Gyász

2022.09.03. 21:09

Ezrek vettek részt Gorbacsov temetésén

Több ezren kísérték utolsó útjára szombaton Moszkvában Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió első és utolsó elnökét, akinek temetésén nem jelent meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, és hivatalosan nem képviseltette magát az orosz politikai vezetés.

Gyászolók állnak sorban a moszkvai Szakszervezetek Háza előtt, hogy leróják kegyeletüket Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő ravatalánál 2022. szeptember 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Makszim Sipenkov

Borisz Jelcin (1931-2007) orosz elnökkel szemben Mihail Gorbacsov nem kapott állami temetést.

Putyin elnök még csütörtökön vett végső búcsút az elhunyttól, mert a munkarendje nem tette lehetővé, hogy jelen legyen a temetésen - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz elnök sűrű programot bonyolít oroszországi távol-keleti utazását megelőzően.

 

Gorbacsovot, aki kedden 91 éves korában hunyt el, a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra, néhai felesége, az 1999-ben elhunyt Raisza Gorbacsova mellé, miközben a katonai zenekar az orosz himnuszt játszotta.

 

A 20. század egyik kiemelkedő politikai szereplőjének földi maradványait előzőleg a Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában ravatalozták fel - abban az emblematikus moszkvai épületben, ahol a Szovjetunió számos korábbi vezetőjét is búcsúztatták.

A gyászoló tömegben sokan hoztak virágokat, miközben sorban álltak, hogy leróhassák végső kegyeletüket a Nobel-békedíjas politikus előtt, aki sokat tett a hidegháború békés lezárásáért.

Miközben a nyugati politikusok rendszerint dicsérték a szovjet pártfőtitkárnak, majd államfőnek a nemzetközi béke és Németország egyesítése érdekében tett erőfeszítéseit, az oroszországi reakciók vegyesek voltak, mert sokan Gorbacsovot teszik felelőssé a Szovjetunió felbomlásáért.

 

A Gorbacsov iránti tiszteletük ellenére a nyugati országok vezetői nem vettek részt a temetésen, mivel Ukrajna orosz megtámadását követően megromlott a kapcsolatuk Moszkvával.

 

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője, Grigorij Javlinszkij orosz ellenzéki politikus, valamint a szintén Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov újságíró jelen volt a szertartáson.

Németországot, ahol Gorbacsov különösen nagy tiszteletnek örvend az ország 1990-es újraegyesítésében játszott szerepéért, a moszkvai német nagykövetség ideiglenes ügyvivője képviselte. Ugyanakkor a német kancellár berlini hivatala előtt félárbocra engedték a zászlókat Mihail Gorbacsov emlékére, aki a német főváros tiszteletbeli polgára volt.

A temetésen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában