Kész csőd

2022.08.26. 12:49

Karácsonyék az államra terhelnék a Biodóm fenntartását

A Biodóm fenntartása tavaly 625 millióba került, az idén ez már megközelíti az egymilliárdot.

A főváros lehet, hogy technikai csődöt jlent

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Nem lehet tudni, mi lesz a sorsa a Fővárosi Állat- és Növénykert területén helyet kapott, impozáns biodóm épületének. A kormány többször is emelte a projekt költségvetését, amelyet a fővárossal együttműködve terveztek elkészíteni. A legutolsó számok szerint eddig 43 milliárd forintba került az építkezés és 15-20 milliárd forint kellene a befejezéshez.

Még az is megtörténhet, hogy a főváros egyszerűen felhagy a félig kész Biodóm őrzésével és fűtésével, ha az állam nem vállalja az építés befejezését. Erről Kiss Ambrus beszélt a Népszavának.

Biodóm
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A főpolgármester-helyettes azt mondta: gyorsan eljöhet az a pillanat, amikor a városvezetésnek döntenie kell: az idősotthonait, szociális intézményeit fűti "vagy egy üres, hasznavehetetlen építményre költ".

A Biodóm fenntartása tavaly 625 millióba került, az idén ez már közelíti az egymilliárdot, jövőre pedig az energiaárak függvényében 1,5-2 milliárdot is elvihet a fővárosi költségvetéséből – írják.

Budapest már tavasszal jelezte, hogy átadnák a projektet a telekkel együtt az államnak, mert a fővárosnak nincs pénze a befejezésre, amely költségét 15-20 milliárdra becsülték. 

Karácsonyék azonban a napokban ígértek rezsitámogatást a rászoruló nyugdíjasoknak (más kérdés, hogy csak a rászorulóknak, tehát a kampányban elhangzott ígérettel ellentétben nem minden 65 év feletti kap támogatást). A "független színházakra" van pénze a fővárosnak: Karácsony júliusban 150 milliós alapot jelentett be a budapesti színházak megsegítésére – írja a Mandiner.

Kiss Ambrus egyébként egy  háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: nem tudja megmondani, hogy Budapest költségvetése kibírja-e ezt az évet. Három lehetséges forgatókönyvről beszélt, és ezek között a technikai csőd is szerepel

– olvasható a Népszava cikkében.

Mindez azt is jelenti, hogy a főváros annyira igyekszik megszabadulni a projekttől, hogy a Biodóm és a hozzá tartozó Pannon park telkét is átírná az államra. A szóban forgó ingatlan ugyanis eddig a főváros tulajdona volt. A kormány egyelőre nem reagált az ajánlatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában