Fesztivál

2022.09.24. 20:11

Menczer: a nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat

Tizenhárom nemzetiség ételkülönlegességeit kóstolhatják meg az érdeklődők Piliscsabán.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője (k) beszédet mond a magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatója megnyitóján a piliscsabai Csaba-kertben 2022. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a gasztronómiában is, erősítik országunkat, társadalmunkat – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.

A nemzetiségekre mindig erőforrásként tekintünk – hangsúlyozta, hozzátéve: ráadásul olyan erőforrásként, amely két országot, Magyarországot és egy másik országot összeköt, ezért külön is értékes.

Felidézve az előző évi, budajenői fesztivált kiemelte: ezúttal is mindenhol remek falatok és illatok várják a látogatókat.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az esemény szombati megnyitóján elmondta: az idén második alkalommal megvalósuló rendezvénnyel bizonyítani szeretnék, hogy Magyarországon 13 nemzetiség a többségi magyar társadalommal békességben, barátságban, kultúrát megőrizve tud együtt élni.

Kiemelte: a fesztivál megrendezésének célja, hogy mind a tizenhárom magyarországi nemzetiség meg tudja mutatni tudományát, amely az étkezésben, táncaikban és zenéikben is megjelenik.

Farkas András Piliscsaba polgármestere kiemelte: egy olyan település ad az idén otthont egy országos nemzetiségi rendezvénynek, amely eleve többnemzetiségű. Míg a budai hegyek irányában sváb falvak, a Pilis irányában pedig szlovák falvak vannak, Piliscsabán mind a két nemzetiség megtelepedett és a cigányságot is befogadta már évszázadokkal ezelőtt.

A magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatója a piliscsabai Csaba-kertben 2022. szeptember 24-én
Fotós: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

A nemzetiségi gasztrobemutató a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola szombati szüreti rendezvénye keretében valósult meg.

A program 14 órakor szüreti felvonulással kezdődött, majd a Csaba-kertben a magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatóján a Magyarországon élő 13, törvényben elismert nemzetiség (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) hagyományos ételeit és italait kóstolhatják meg a látogatók. A rendezvényen a Szerb Színház zenekara játszott, 20 órakor pedig megkezdődött a szüreti mulatság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában