Ösztöndíjprogram

2022.10.20. 23:18

Azbej Tristan: a világ keresztényei különleges helyet foglalnak el a magyarok szívében

A hazájukban kisebbségben élő keresztény közösségek számára a világ sok pontján a szülőföldön boldogulás érdekében elengedhetetlen, hogy a fiatalok megfelelő felsőfokú oktatásban részesüljenek - hangsúlyozta az államtitkár.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára beszédet mond az Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak 2022. évi évnyitó ünnepségen a pasaréti Páduai Szent Antal-templomban 2022. október 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyarország minden szükséget szenvedő közösséget támogatni akar a világon, nem csupán a keresztényekét, ők azonban különleges helyet foglalnak el a magyarok szívében - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Azbej Tristan az Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak 2022-es évnyitóján angol nyelvű beszédében a közös kultúra fontosságát hangsúlyozta.

Azt mondta, hogy a magyar emberek együttérzők és szolidárisak. Ez az ország történelméből fakad - vélekedett. Kiemelte: nagyszülei generációja világháborúkat élt át, a szüleié pedig egy egyház-, vallás- és keresztényellenes kommunista diktatúrát.

Bár Magyarország sem a világ legnagyobb, sem pedig a leggazdagabb állama, polgárai hajlanak az adakozásra - hangoztatta Azbej Tristan. Közölte, a kormány elhatározta, hogy ösztöndíjprogramot indít keresztény fiataloknak szerte a világból, egyebek mellett Afrikából.

A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása. Több mint 300 millió keresztényt üldöznek, különböztetnek meg hátrányosan a hite miatt - mondta Azbej Tristan.

A Magyarországra érkezett újabb ösztöndíjasokhoz szólva úgy fogalmazott: nekik esélyük van arra, hogy földjük "sója" legyenek, hozzájáruljanak államuk felvirágoztatásához. Ezért indították el nekik a programot - jegyezte meg.

Az államtitkár szerint az ösztöndíjasok a magyar embereket is megerősíthetik majd. A kormány felnéz az érkezett fiatalokra, akik hitét példaértékűnek tekinti - tette hozzá.

A misével egybekötött ünnepségen Azbej Tristan hangsúlyozta: az ösztöndíjasoknak arra biztosítanak lehetőséget, hogy fejlesszék magukat, támogassák a saját közösségüket, térjenek vissza a családjukhoz, miután végeztek.

Arra kérte őket, hogy legyenek hírnökei a magyar emberek szolidaritásának.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a programra jelentős volt a túljelentkezés, így azok, akik végül ösztöndíjat kaptak, a kevés kiválasztott közé tartoznak.

A hazájukban kisebbségben élő keresztény közösségek számára a világ sok pontján a szülőföldön boldogulás érdekében elengedhetetlen, hogy a fiatalok megfelelő felsőfokú oktatásban részesüljenek. Ezért indult el Magyarország 2017-ben az Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak, amely a Hungary Helps szerves része.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában