Ukrajnai háború

2022.09.07. 10:22

Az uniós gázársapka terve valójában egy újabb szankciós csomag

Az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság tovább élezné a szankciós háborút Oroszország ellen – írta az Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán a Facebook-oldalán.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Szánthó Miklós azt közölte, hogy „kiszivárogtatott” sajtóinformációk szerint 

az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság tovább élezné a szankciós háborút Oroszország ellen.

Az eddig bevezetett szankciók ugyanakkor nem hozták meg a kívánt eredményt, sőt energiaválságot idéztek elő Európában, mely veszélyezteti az ellátásbiztonságot, növeli az inflációt és gazdasági válsággal fenyeget 

– emelte ki a főigazgató.

Hozzátette, hogy a „föderalista testület” mindennek ellenére komolyan fontolgatja az orosz gázimportra kivetendő ársapka bevezetését, ami lényegében azt jelentené, hogy az EU egy előre meghatározott, maximált áron lenne csak „hajlandó” megvásárolni az orosz gázt, ezt pedig Oroszország nyilván nem fogja elfogadni.

Szánthó Miklós jelezte, hogy számos szakértő arra figyelmeztet: a lépés valószínűleg semmilyen pozitív eredménnyel nem járna, és 

komolyan kell venni Moszkva azon fenyegetését, hogy nem fog gázt szállítani azokba az országokba, amelyek bevezetik ezt a kvázi szankciós mechanizmust.

„Márpedig ha nem érkezik orosz gáz, értelmetlenné válik maga az ársapka is - sőt, az így valójában felérne egy újabb szankciós csomaggal, éppen a gáz esetében, melyet korábban többek között magyar nyomásra, levettek a napirendről” – írta.

Úgy folytatta, hogy az Európai Bizottság elnöke nyíltan kiállt az orosz gáz árának maximálása mellett. Utalt arra, hogy Ursula von der Leyen egy sajtótájékoztatón azt mondta: „Szilárd meggyőződésem, hogy eljött az ideje annak, hogy az Európába irányuló orosz vezetékes gáz árát korlátozzuk.”

Szánthó Miklós közölte: az EURACTIV birtokába jutott dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy az eurokraták oly módon tervezik korlátozni a tagállamok mozgásterét, hogy azután se tudjanak visszakozni, ha az ársapkára válaszul a Gazprom minden Európába irányuló exportot leállít.

Ennek elérésére a júliusban elfogadott energiatakarékossági tervet kívánják felhasználni, amelyben több olyan korlátozást is előirányoztak, amely fájdalmasan érintené az európai embereket és vállalatokat – tette hozzá.

Ráadásul – jegyezte meg – az ársapkára vonatkozó döntés meghozatalához elég lenne a minősített többség, szemben a hivatalosan is „szankciósnak” minősülő csomagokkal, amelyekhez konszenzus szükséges, és azokat akár csak egy tagállam vétója esetén is blokkolni lehet.

Mindebből – nevezzék ezt a tervet bárminek Brüsszelben – egy újabb, átgondolatlan lépés képe látszik kibontakozni, melynek következtében – amikor az ársapka elkerülhetetlenül visszaüt – ismét az európai, így a magyar polgárok hátán csattanhat az ostor 

– fogalmazott Szánthó Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában