Figyelmeztetés

2022.08.16. 16:00

Henry Kissinger: mára a világ veszélyesen kibillent az egyensúlyából

Orbán Viktor tusványosi beszédében már felhívta a figyelmet a volt amerikai külügyminiszter által is megfogalmazott problémára, miszerint blokkosodik a világ – írta Orbán Balázs.

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter.

Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter

„Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint mára a világ veszélyesen kibillent az egyensúlyából, ugyanis az Egyesült Államok a nagyhatalmak közötti balansz két fontos összetevőjének egyikét figyelmen kívül kezdte hagyni” – írta Orbán Balázs kedden a Facebookon.

A miniszterelnök politikai igazgatója közölte,

„Kissinger szerint az egyik összetevő az erőegyensúly, amely olykor az ellentétes értékek legitimitásának elfogadásával jár. Nem lehetséges ugyanis az egyensúly fenntartása akkor, ha az egyik nagyhatalom mindenáron a saját értékeinek érvényesítésére törekszik. A másik a magatartás egyensúlya, ami azt jelenteni, hogy a vezetők korlátot kell, hogy szabjanak hatalomgyakorlásuknak az általános egyensúly fenntartása érdekében”.

„Véleménye szerint az Egyesült Államok főként az első komponenst kezdte figyelmen kívül hagyni, hiszen az amerikaiak hajlamosak arra törekedni, hogy tárgyalópartnerüket vagy „megtérítsék”, azaz saját értékeiket érvényesíttessék velük, vagy éppen elítéljék ahelyett, hogy a gondolkodásuk megértésére törekednének” – írta Orbán Balázs.

„Éppen ezért a világ kibillent az egyensúlyából, az Egyesült Államok és a Nyugat – részben önhibájából – a háború szélén áll Oroszországgal és Kínával is, méghozzá anélkül, hogy sejtené, hogy egy esetleges összecsapás hogyan végződne. Kissinger figyelmeztet, hogy a két ellenfél egymás ellen fordítása nem vezethet megoldásra.”

Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében már felhívta a figyelmet a Kissinger által is megfogalmazott problémára, miszerint blokkosodik a világ, és ha ismét kettévágják keletre és nyugatra, akkor Magyarország valaminek a széle, perifériája lesz. Ezért nekünk minden blokkosodást elleneznünk kell, és helyette a békét kell szorgalmaznunk Ukrajnában

– zárta bejegyzését a kormányfő politikai igazgatója.

Borítóképünkön Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában