Ukrán válság

2022.09.08. 07:54

Tombol a harc Dél-Ukrajnában, ezer kilométernél hosszabb a front – frissül

197. napja tart a háború a szomszédban.

Holttestet visznek tűzoltók egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület mellett a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 7-én.

Forrás: MTI/AP

Fotós: Leo Correa

Cikkünk folyamatosan frissül!

Újabb amerikai támogatás érkezik

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatásán közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök egy új, 675 millió dolláros védelmi segélycsomagról döntött – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt is bejelentette, hogy Ukrajna több mint egymilliárd dollárt kap az európai demokráciákat támogató általános csomagból. "Partnereink minden egyes lépése valódi hatással van államunk és egész Európa erejére az orosz terror elleni védekezésben" – fogalmazott az ukrán elnök.

BLINKEN, Antony; ZELENSZKIJ, Volodimir
Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatása során megkapta a Bölcs Jaroszlav-érdemrendet is
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Aknának ütközött és megsérült a román haditengerészet egy hajója a Fekete-tengeren

Aknának ütközött és a robbanás következtében megsérült egy román aknászhajó a Fekete-tengeren - közölte csütörtök este a román haditengerészet.

A Locotenent Dimitrie Nicolescu aknászhajót éppen azért vezényelték a térségbe, mert csütörtök délben a tengeri olaj- és gázszondákat kiszolgáló GSP társaság egyik hajója azt jelentette, hogy sodródó tengeri aknát észlelt 45 kilométernyire észak-keletre Konstancától.

Az aknászhajó késő délután találta meg a gyanús szerkezetet, de a kedvezőtlen időjárás és a kétméteres hullámok nem tették lehetővé, hogy az aknabegyűjtésre kiképzett búváregység motorcsónakkal megközelítse, beazonosítsa és hatástalanítsa a hajózást veszélyeztető aknát. Bár sötétedés után megtették az előírt óvintézkedéseket, a viharban sodródó akna az aknászhajó hátsó részének csapódott, felrobbant és kisebb léket ütött a merülési szint közvetlen közelében - olvasható a haditengerészet közleményében.

Hozzátették: a 75 tagú legénység egyetlen tagja sem sérült meg és nincs veszélyben. A hajó nem süllyed, a fedélzeten nem keletkeztek súlyos károk, a haditengerészet parancsnoksága pedig egy másik hajót is a helyszínre küldött, hogy segítséget nyújtson és bevontassa a sérült aknászhajót, amelynek - médiaértesülések szerint - megsérült a hajtóműve is.

A közlemény azt is felidézti: az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete, február 24-e óta ez volt a harmadik küldetés, amikor sodrodó akna hatástalanításához riasztottak román aknászhajót. Az első aknát március végén észlelték a Midia-foktól 75 kilométernyire, a másodikat pedig a turisztikai szezon közepén, július végén, alig 3 kilométerre Eforie partjaitól, mindkettőt sikeresen megsemmisítették.

A román haditengerészet szerint a háború kezdete óta 28 tengeri aknát robbantottak fel a Fekete-tenger nyugati térségében: három ilyen műveletet Törökország, kettőt Románia, egyet Bulgária és 22-t Ukrajna hajtott végre.   

Amerikai tábornok: folytatják az ukrán katonák továbbképzését és támogatják az európai egységet

Az Egyesült Államok folytatja az ukrán haderő tagjainak németországi kiképzését - közölte az MTI kérdésére a Nemzeti Gárda hivatalát vezető tábornok csütörtökön Washingtonban.

Daniel R. Hokanson tábornok egy sajtóeseményen elmondta, hogy olyan fegyverekre és képességekre helyezik a hangsúlyt a felkészítés során, amelyekről az ukrán fél úgy gondolja, a leghatékonyabban tudnak hozzájárulni országuk védelméhez.

 A kérdésre válaszul felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok 2014 óta, a Krím félsziget orosz elcsatolása óta szoros kapcsolatban áll az ukrán hadsereggel és légierővel, együtt mérték fel, hogy milyen képességeket kell fejleszteni, mi az, amivel korábban nem rendelkezett az ország, és hogy milyen kiképzési feladatokra van szükség. Nagyon odafigyeltünk erre - fogalmazott a tábornok, és hozzátette, hogy "viszont végül Ukrajnának kell megtennie azt, ami neki megfelelő, a mi országunk ebben támogatni fogja, ahogy ez eddig is történt, illetve számos szövetséges és partner részéről is a régióban".

Egy másik csütörtöki sajtóbeszélgetésen John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács fehér házi kommunikációs koordinátora is megerősítette az Egyesült Államok teljes elkötelezettségét Ukrajna területi szuverenitásának támogatása mellett. A szóvivőt arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok nem számol-e azzal, hogy az európai országokban fellépett nehézségek és lakossági elégedetlenség miatt csökkeni fog az elkötelezettség Ukrajna mellett. John Kirby azt mondta, hogy az európai szövetségesek belügyeiről ők tudnak nyilatkozni, de az Egyesült Államok elnöke elkötelezett annak érdekben, hogy megőrizzék az Ukrajna támogatásában kialakult egységet, és az jelenleg az európai vezetők körében szilárd. Az ennek érdekében tett amerikai törekvések részeként említette, hogy márciushoz képest megduplázták a szállításra ígért cseppfolyósított földgáz mennyiségét, ami most 30 milliárd köbméter, emellett Washingtonból úgy látják, hogy a földgáz-tárolók feltöltöttségét tekintve is jól állnak Európa egyes országai.

Szerdán egy sajtóértesülés jelent meg, miszerint az amerikai védelmi minisztérium részletes elemzést és útitervet dolgoz ki arra, hogy miként tudja közép- és hosszú távon támogatni Ukrajna fegyveres erejét. A fegyverszállítási ajánlatot is tartalmazó dokumentumot hamarosan Kijevben is bemutatják.

A CNN-nek szerdán egy magas rangú védelmi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy az elemző munkát az Egyesült Államok egyesített vezérkari főnökségének elnöke, Mark Milley tábornok irányítja, és az az Ukrajnának már átadott, illetve megígért több milliárdos katonai segítségre alapoz.

A közlés szerint vizsgálják az ukrán fegyveres erők jövőjét, azt, hogy "minek van értelme", valamint azt is, hogy az Egyesült Államok milyen célt kíván elérni Ukrajna katonai eszközökkel való ellátottsága terén közép- és hosszútávon. Az Egyesült Államok elhúzódó konfliktusra számít, és a háborút követő 5 évre is készít elemzést Ukrajna haderejét illetően.

Az értesülés szerint az amerikai katonai szakértők együttműködnek az ukránokkal a tervek kidolgozásában, és, ha azokat Joe Biden amerikai elnök elfogadja, akkor az eredmény több éves fegyvereladási megállapodás lehet, valamint egy hosszútávú katonai képzési program.

A név nélkül nyilatkozó magas rangú katonai tisztségviselő arról is beszélt, hogy az elemzés egy-két hónapon belül elkészül, és ebben Ukrajna szempontjai meghatározóan szerepelnek majd, valamint az elemzés tartalmát folyamatosan hozzáigazítják az ukrajnai háború alakulásához.

Kijevbe látogatott Anthony Blinken amerikai külügyminiszter

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 8-án érkezett Kijevbe, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel és bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok újabb 675 millió dollárral támogatja Ukrajnát.

Robbanás történt egy mariupoli ipari vállalatnál, sérültek is vannak

Petro Andriuscsenko mariupoli polgármester tanácsadója szerint az orosz megszállók civileket küldtek ki egy acélgyári műhely tisztítására anélkül, hogy előzetesen aknamentesítést végeztek volna. Négy ember megsérült, akiket kórházba szállítottak.

Fokozódnak a Donyeck elleni támadások, újabb sérültek és halottak is vannak

Uragan rakétavetőkkel és aknavetőkkel lőtték az oroszok Bahmutot, lakóépületeket is eltaláltak - állítja az Ukrán Legfőbb Ügyészség. Toretsk városát pedig tüzérséggel ágyúzták. 2 ember meghalt 4-en megsérültek.

Több települést is visszafoglaltak az ukránok Harkov régióban

Az ukránok azt állítják, hogy több mint 20 települést szabadított fel Harkovban. Olekszij Hromov, a vezérkar egyik legfelsőbb tisztje szerint a fegyveres erők 50 kilométer mélyre nyomultak az oroszok által megszállt Harkov megyei területeken.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél dolgoznak tűzoltók a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

Lengyelország is korlátozza az orosz beutazók számát

Lengyelország is csatlakozik a balti országok azon kezdeményezéséhez, amelyben korlátozzák az Oroszországból érkezők számát - jelentette be a varsói kormány. Litvánia, Lettország és Észtország után Lengyelország szeptember 19-től vezeti be a korlátozást, ezzel tovább szankcionálva Oroszországot.

Elfogadhatatlan, hogy amíg Ukrajnában embereket kínoznak és ölnek meg, addig az agresszor országból civilek szabadon utazhatnak az unión belül

 – jegyezte meg közleményében a varsói kormány.

Megszűnhet az ukrán nehézipar

Fontos gazdasági területeket vesztette el az eddigi harcokban Ukrajna. Sok más mellett fém- és gázlelőhelyeket, szén-, urán-, arany- és ércbányákat foglaltak el az oroszok. Ha Ukrajna nem szerzi vissza ezeket a területeket, ásványkincs-lelőhelyei kétharmadának, s ezzel a nehéziparának is búcsút mondhat. A drámai ipari, gazdasági, pénzügyi helyzet tovább növelheti az ország kiszolgáltatottságát – írja a Magyar Nemzet. A teljes cikkért kattintson ide.

Evakuálták a herszoni régió lakosainak felét

Mintegy félmillió ember evakuáltak a részben megszállt herszoni régióban - közölte Jaroszlav Janusevics, a helyi katonai közigazgatás vezetője az ukrán TSN híradónak adott interjújában.

Bakhmut elfoglalása lehet az orosz cél

Szerhij Haidai luhanszki kormányzó szerint Oroszország arra összpontosít, hogy elfoglalja Bakhmutot. A kormányzó egy televíziós interjúban beszélt erről, azt is hozzátette, hogy az oroszok katonai egységeket vonultatnak fel ehhez. Az orosz katonai erőfeszítések mindamellett enyhültek a luhanszki régióban.

Az ukránok megkísérelték körülzárni Balakliját

Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán fegyveres erők arra irányuló kísérletét, hogy körülzárják Balakliját – jelentette ki Vitalij Gancsev. "Balaklija térségében az ukrán fegyveres erők kísérletet tettek arra, hogy elfoglalják a várost, hogy gyűrűbe zárják, de csak annyit értek el, hogy egy kicsit meghajlították a védelmi vonalat, majd ismét visszaszorították őket" –  mondta a tisztségviselő.

Gancsev szerint "a városban minden rendben  van, a város él, de állandó bombázás alatt áll. Közölte, hogy Kupjanszkból és a Kupjanszki járásból evakuálják a nőket és a gyerekeket, mert a várost és környékét folyamatos ukrán rakétatámadások érik.

Amerika több milliárddal támogatja Ukrajnát

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az "illegális, imperialista és igazolhatatlan" orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter

A miniszter kiemelte, hogy a washingtoni vezetés 6,3 milliárd dollár értékű támogatásról döntött a legutóbbi, júliusi tanácskozás óta.

A Joe Biden elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tűzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést – mondta.

AUSTIN, Lloyd; MILLEY, Mark
Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát
Fotós: Sascha Steinbach / Forrás: MTI/EPA

Kihasználhatta az orosz átcsoportosítást az ukrán haderő

Ukrajna valószínűleg kihasználta az orosz erők déli átcsoportosítását, ennek révén legalább 20 kilométert haladhattak előre az oroszok által birtokolt keleti régióban, Izium város környékén – írta a The Guardian. Az oroszok kénytelenek voltak átcsoportosítani erőit délen, hogy válaszoljanak a herszoni ukrán hadműveletekre.

Orosz támadás érte a harkovi régiót is

Az oroszok szeptember 7-én éjszaka és kora reggel öt támadást indítottak Harkov több kerülete ellen, ebben nyolc ember, közöttük egy kisgyermek sérült meg – jelentette Oleg Szinyehubov kormányzó.

A donyecki régiót érte orosz támadás, heten meghaltak

Az orosz támadásban heten haltak meg, ketten megsebesültek – közölte Pavlo Kirilenko a régió kormányzója. Az áldozatok közül hárman szlovjanszki, ketten marinkai, egy ember halytsznyivkai egy pedig vodianai lakos volt.

Herszon megyében november 4-én tartanak népszavazást az oroszok

A kitűzött szeptemberi dátum helyett november 4-én lesz népszavazás az ukrajnai Herszon megyében az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról.

Herszont már a háború elején elfoglalták az oroszok, és már  nyáron már elkezdték szervezni a népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról. Eredetileg ebben a hónapban tartották volna a referendumot, azonban a ukrán ellentámadás miatt ezt elhalasztották november 4-re.

A megye kiemelt fontosságú az oroszok számára ugyanis Herszon megye Zaporizzsja megyével megteremti a szárazföldi kapcsolatot a Krím-félsziget és a  Donyec-medence között.

Dnyipropetrovszkot bombázták az oroszok

Több nagy hatótávolságú fegyvert akar Ukrajna

Növelné nagy hatótávolságú fegyvereinek számát az ukrán haderő, hogy kiegyenlítsék a harctéri viszonyokat – írta a The Guardian egy magas rangú ukrán tanácsadóra hivatkozva. 

A nagy hatótávolságú fegyverek növelése a mi küldetésünk, mert a nagy hatótávolság szimmetriát szül és ez a siker alapja az agresszorral való konfrontációban

 - írta Andrij Jermak egy Telegram-posztban ma kora reggel. "

Az ukránok is alkottak egy szimbólumot

Ez pedig az ukrán "?" betű, ami az orosz megszállás elleni ellenállás jelképe lett. Mariupolban több köztéri emlékműre és szoborra is felfestették már.

Súlyos ENSZ-vádak érik Moszkvát

Az ENSZ azzal vádolta Moszkvát, hogy 

fogolytáborokba, sőt börtönökbe kényszerítette az ukránokat a Kreml által irányított „szűrési" programmal, és a gyerekeket azért távolította el a háborús övezetből, hogy örökbe adják őket Oroszországba.

„Aggódunk amiatt, hogy az orosz hatóságok egyszerűsített eljárást fogadtak el a szülői gondoskodás nélkül élő gyermekek orosz állampolgárságának megadására, és hogy ezeket a gyerekeket örökbe fogadhatják orosz családok" – mondta Ilze Brands Kehris, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettese.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsnak ülésén, hogy a becslések szerint az orosz hatóságok február vége óta 900 000 - 1,6 millió ukránt „hallgattak ki, vettek őrizetbe és erőszakkal deportáltak" Oroszországba annak érdekében, hogy „felkészüljenek egy annektálási kísérletre".

Zelenszkij milliárdokat költene a háborúra

Egy háborúzó ország költségvetését készítik elő az ukrán kormányban Volodimir Zelenszkij elnök szerint. Öt, politikailag fontos tételt emelt ki a leendő büdzséből:
- Jövőre több mint ezer milliárd hrivnyát (kb.: 11 ezer milliárd forint) kap a biztonsági és védelmi szektor
- A szociális kötelezettségeket, elsősorban a nyugdíjakat maradéktalanul biztosítani kell
- Csökkenteni kell az állam minden, nem a védelmet vagy a gazdasági fejlődést, a szociális és kulturális ellátást segítő kiadását
- Hitelprogramokkal kell segíteni a vállalkozások munkáját, munkahelyek megőrzését
- Speciális behajtási alapot kell létrehozni, elsősorban az elkobzott orosz vagyon terhére

Az amerikai hírszerzés állítása az ukránokról

A dolgok jobban mennek most az ukrán oldalon délen, mint az orosz oldalon – mondta Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes. A washingtoni székhelyű Háborúkutató Intézet (ISW) szerdán arról számolt be, hogy az ukrán erők valószínűleg kedden elfoglalták a Balaklijától kevesebb mint 3,2 kilométerre északnyugatra fekvő Verbivkát.

Folytatódott az ágyúzás a Zaporizzsja atomerőmű közelében

Ukrán tisztviselők azzal vádolták az orosz erőket, hogy a zaporizzsjai atomerőművel szemben lévő Nikopol városát, valamint Enerhodart lőtték. "A kommunális és egyéb szolgáltatók alkalmazottainak egyszerűen nincs idejük a legsürgősebb helyreállítási munkálatok elvégzésére sem, mivel az újabb és újabb ágyúzások ismét lerombolják a munkájukat" - mondta Enerhodar ukrán polgármestere, Dmitro Orlov a Telegramon.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 5861 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6828 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 7-én 63 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Meglepetésszerű ellentámadás

Ukrajna egy meglepetésszerű ellentámadás keretében több települést is visszafoglalt az északkeleti Harkov régióban. Az oroszok által ellenőrzött Donyecki Népköztársaság egyik tisztviselője kedden azt mondta, hogy az ukrán erők „körbevették" Balakliját, a Harkov és az oroszok által megszállt Izium között lévő 27 ezres várost.

A háború alatt sem áll le a bűnüldözés

Az ukrán elnök emlékeztetett: már többször hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nem lesz helye a csempészeknek és a bűnözői hálózatoknak. Szerinte ezt néhányan nem értették meg, de most meg fogják. Bejelentette, hogy fontos akciót hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat: csempészeket segítő vámosokat, köztük vezetőket is eltávolítottak hivatalukból, és bűnügyi eljárást indítottak ellenük. Hogy pontosan hány személyt érintettek az akciók, nem részletezte.

Zelenszkij válaszolt Putyinnak

A hajózási blokád feloldása óta Ázsiába 54, Afrikába 16, Európába 32 gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából, az Európába érkezett szállítmányok nagy része pedig más útvonalakon szintén Ázsiába és Afrikába került - mondta éjszakai videóüzentében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ezzel válaszolt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai felvetésére, aki az ukrajnai gabonaexport esetleges korlátozását azzal indokolná, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az EU-ba mennek.

"Oroszországban már régóta nem hallatszanak igaz szavak hivatalos szinten, és ez senkit sem lep meg" - fogalmazott az ukrán elnök.

Nem feledkeznek meg az ukrán foglyokról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében igyekezett megnyugtatni a kétkedőket, hogy Ukrajna nem feledkezik el a fogságba esett embereiről. Azt mondta, hogy hírszerzési és egyéb szinteken sosem állt le az a munka, amelynek célja az ukrán hadifoglyok kiszabadítása. A különböző harci helyzetekben igyekeznek minél több ellenséges katonát elfogni, hogy fogolycserével ösztönözzék az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátását.

Külön ünnepnapot kap az ukrán katonai hírszerzés

Az ukrán elnök videóüzenetében bejelentette, hogy ezentúl szeptember 7-e az ukrán katonai hírszerzés ünnepnapja lesz. Volodimir Zelenszkij különösen elégedett a munkájukkal, szerinte nem lehet túlbecsülni a hírszerzés hozzájárulását az ország védelméhez és leendő győzelméhez. Ennek megfelelően többeket állami kitüntetésben részesített. Korábban állami szinten nem létezett ilyen ünnep, pedig a katonai hírszerzők általában ezen a napon kaptak gratulációt.

Jó híreket közölt az ukrán elnök

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jó hírekről számolt be a harkovi régióból - anélkül, hogy bármilyen konkrét katonai sikert megemlített volna, szerinte ugyanis most nincs itt az ideje arról beszélni, hogy mely településekre került vissza az ukrán zászló. Néhány napja kezdte el direktben megnevezni azokat a katonai egységeket, amelyeknek köszönetet mondott a harci tevékenységükért vagy megdícsérte őket az eredményekért. Most is így tett, öt dandár katonáit említette a legjobbak között.

Címkék#háború
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában