Konzervatív konferencia

2022.09.19. 12:09

Varga Judit szerint a progresszívok úthengerként döngölik le a világot

Az uniós országok különböző érdekei legalább akkora értéket kell, hogy jelentsenek, mint az egység – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Pozsonyban, ahol felszólalt egy panelbeszélgetésen a Ladislav Hanus Társaság által szervezett Konzervatív Konferencián (Conservative Summit).

Varga Judit igazságügyi miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A miniszter felszólalásában a progresszív liberálisok Európai Unión belüli véleményhegemóniájáról és annak céljairól, illetve ezzel összefüggésben a konzervatívok feladatairól is beszélt.

A progresszív vonulat úthengerként járja át a világot, egybedöngöl mindent, amit maga előtt lát. (.) céljuk nem más, mint a nemzeti karakter eltörlése, a szuverenitás és a hagyományos társadalmi berendezkedés megkérdőjelezése

– jelentette ki Varga Judit, rámutatva: a nemzeti konzervatívok lemaradtak a globális építkezésben a liberálisokkal szemben, a progresszív vélemény jelenleg többségben van a kontinensen.

A politikus elmondta: az Európai Uniót megalakulása óta kísérik a centralizációs – decentralizációs viták, de sajnos az elmúlt időszakban előtérbe került egy olyan radikálisan egyoldalú baloldali liberális föderális elgondolás, amely nyíltan vagy burkoltan egy Európai Egyesült Államok megalakítását célozza meg.

E cél elérésének a legjobb eszköze, hogy a nemzeti szuverenitást megkérdőjelezik, a nemzeti önrendelkezést illegitimmé nyilvánítják, és el akarják sorvasztani a tagállamok hatásköreit

– mutatott rá Varga Judit.

Kifejtette: ezt úgy lehet megtenni, hogy támadják a szuverenitás építőköveit, a történelmi egyházakat, a családot, a nemzetet és a regionális együttműködést. Leszögezte: a konzervatívok feladata ezért az, hogy ezeket a természetes közösségeket védelmezzék.

Elmondta: a progresszív liberálisok elfeledkeznek az alapító atyák elképzeléséről, arról, hogy az európai együttműködés célja nem az, hogy csorbítsa a nemzeti jelleg érvényesülését, hanem hogy tágabb cselekvési teret nyisson a nemzetek, tagállamok számára. Megjegyezte: a baloldalon sajnálatos módon ma sokan szembemennek ezzel az elképzeléssel.

Hangsúlyozta: az uniónak a nemzetek együttműködésére kell épülnie, hiszen ha ez háttérbe szorul, akkor az egész európai együttműködés lehetetlenül el.

Európa nem létezhet nemzetek nélkül, a nemzetek adják az alapját, őrizzük meg, csak az erős nemzetek alkothatnak erős Európát

– szögezte le Varga Judit.

Kiemelte: a megoldás tehát nem a tagállamok hatásköreinek megnyirbálása, hanem az európai nemzetek közötti együttműködés még szorosabbá, még tisztelettudóbbá és még hatékonyabbá fűzése.

A miniszter kijelentette: azt kérik, hogy a szerződéses keretek között tartsák tiszteletben a nemzeti szuverenitást, és ezáltal meg lehessen őrizni Európa sokszínűségét.

A nemzetek sokszínűsége, a különböző országok különböző érdekei legalább akkora értéket kell, hogy jelentsenek, mint az egység. Ez a kettő nem mehet egymás hátrányára

– hangsúlyozta Varga Judit.

A pozsonyi Konzervatív Konferenciát hagyományteremtő céllal tavaly hozták létre. Az idei rendezvény központi témái: a konzervatív Európa víziója, a családpolitika és az ukrajnai háború. A szervezők elképzelése szerint a konferencia platformja lehet a térség konzervatív gondolkodói és politikusai véleménycseréjének, és segíthet összefűzni a részleteiben esetenként különböző, ám alapjaiban véve közös nézeteiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában