 rakétát lőtt le az 50-ből, amelyeket orosz csapatok lőttek ki a létfontosságú infrastrukturális létesítményekre Ukrajna-szerte.

Oroszország Kh-101/Kh-555 típusú cirkálórakétákat használt, amelyeket az ukrán hadsereg szerint a Kaszpi-tenger északi partjáról és Rosztov területéről indítottak.

Nincs ivóvíz

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko szerint a fővárosban a lakosok 80%-a maradt vízellátás nélkül az orosz csapások után.

Moldovába csapódott orosz rakéta

Ukrajna fölött lelőtt orosz rakéta roncsdarabja zuhant le hétfőn egy az ukrán határhoz közeli észak-moldovai faluban - közölte a chisinaui belügyminisztérium.

 

A Naslavcea nevű település több házának ablaka betört, sérültek azonban előzetes értesülések szerint nincsenek.

 

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz rakéta eredeti célja a nagyjából tíz kilóméterre található Novodnyisztrovszknál működő, a Dyeszter-folyón kialakított vízerőmű lett volna. Az ukrán légvédelem azonban repülés közben lelőtte a rakétát.

A moldovai védelmi tárca megerősítette, hogy az orosz rakéta nem sértette meg Moldova légterét. Egy hasonló légitámadás során október 10-én azonban három orosz rakéta is átrepült Moldova légterén.

Ukrán becslések

Az ukrán légierő szerint Oroszország október 31-én reggel 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára. Ezek egy része az energetikai infrastruktúra ellen irányult, többek között Kirovohrad, Csernyivci területen és Kijevben.

Francia tervek

Franciaország azt reméli, hogy lehetővé lehet tenni Ukrajna számára, hogy szárazföldi úton exportálhasson élelmiszert, ahelyett, hogy a fekete-tengeri kikötőkre támaszkodna - közölték hétfőn.

Így a gabonaexport valószínűleg Lengyelországon vagy Románián keresztül érkezne Európába.

Áramszünetek

A létfontosságú infrastrukturális objektumok elleni támadások miatt mától kezdődően Lembergben és Ukrajna egész területén óránkénti áramszünetet vezetnek be. A Lvivoblenergo szakemberei a régió fogyasztóit 3 csoportra osztották.

12 ukrán gabonaszállító hajó vesztegel a kikötőkben

Gabonaszállító hajók készülnek elhagyni az ukrán kikötőket az orosz kivonulás ellenére.

Mint ismert, Oroszország határozatlan időre felfüggesztette részvételét az ENSZ gabonaszerződésében, miután ukrán dróntámadás érte a fekete-tengeri flottát a Krímben. A megállapodást a háború elején kötötték, hogy az ukrán hajók gabonát exportálhassanak.

Szólnak a légvédelmi szirénák Közép-Ukrajna több városában is

Az orosz erők délelőtt létfontosságú infrastruktúrákat támadtak Zaporizzsjában, Kirovohradban és Csernyivciben is, több helyen szünetel az áramszolgáltatás - tette hozzá Anatolij Kurtiev, Zaporizzsja polgármestere.

Óriási károk, szüntelenül támadja az ukrán infrastruktúrát az orosz tüzérség

Hétfőn reggel erős rakétatámadást indítottak az oroszok Kijev ellen, tíz rakéta is becsapódhatott az ukrán főváros területén, de az ország már városaiból is jelentettek rakétatámadásokat.

Vitalij Klicsko főpolgármester kijelentette, hogy Kijev egy részén megszűnt az áram- és vízszolgáltatás.

Eközben további áramkimaradásokról számoltak be Harkov és Zaporizzsja városában. A támadásra két nappal azután került sor, hogy Oroszország dróntámadással vádolta meg Ukrajnát az orosz Fekete-tengeri Flotta elleni támadás miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kamikazedrónnal pózol Kijevben 2022. október 27-én
Forrás: Ukrainian Presidency / Anadolu Agency via AFP

Oroszország a krími híd felrobbantása óta fokozta az Ukrajna elleni légitámadásokat, célpontjai között a stratégiai fontosságú ellátórendszerek szerepelnek, amellyel a hátországot és az utánpótlási vonalakat akarja gyengíteni.

A kínai külügyminiszterrel tárgyalt Antony Blinken

Blinken Wang Yi kínai külügyminiszterrel folytatott tárgyalást az orosz-ukrán háborúról, illetve annak biztonsági és gazdasági hatásairól – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Több mint 10 ezer menekült érkezett vasárnap

Magyarország területére 2022. október 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5564 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5427 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 30-án 35 ember, köztük 18 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Ukrán tüzér aknagránátot visz, miközben egysége aknavetővel az orosz állásokat lövi a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén 2022. október 27-én
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Orosz lőszerraktárakat romboltak le

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság október 30-án arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt Bastanka és Beriszlav körzetben.

A parancsnokság arról is beszámolt, hogy Oroszország elvesztett egy harckocsit, két aknavetőt, egy önjáró, nagy kaliberű "Acacia" tarackot, egy 23 mm-es légelhárító ágyút és öt páncélozott járművet.

Zelenszkij elismerésben részesítette az ukrán katonákat

Az ukrán elnök köszönetet mondott a katonák bátorságáért és állhatatosságáért, és amiért sikeresen tartották a védelmi vonalakat Szeverszkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában