Ukrán válság

2022.08.22. 06:13

Robbanások történtek a Krím félszigeten

Élő közvetítés a háború 180. napjáról.

Ukrán lakosok orosz fegyvereket, tankokat néznek Kijevben

Forrás: ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Fotós: Metin Aktas

Putyin fontos rendeletet írt alá

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely posztumusz kitünteti Darja Dugina újságírót a Bátorságrenddel - a dokumentumot augusztus 22-én tették közzé a Kreml honlapján .

"A szakmai kötelesség teljesítése során tanúsított bátorságáért és önzetlenségéért a Bátorságrendet adományozom Darja Duginának" - olvasható a rendeletben.

Putyin korábban részvétét fejezte ki a meggyilkolt újságíró családjának, köztük édesapjának, Alekszandr Dugin filozófusnak. Az orosz elnök aljas, kegyetlen bűncselekménynek nevezte Darja Dugina meggyilkolását - írja az iz.ru.

Lövöldözés volt a zaporizzsjai hőerőmű közelében

Orosz katonák tüzet nyitottak a zaporizzsjai hőerűmű közelében, aminek következtében az előzetes információk szerint egy civil lakos életét vesztette, egy másik pedig megsérült - hozta nyilvánosságra hétfőn Dmitro Orlov, Enerhodar polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

Az orosz megszállás alá került város vezetője közölte, hogy az oroszok egy személygépkocsira nyitottak tüzet. Szavai szerint a provokációért az ukrán hadsereget próbálják felelőssé tenni.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy hétfőn aknavetővel végrehajtott támadásban megrongálódott a távfűtés központi elosztópontja a városban, a helyreállítási munkálatok várhatóan reggelig eltartanak.

Az ukrán vezérkar kora esti helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy Oroszország folytatja az erődemonstrációt Ukrajna északi határainál: a brjanszki és a kurszki régiókba vonta nyugati katonai körzetének több egységét. Ezen kívül az elmúlt napban az orosz erők ismét lőtték Ukrajna északi részén Csernyihiv és Szumi megyéket. A vezérkari tájékoztatás szerint az orosz csapatok továbbra is a Donyeck területe feletti teljes ellenőrzés megteremtésére, Herszon megye elfoglalt területeinek, a harkivi, a zaporizzsjai és a mikolajivi régiók egy részének megtartására tesz erőfeszítéseket,  egységei harcképességének helyreállítására összpontosít, akadályozva az ukrán erők esetleges ellentámadásait. Folytatódnak a légi és rakétacsapások ukrajnai civil célpontok ellen - tette hozzá a kijevi katonai vezetés.

Washington figyelmeztette az orosz nagykövetet a zaporizzsjai atomerőmű körüli orosz katonai tevékenység miatt

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csütörtökön figyelmeztette a washingtoni orosz nagykövetet: Moszkva szüntessen be mindenfajta katonai műveletet Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, a zaporizzsjai atomerőmű épületeiben és környékén.

Fegyveres orosz katona a zaporizzsjai atomerőműnél. Európa egyik legnagyobb atomerőműve immár orosz felügyelet alatt áll, de továbbra is az ukrán szakemberek működtetik
Fotós: Andrej Borodulin / Forrás: AFP

Anatolij Antonov orosz nagykövetet augusztus 18-án kérették be a State Departmentbe, erről az egyik külügyminisztériumi szóvivő számolt be hétfőn.

Az amerikai diplomácia vezetése azt kérte Moszkvától: 

Oroszország ne fokozza tovább ukrajnai háborús tevékenységét, "szüntessen be minden katonai tevékenységet az ukrajnai nukleáris létesítményekben és azok környékén, valamint adja vissza a zaporizzsjai atomerőmű teljes irányítását Ukrajnának"

 - írta a külügyi szóvivő e-mailes nyilatkozatában.

Az osztrák kancellár az Oroszország elleni uniós szankciók fenntartását szorgalmazta

Az elmúlt napokban az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezető tartományi politikusai megkérdőjelezték az ukrajnai orosz támadás nyomán Moszkva ellen bevezetett szankciókat.

 

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint jogos a kérdés, hogy a büntetőintézkedések jobban sújtják-e Oroszországot, mint az Európai Uniót. Ugyanakkor - mint fogalmazott - vitán felül áll, hogy szükség van ilyen intézkedésekre.

 

Robbanások Szevasztopolban

A Krím-félszigeten található Szevasztopol városának lakói robbanásokról számoltak be - írja a lenta.ru.

 

Szemtanúk szerint a város minden részén robbanások hallatszottak, egyes helyeken ablakok törtek be és megszólaltak az autóriasztók.

 

A szevasztopoli hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket a robbanásokkal kapcsolatban.

Oroszország szerint az ukrán titkosszolgálat felelős Putyin egyik tanácsadója lányának meggyilkolásáért

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) szerint megoldották Darja Dugina, Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Dugin lányának ügyét, aki szombat este halt meg, amikor valószínűleg egy robbanószerkezet felrobbantotta az általa vezetett Toyota Land Cruiser típusú kocsit. Az FSZB szerint a támadást egy 1979-es születésű ukrán nő követte el, aki július 23-án érkezett Oroszországba a lányával. A gyanúsított a gyilkosságot követően Észtországba menekült. Az orosz különleges szolgálat szerint a bűncselekményt ukrán titkosszolgálatok készítették elő és követték el. Ukrajna tagadta az érintettséget.

Észtország további szankciókat követel

Észtország a teljes energiaembargót támogatja az Oroszország elleni 8. szankciócsomagban. Magasra kell emelnünk az agresszió árát, mielőtt megérkezik a tél. Hét csomag nem volt elég ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk Putyinra, hogy fejezze be az Ukrajna elleni háborút – mondta Urmas Reinsalu külügyminiszter.

Két kémet fogtak el az ukránok

Az Ukrajna Biztonsági Szolgálata arról számol be, hogy Donbaszban őrizetbe vettek két embert, akik a HIMARS rakéta sorozatvetők állásáról adtak át információkat a megszállóknak.

Újabb zászlóalj csatlakozik a frontvonalhoz

Az ukrán oldalon harcoló önkéntes fehérorosz Kastus Kalinouski ezred bejelentette egy új zászlóalj megalakulását. A hírek szerint a zászlóalj harcosai hamarosan harci feladatokat fognak ellátni a fronton.

Rakétatámadás ért egy iskolát

A donyecki régiót ért orosz támadás lerombolt egy iskolát Konsztantyinovkaban – jelentette Szerhij Kirilenko, a regionális ukrán katonai közigazgatás vezetője.

Orosz támadások érik Ukrajna több régióját

Miközben az ukrán elnök a héten fokozott orosz támadásokra figyelmeztetett, hétfőn Ukrajna több régióját is bombázták. Tüzérségi lövedékek záporoztak Nikopolra. A keleti Bakhmut régióban tüzérségi és rakétaindító rendszerek okoztak károkat Szoledarban, Zajcevében és Bilogorivkában. Az éjszaka folyamán támadások érték a Dnyipropetrovszki területen lévő Krivij Rih és Szinelnyikovszkij településeket is, négy ember megsérült és az elmúlt 24 órában két civil halt meg Ukrajna keleti részén, Donyeck régióban.

Újabb hajók indultak el

Újabb négy gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajna kikötőit – közölte a török védelmi minisztérium, így számuk 31-re nőtt az ukrán fekete-tengeri kikötőkből az ENSZ közvetítésével létrejött gabonaexport-megállapodás értelmében.

Megduplázódott a koraszülések száma Ukrajnában

A koraszülött vagy szövődményekkel járó szülések száma idén nagyjából megduplázódott a korábbi időszakokhoz képest Ukrajnában. A koraszülések számának növekedéséért a stressz és a rohamosan romló életszínvonal a felelős, ami megviseli a terhes nőket. Az invázió előtt a donyecki régió három kórházában volt lehetőség a koraszülött csecsemők ellátására, az egyik intézményt azonban orosz légicsapás érte, a másikat pedig szintén a harcok miatt kellett bezárni – így már csak a pokrovszki szénbányászváros szülészete működik. A kórház föld feletti inkubációs osztályán lévő csecsemőket nem lehet lekapcsolni az életmentő gépeikről, és a kórház elhagyása még légiriadó esetén sem lehetséges.

Önmérsékletre sürgettek az atomerőmű körül

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok vezetői katonai önmérsékletet sürgettek az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű körül. Olaf Scholz német kancellár szóvivője szerint a négy vezető egy telefonhívásban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség független felügyelőinek „gyors látogatására” szólította fel a nukleáris telephelyet.

Részleges légtérzár Oroszország felett

Oroszország részlegesen lezárja az eget Ukrajna közelében három régiója felett. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz parancsnokság augusztus 22-től augusztus 25-ig lezárta az eget Lipetsk, Voronyezs és Belgorod régió egyes részein. Mindhárom orosz régió közel van Ukrajna Harkov és Luhanszk megyéihez.

Orosz rakéták csapódtak be Odessza közelében

Öt orosz Kalibr cirkálórakétát lőttek ki a Fekete-tengerből a térségre az éjjel – közölte az ukrán regionális adminisztráció szóvivője a déli katonai parancsnokság információira hivatkozva. Kettőt az ukrán légvédelem lőtt le, hármon pedig mezőgazdasági területeket talált el, áldozatok nincsenek. Oroszország azt közölte, hogy a rakéták megsemmisítettek egy lőszerraktárat, amelyben az amerikai gyártmányú HIMARS rendszerhez tároltak rakétákat, Kijev viszont azt közölte, hogy az oroszok egy magtárat találtak el.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 7649 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10493 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 399 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 21-én 826 ember, köztük 366 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Tüzérségi lövedékek záporoztak Nikopolra

Nikopolt öt alkalommal érte rakétatalálat az éjszaka folyamán – közölte Valentyin Reznicsenko ukrán regionális kormányzó. Elmondása szerint 25 tüzérségi lövedék érte a várost, tüzet okozva egy ipari területen, és megbénítva 3000 ember áramellátását.

Ukrajna az orosz rakétatámadások felerősödésére készül

Az ukrán hadsereg arra figyelmeztetett, hogy Oroszország öt cirkálórakéta-hordozó hadihajót és tengeralattjárót vezényelt a Fekete-tengerre, Moszkva pedig légvédelmi rendszereket helyez el Fehéroroszországban. Kijevben hétfőtől négy napra betiltották a nagy összejöveteleket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy „Oroszország megpróbálhat valami különösen rondát, valami különösen gonosz dolgot” ezen a héten, amikor az ország a függetlenségének 31. évfordulóját ünnepli.

Ha Németország leállítja az ukrajnai fegyverszállítását, emberek milliói maradnak a sorsukra

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „még a legegyszerűbb kérdésekről sem hajlandó beszélni”, ami lehetetlenné teszi a háború tárgyalásokkal történő lezárását. „Választhatunk, hogy nem teszünk semmit, vagy kijelentjük, hogy katonai segítséget nyújtunk, hogy megakadályozzuk Oroszország további előretörését. Az ilyen segítségnyújtás alternatívája az lenne, ha emberek millióit hagynánk magukra, és senki sem vállalja ennek a felelősségét” – mondta. Arra a kérdésre, hogy elegendőnek tartja-e az Ukrajnának szánt katonai segélyek összegét, Baerbock azt válaszolta: Németország „ugyanazt csinálja, mint a többi ország”, és szó sincs versenyről, hogy ki segíti Ukrajnát jobban. A német kormány korábban közzétette az Ukrajnába szánt fegyverek listáját, ami 30 db Gepard önjáró tüzérségi rendszer mellett IRIS-T SLM légvédelmi rendszereket és M113-as páncélozott szállítójárműveket tartalmaz.

36 órás kijárási tilalom lép életbe Harkovban

36 órás kijárási tilalmat hirdettek Ukrajna északkeleti részén, Harkovban, az ország függetlenség napjának ünneplésére készülve. A kijárási tilalom augusztus 23-án 19 órától lép életbe – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. „Ez idő alatt tilos nyilvános helyen tartózkodni, az utcán gyalogosan vagy járművel közlekedni. Maradjatok otthon és ne hagyjátok figyelmen kívül a riasztást! A függetlenségünket védtük, védjük és védeni fogjuk. Nem adunk esélyt az ellenségnek semmilyen provokációra. Ezért függetlenségünk ünnepén a lehető legéberebbek leszünk” – mondta a kormányzó.

Az ukrán hadsereg kilőtt több orosz harcjárművet

Az ukrán Dél hadműveleti parancsnokság jelentése szerint megöltek 20 orosz katonát és megsemmisítettek egy önjáró Msta-S tarackot, két S-300-as rakétarendszert, egy önjáró Giatsint-S tarackot, egy Nebo-M radarrendszert, egy 120 mm-es aknavetőt és három páncélozott járművet. Egy orosz rakéta a Nyikolájev megyei Bastankában elpusztított egy lakóépületet és megsebesített egy gyereket, Zelenodolszkot pedig az Uragan rakéta sorozatvetővel vették célba. A támadás több lakóépületet is megsemmisített, egy civil meghalt, hat pedig megsebesült.

Robbanások történtek a Krím félszigeten

Mihail Razvozsajev Szevasztopol orosz megszállási kormányának vezetője elmondta, hogy az orosz légvédelem augusztus 21-én este a Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőteret megközelítő célpontokat talált el.

Orosz partizánok lehettek a merénylők?

Az orosz duma egy korábbi tagja azt állította, hogy szerinte orosz partizánok álltak az autóba rejtett bombatámadás mögött. A Kreml-ellenes tevékenység miatt kiutasított Ilja Ponomarjov Kijevben azt mondta, hogy a robbanás a Nemzeti Köztársasági Hadsereg munkája volt, amely állítása szerint egy Oroszországon belül működő földalatti csoport, amelynek célja a Putyin-rezsim megdöntése. „Ez a támadás új lapot nyit a putyinizmussal szembeni orosz ellenállásban” – állította.

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a moszkvai robbantáshoz

Ahogy az Origo beszámolt róla, Moszkvában egy autóba rejtett bomba felrobbanásakor meghalt Darja Dugina, Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Duginnak a lánya. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy ha a gyilkossági nyomozás szálai Ukrajnába vezetnek, akkor igazolódik az „állami terrorizmus” politikája, amelyet Kijev folytat. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója azonban tagadta, hogy országa részt vett volna a gyilkosságban, és azt mondta: „Mi nem vagyunk bűnöző állam, ellentétben Oroszországgal.” Televíziós nyilatkozatában úgy tűnt, hogy a támadásért a „különböző oroszországi politikai frakciók” közötti belső hatalmi harcot okolja. Alekszandr Dugin régóta szorgalmazza az orosz nyelvű és más területek egyesítését egy hatalmas új orosz birodalomban. Azt akarja, hogy a birodalom része legyen Ukrajna is.

Zelenszkij: Oroszország elzárja magát a tárgyalásoktól

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök azt mondta, információik szerint az oroszok Mariupolban arra készülnek, hogy mint fogalmazott „egy teljesen undorító és abszurd kirakatperben” bíróság elé állítsák a város orosz fogágba került védőit.

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán állam reakciója egyértelmű lesz: ha megindul a minden nemzetközi szabály megszegésével járó per, Ukrajna azt úgy tekinti, hogy Oroszország átlépi a tárgyalóképesség határát.

 

Címkék#háború
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában