Zalaegerszeg

2022.09.12. 18:26

Magyarország versenyképessége, jövője nagyban függ az egyetemektől

Szijjártó Péter kulcskérdésnek nevezte, hogy milyen hatékonysággal tud megtörténni a gazdaság és a felsőoktatás összekapcsolódása.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bosch Kft. ünnepélyes alapkőletételén Zalaegerszegen 2022.szeptember 12-én

Forrás: MTI

Fotós: Filep István

Magyarország versenyképessége és jövője nagyban függ az egyetemektől, ugyanis mára egyre inkább a képzett szakemberek megléte dönti el a beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Zalaegerszegen. 

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető a Széchenyi István Egyetem inkubációs és szállásépületének átadóján vett részt a ZalaZone tudományos és innovációs parkban, Európa legnagyobb járműipari tesztpályája mellett. 

Beszédében kijelentette, hogy válság idején rendkívül éles verseny zajlik az országok között azért, hogy ki tudja a legtöbb beruházást magához vonzani. 

Ebben a versenyben döntő fontosságú tényező az adóterhek mértéke, márpedig a 9 százalékos magyarországi társasági adó a legalacsonyabb a kontinensen, illetve a kiszámítható, stabil politikai környezet, amely ugyancsak adott már több mint egy évtizede, továbbá folyamatosan javul hazánk infrastrukturális helyzete is - sorolta. 

Majd hozzátette, a versenyt egyre inkább az emberi erőforrás minősége dönti el, az, hogy hol biztosítottak a fejlett iparágakhoz szükséges képzett szakemberek. 

"Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország versenyképessége és jövője nagyban függ az egyetemektől és az ott zajló munka minőségétől" - fogalmazott Szijjártó Péter. 

Majd ezzel kapcsolatban kulcskérdésnek nevezte, hogy milyen hatékonysággal tud megtörténni a gazdaság és a felsőoktatás összekapcsolódása. A dolog lényege, hogy a felsőoktatás részben alkalmazkodjon a világgazdasági folyamatokhoz, részben pedig inspirálja is azokat. 

A gazdaság és a felsőoktatás összekapcsolódására jó példa a Bosch és a Széchenyi István Egyetem közötti együttműködés. "Így kapcsolódik össze a Győrben felhalmozott elméleti tudás és a Zalaegerszegen rendelkezésünkre álló gyakorlati infrastruktúra"-fogalmazott a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában