Árnyékkormány

2022.09.24. 21:40

Gyurcsány Ferenc a baloldal szavazóit próbálja „elrabolni”

Tóth Erik szerint taktikai hiba a volt szocialista kormányok bukott embereit előtérbe hozni.

Gyurcsány Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Magyarország az orosz–ukrán háború idején is biztos pont az európai kontinensen: ezt igazolják az április 3-i országgyűlési, valamint az utóbbi hónapok időközi választásainak eredményei is, ahol a Fidesz–KDNP felhatalmazását újfent megerősítették a szavazók

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Tóth Erik.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese szerint egy ilyen helyzetben a kormány feladata a stabilitás fenntartása. Mint mondta, a kihelyezett frakcióülésen egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg: a kormánypártok készen állnak a következő, rendkívül nehéz időszak kezelésére, a kormány munkájának középpontjában pedig ezentúl is a magyar emberek érdekeinek védelme áll.

A magyarországi ellenzék balliberális térfelén viszont ugyanazzal vannak elfoglalva, mint korábban: saját belső hatalmi harcaikkal és azzal, hogy minél kedvezőtlenebb körülményeket idézzenek elő a kabinet számára egy amúgy is rendkívüli helyzetben

– hívta fel a figyelmet Tóth Erik.

Az elemző úgy véli, az árnyékkormány felállításával Gyurcsány Ferenc egyrészt igazolta az ő ellenzéki vezető szerepéről szóló találgatásokat, másrészt ismét bizonyította, hogy bármikor képes szembemenni a választói akarattal.

Tóth Erik szerint az időzítés sem véletlen: a bukott miniszterelnök célja az, hogy kormányzóképes alternatívát mutasson fel akkor, amikor ellenzéki kihívói a legrosszabb formájukat mutatják. Ezzel egy időben azonban több taktikai hibát is elkövetett az ex-MSZP-s politikus – szögezte le az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese. Ugyan az árnyékkormány vezetője vélhetően Gyurcsány Ferenc személyének nagymértékű elutasítottsága miatt lett Dobrev Klára, ez a bűvésztrükk azonban már korábban sem volt sikeres.

Taktikai hiba, hogy a múlt emberei köszönnek vissza az árnyékkabinetben: Varju László, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Gy. Németh Erzsébet mind olyan politikusok, akik ugyan a végletekig hűségesek a DK vezetőjéhez, de a 2010 előtti időszakban már leszerepeltek, tevékenyen részt vettek mind a 2006-os, hazugságokkal igencsak terhelt kampányban, mind az azt követő kritikán aluli kormányzásban is

– magyarázta Tóth Erik.

Hozzátette, a cél tehát nem lehet más, mint az ellenzéki szavazók „elrablása” a többi kormánykritikus párttól, csakúgy, mint az elmúlt években, mert egy ilyen csapattal valódi kormányzati alternatívát nem lehet felmutatni.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában