Színlelt szerződés

2022.09.19. 18:52

Már rég megvalósulhatott Márki-Zayéknál a tiltott pártfinanszírozás

Kosik Kristóf a Kontra.hu-nak kifejtette: a baloldalon már azzal megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, hogy Márki-Zayék kampányfinanszírozásra használták az egyesületi támogatást, kikerülve a párttörvényt. De beszámolt arról is, hogy az eset kapcsán felmerülhet a pénzmosás és a költségvetési csalás gyanúja is. Véleménye szerint az ügy komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában – írja a Magyar Nemzet.

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Szerintem már akkor megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, már akkor, amikor a külföldről kapott pénzeket Márki-Zay Péter politikai és pártcélokra fordította 

– nyilatkozta a Kontra.hu-nak Kosik Kristóf ügyvéd. A Kosik Ügyvédi Iroda alapítója emlékeztetett: Magyarországon szigorú pártfinanszírozási szabályok tiltják, hogy külföldi jogi személytől vagy akár magánszemélytől pénzt fogadjanak el. 

Viszont az egyesületek nem a párttörvény hatálya alá, hanem az úgynevezett civil törvény hatálya alá tartoznak, mivel civil szervezetnek minősülnek, és ilyen szervezetként elvileg joguk van támogatást elfogadni külföldről. Kosik Kristóf rámutatott: ez önmagában még nem tilos tevékenység, viszont ez csak abban az esetben adómentes bevétel, ha azt a pénzt az egyesület céljára költik el.  

Nem egyesületi tevékenység volt a cél

– Márki-Zayék esetében az egyesület megalapítása semmi másra nem irányult, mint hogy a pártokra vonatkozó szabályozást és az adófizetést kikerüljék. Egy egyszerű példával szemléltetve, ha úgy kötök egy kölcsönszerződést, hogy már előre eltervezem azt, hogy a kölcsönkapott pénzt nem akarom visszaadni, és ez később be is bizonyosodik, akkor csalást követtem el, és a büntetőjogi felelősségem megáll – fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette: hiába történt szabályosan az egyesület megalapítása és működik szabályosan az egyesület, ha a Mindenki Magyarországa Mozgalom megalapításának 

már az eredeti célja sem egyesületi tevékenységre, hanem kifejezetten politikai célra alapult, amit csak azért csináltak egyesületi formában, hogy a pártörvény szabályait ki tudják kerülni.

 – Tehát egy színlelt szerződésről beszélünk, ezt maga Márki-Zay Péter vallotta be. Ez a módszer tipikusnak tekinthető Amerikában, sőt azt is mondhatnánk, hogy Soros-módszert láthatunk, hiszen civil szervezetet hoztak létre azért, hogy politikai szerepet töltsenek be – tette hozzá. 

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában