Humanitárius katasztrófa

2022.09.07. 11:05

Putyin lehetségesnek nevezte az ukrajnai gabonaexport korlátozását

Meg kell fontolni az ukrajnai gabonaexport szabályozását, mert a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek – vetette fel az orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a 7. Keleti Gazdasági Fórumon

Forrás: MTI/AP

Fotó: -

Az ukrán kikötőkből kifutott 87 hajóból mindössze 2 ment Afrikába, a 2 millió tonna gabonából 67 000 tonnát szállítottak oda. Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy érdemes lehet korlátozni az ukrajnai gabonaexportot, és kilátásba helyezte, hogy a kérdésről konzultál Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Az orosz elnök szerint a jelenlegi inflációs környezetben az európai országok igyekeznek minél több élelmiszert felvásárolni, hogy ezzel hazájukban lejjebb tudják szorítani az árakat és megfékezhessék az inflációt. Mindez az élelmezési válság elszabadulásához vezethet, amivel Európa éhezésre ítéli a szegényebb országokat. 

Kijelentette, hogy a Nyugat felelőtlen politikája példátlan humanitárius katasztrófa szélére sodorta a világot. 

„A nyugati szankciók az egész világra hatalmas veszélyt jelentenek” – mondta vlagyivosztoki beszédében Vlagyimir Putyin. Hozzátette, hogy a szankciós politikakatalizátornak az Egyesült Államokat tartja. Szerinte Washington mindent megtesz, hogy dominanciáját a világ felett megtarthassa. Hozzátette, hogy a nyugati országok nem tesznek mást, csak azért küzdenek, hogy a számukra előnyös világrendet megőrizzék – írja a Világgazdaság.

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közreműködésével július 22-én állapodott meg abban, hogy három ukrán kikötőből, köztük Odesszából elszállítják a gabonát. A megegyezésnek köszönhetően a Kommerszant orosz gazdasági lap szerint Ukrajna augusztus végéig egymillió tonna élelmiszert exportált. Az orosz külügyminisztérium korábban kifogásolta, hogy az ukrán kikötőkből élelmiszert szállító hajók útvonala szerinte nem egyeztethető össze az ENSZ vezetésének korábban kinyilvánított céljával, hogy segítsenek a rászoruló afrikai és ázsiai országoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában