Iszlamista terror

2022.09.16. 08:50

Hét éve talány, ki robbantotta ki a „röszkei csatát” (videó)

A röszkei migránstámadás fő irányítójaként elítélt Ahmed H. négy év letöltése után szabadult és kitoloncolták, de hét évvel a zavargás után sem tudjuk, hogy kik álltak a szír férfi mögött, akik felhergelték a tömeget. Mint ismert, Ahmed H.-t a baloldal már-már mártírrá avatta és sztárügyvéd védte – írja a Magyar Nemzet.

Röszke, 2015. szeptember 16.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

Pontosan hét éve, 2015. szeptember 16-án – egy nappal azután, hogy a magyar hatóságok lezárták a tömeges illegális migráció elől a határt – tömegzavargás tört ki a röszkei határátkelő szerbiai oldalán.

A Magyarországra engedély nélkül belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést próbálta kidönteni, majd többen kővel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. A tömegzavargás résztvevői ledöntötték a határt védő kaput, és jogellenesen magyar területre léptek.

 

A 39 éves szír állampolgárt a támadás hetének szombatján fogták el a terrorelhárítás kommandósai a győri vasútállomáson. A hatóságok szerint ő volt az egyik szervezője és irányítója annak az agresszív bevándorlócsoportnak, amely szeptember 16-án kövekkel, botokkal felfegyverkezve megtámadta a Röszke 2. határátkelőt védő rendőri egységeket.

Hivatalosan Ahmed H.-ról csak annyi volt tudható, hogy ciprusi lakos, ott munkavállalási engedéllyel is rendelkezik. Bevándorlási hivatali információk szerint tagja a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, amelyet a terrorszervezetek fedőszervként arra használnak, hogy radikális személyeket juttassanak be egyes célországokba.

A férfinál elfogásakor hét különböző útlevelet találtak, valamennyiben érvényes schengeni vízummal. 

Kérdés, miért illegálisan lépett Magyarország területére, illetve kik szereztek neki hét különböző hamis útlevélbe schengeni vízumot. Máig tisztázatlan, hogy külföldi titkosszolgálatok, vagy a tömeges illegális migrációban anyagilag is érintett körök mozgatták-e a szálakat és használták fel ehhez Ahmed H.-t. A férfi egyébként a „röszkei csata” idején nem volt szegény ember. Vállalkozása és halászhajója, öt autója volt Cipruson, és egy kilencvenezer eurós házat készült építeni. Nős. Állampolgársági kérelmét azonban elutasították a ciprusi hatóságok.

Ahmed H.-t a baloldal azonnal felkarolta, a neves ügyvéd, Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány volt igazságügyi minisztere védte és Soros Györgyhöz köthető alapítványok segítették. 

Ennek ellenére első fokon tíz évet kapott terrorizmusért, majd jogerősen öt évet róttak ki rá. Négy évet letöltve 2019-ben szabadult és kitoloncolták.

Rajta kívül még hét támadót ítéltek el tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. Hat férfit egy év, két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, négy évre kiutasítva őket Magyarország területéről. A hetedrendű vádlott – aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez – két év börtönbüntetést kapott a hat év kiutasítás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában