Éleződő feszültség

2022.08.01. 08:37

Újabb szomszédunknál törhet ki a háború – ropognak a fegyverek a koszovói-szerb határon

A NATO KFOR részlegének közleménye szerint, bármikor készek beavatkozni, ha a helyzet úgy kívánja – írja a Világgazdaság.

Egymást vádolják erőszakos cselekményekkel a koszovói és a szerb vezetők. A közösségi médiában bejelentették, hogy koszovói különleges erőket vezényelnek a szerb határra. Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap a polgárokhoz intézett beszédében bejelentette, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Koszovó rendőrsége augusztus 1-jén éjféltől akciót indít a tartomány északi részén, és megakadályozza a szerb hatóságok által kiállított személyi okmányokkal rendelkező polgárok beutazását, valamint akciót indít a szerb rendszámú autók „Koszovói Köztársaság” rendszámra történő átregisztrálására – közölte az oroszhirek.hu.

Vučić felszólította a koszovói albán hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a békét, és figyelmeztetett, hogy a koszovói szerbek elleni agresszív fellépésekben „Szerbia győzni fog”. A Szerb Köztársaság elnöke úgy értékelte, hogy népük helyzete Koszovóban és Metohiában nagyon bonyolult és összetett. Mint fogalmazott, a pristinai rezsim megpróbálja magát áldozatként bemutatni, hogy kihasználja azt a hangulatot a világban, ahol azt hiszik, hogy tudják ki keveri a kártyapaklit, s rögtönk ki is jelentik: 

a nagy Putyin parancsolta a kis Putyinnak és így meg is alkotják az új Zelenszkijt Albin Kurti formájában, aki majd nagyot alakit és harcolni fog a nagy szerb hegemónia ellen.

Szirénák szóltak Koszovó északi részén:

A KFOR közleményt adott ki.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar KFOR szerepvállalás

A kezdetektől, 1999-től vesz részt a Honvédség a misszióban, jelenleg a 26. váltás szolgál a KFOR magyar zászlóaljában. Minden nemzeti hozzájárulást összeadva, hozzávetőleg 4000 fős KFOR állomány teljesít szolgálatot Koszovóban, melynek Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében idén először adja a parancsnokát Magyarország.

Borítókép: KFOR misszióban szolgáló katonák tömegkezelési gyakorlata / AFP / Armend NIMANI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában